Neistina

Borenović neistinito o glasanju u Predstavničkom domu PSBiH

Predsjednik PDP-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović gostovao je u programu RTRS-a s poslanikom Ujedinjene Srpske u Predstavničkom domu PSBiH i delegatkinjom u Domu naroda PSBiH Snježanom Novaković Bursać (SNSD). Tom prilikom Borenović je iznio dvije neistinite tvrdnje o glasanju u Predstavničkom domu državnog Parlamenta.

Izvor: Facebook/Branislav Borenović

Govoreći o dosljednosti Snježane Novaković Bursać i SNSD-a, Borenović je ustvrdio da je on glasao protiv imenovanja prethodnog saziva Vijeća ministara.

Kada govorite o tome i vašoj principijelnosti, gospođo Novaković, vi ste četiri godine bili s tim Bakirom Izetbegovićem u vlasti. Vi ste ga izabrali. Vi lično ste pritisli taster da Bisera Turković bude ministar, Branislav Borenović je glasao protiv.

Branislav Borenović, 8.5.2023.

U prethodnom sazivu Vijeća ministara Bisera Turković (SDA) obnašala je funkciju ministrice vanjskih poslova, kao i funkciju zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Na sjednici održanoj 23.12.2019. godine Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je odluku tadašnjeg predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Međutim, rezultati glasanja sa sjednice Vijeća ministara kada je potvrđeno imenovanje prethodnog saziva Vijeća ministara demantuju tvrdnju Branislava Borenovića da je glasao protiv imenovanja Bisere Turković budući da nije bio prisutan na sjednici u trenutku glasanja. Na istoj sjednici, Snježana Novaković Bursać podržala je imenovanje Vijeća ministara.

Glasanje o Zakonu o izmjenama Zakona o akcizama u BiH

Tokom rasprave o izmjenama Zakona o akcizama u BiH Borenović je ustvrdio da je njegov sagovornik Milan Petković nedavno podržao izmjene spomenutog zakona u Predstavničkom domu PSBiH.

Borenović: A što ste glasali sad za taj zakon kad je došao, jedan od prvih zakona, predložio ga gospodin Magazinović i Vi ste podržali.

Petković: Koji zakon?

Borenović: O akcizama.

Petković: Ne, tu sam bio suzdržan.

Borenović: Mislim da ste bili “za”.

Branislav Borenović, 8.5.2023.

Na dnevnom redu 3. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, održane 31.1.2023. godine, našao se Izvještaj Zajedničke komisije oba doma o usaglašavanju teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini.

Predstavnički dom je na sjednici usvojio Izvještaj Zajedničke komisije, čime se i Prijedlog zakona smatrao usvojenim.

Prema rezultatima glasanja, dostupnim na zvaničnoj stranici Parlamentarne skupštine BiH, poslanik Milan Petković bio je suzdržan po spomenutoj tački dnevnog reda, suprotno tvrdnji Branislava Borenovića.

S obzirom na to da Borenović nije bio prisutan na sjednici kada se glasalo o potvrđivanju prethodnog saziva Vijeća ministara te budući da je Milan Petković bio suzdržan prilikom glasanja o Izvještaju Zajedničke komisije o usaglašavanju teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, Istinomjer tvrdnju Branislava Borenovića da je glasao protiv imenovanja prethodnog saziva Vijeća ministara, kao i tvrdnju da je Milan Petković podržao Zakon o izmjenama Zakona o akcizama, ocjenjuje neistinitim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!