Neutemeljeno

Republika Srpska nije mogla biti članica ESSF-a od 2015. godine

Ministrica porodice, omladine i sporta RS Selma Čabrić gostovala je 10.5.2023. godine u Jutarnjem programu RTRS-a. Tema razgovora bila je održavanje Evropskog prvenstva u odbojci za učenike do 18 godina, koje će se održati u Trebinju od 21. do 27. maja 2023. godine. Tom prilikom ministrica Čabrić ustvrdila je da je Republika Srpska članica Evropske federacije školskog sporta od 2015. godine.

Izvor: SRNA

Ministrica je istakla da se u Trebinju održava prvo otvoreno Evropsko prvenstvo za školski sport i da je RS dobio priliku da organizuje prvo otvoreno Evropsko prvenstvo. Dodala je da se na EP-u očekuje oko 200 učesnika.

Čabrić: Ovo je priča koja traje od 2015. godine, kad smo postali članica Evropske federacije školskog sporta.

Voditelj: I jedan od osnivača.

Čabrić: Da, i jedan od osnivača. Moramo napomenuti da smo mi od te davne 2015. godine postali punopravna članica. Od tada se nastupa pod himnom, zastavom i međunarodnom skraćenicom. Učestvovali smo i u osnivanju Svjetske federacije.

Selma Čabrić, 10.5.2023.

U martu 2023. godine održana je sjednica Organizacionog odbora Evropskog prvenstva u odbojci za učenike do 18 godina. Na sjednici je i konstituiran Organizacioni odbor kojim predsjedava predsjednik RS Milorad Dodik, dok su potpredsjednici ministrica Selma Čabrić i predsjednik Evropske federacije školskog sporta Željko Tanasković.

Prema informacijama dostupnim na zvaničnoj stranici Evropske federacije školskog sporta (European School Sport Federation/ESSF), ova federacija osnovana je u martu 2020. godine. S tim u vezi, Republika Srpska nije mogla postati članica ESSF-a 2015. godine, kako je ustvrdila ministrica Čabrić.

U martu 2020. godine za prvog predsjednika ESSF-a izabran je bivši odbojkaški reprezentativac Srbije Željko Tanasković, a u maju 2022. godine za sportsku direktoricu ESSF-a imenovana je Gorica Bilak-Moconja (Republika Srpska).

Republika Srpska je 2015. godine postala pridružena članica Međunarodne federacije školskog sporta, a ne Evropske federacije školskog sporta, kako je ustvrdila ministrica Čabrić. S tim u vezi, nije tačna ni tvrdnja ministrice Čabrić da je RS učestvovao u osnivanju Svjetske (međunarodne) federacije budući da je ona, kako se navodi na zvaničnoj stranici Međunarodne federacije školskog sporta (International school sport federation), osnovana 1972. godine, kada bh. entiteti nisu ni postojali.

S obzirom na to da Republika Srpska nije mogla od 2015. godine biti članica Evropske federacije školskog sporta, jer je ova organizacija osnovana 2020. godine, te budući da RS nije mogao učestvovati u osnivanju Svjetske federacije, Istinomjer tvrdnje ministrice porodice, omladine i sporta RS Selme Čabrić ocjenjuje neutemeljenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!