Neistina

Zvizdić nije ponovio reisovu izjavu “od riječi do riječi”

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić gostovao je u programu televizije N1 gdje je, između ostalog, komentarisao izvještaj Christiana Schmidta Vijeću sigurnosti UN-a i činjenicu da se u njemu našla i izjava reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića.

Foto: Harun Muminović/FENA

Visoki predstavnik Christian Schmidt se u svom posljednjem izvještaju upućenom Vijeću sigurnosti UN-a osvrnuo na, kako je navedeno, retoriku vjerskih vođa koja izaziva podjele. U tom kontekstu data su dva primjera, i to način na koji mitropolit dabrobosanski Hrizostom naziva Bošnjake te izjava reisa Kavazovića koju je dao za MTV Igman početkom marta 2023. godine.

Retorika koja izaziva podjele i ponekad agresivna retorika nekih vjerskih vođa također su povećale napetosti. Naprimjer, 1. marta 2023. mitropolit srpsko-pravoslavni Hrizostom (Rajko Jević) nazvao je Bošnjake “muslimanima”, a kasnije muslimane “muhamedancima”. Još jedan primjer takve retorike je izjava reisu-l-uleme islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića: “Moramo pokazati na svaki način da smo spremni braniti institucije države Bosne i Hercegovine. A kada one padnu, a imali smo to 1992. kada su one pale, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem i o tome ne treba niko da ima, da tako kažemo, dileme da to moramo raditi.…

Izvještaj visokog predstavnika Christiana Schmidta, april 2023.

Navedeni izvještaj dostupan je samo na engleskom jeziku. Prvi dio citata preveden je s engleskog jezika, dok je sama izjava reisa Kavazovića preuzeta iz intervjua koji je dao u martu. Zanimljivo je napomenuti da u nastavku citirane izjave Kavazović kaže: “Ali, sada je mir, sada su institucije na potezu i nek rade svoj posao”, no to se nije našlo u izvještaju.

Tokom gostovanja u emisiji “Dan uživo” Denis Zvizdić je naveo da se izjava reisa Kavazovića nije trebala naći u tom izvještaju.

Izjava sa uvaženim reisom Kavazovićem je u potpunosti bespotrebna. Dakle, ona se uopće nije trebala naći u izvještaju (…) evo, ja prvi mogu ponoviti svu tu izjavu od riječi do riječi koju je rekao gospodin reis, a to je da je potrebno braniti, sačuvati državne institucije, teritorijalni integritet, suverenitet Bosne i Hercegovine. Dakle, to je potpuno normalna stvar, tu nema ništa ratnohuškačko niti ima bilo šta agresivno.

Denis Zvizdić, 8.5.2023.

Dakle, Denis Zvizdić ipak nije ponovio izjavu reisa Kavazovića koja se našla u Schmidtovom izvještaju. Iz tog razloga njegovu tvrdnju da to može ponoviti “od riječi do riječi” ocjenjujemo neistinitom.

(Istinomer.ba)

Pitajte Istinomjer!