Analize

Neispunjena obećanja, netačne tvrdnje o platama u RS i smrtnosti od koronavirusa i (ne)dosljednost bh. funkcionera/ki u fokusu protekle sedmice

Tokom protekle sedmice, Istinomjer je zabilježio po jednu istinu, neistinu, dosljednost i nedosljednost, kao i dva neispunjena obećanja, a u analizama smo se bavili temama zaštite livanjskih divljih konja, obećanjima ministra saobraćaja Kantona Sarajevo u vezi s projektom koje provodi njegovo ministarstvo te pomoći nadležnih građanima nakon poplava koje su zadesile nekoliko područja u BiH početkom novembra.

Gostujući na N1 televiziji, lider SDA Bakir Izetbegović osvrnuo se na trenutnu političku krizu u Bosni i Hercegovini, ali i odnose s drugim balkanskim i svjetskim liderima. Tom prilikom, komentirajući politiku aktera koji dolaze iz Republike Srpske, iznio je dvije neistinite tvrdnje, ustvrdivši da građani/ke Republike Srpske imaju najniže plate u Evropi, kao i najveću smrtnost od koronavirusa u svijetu.

Tvrdnju da su plate u RS najniže u Evropi demantuju podaci sa stranice Trading Economics. Prema tim podacima, evropske zemlje u kojima je minimalna plata niža nego u RS su Rusija, Ukrajina i Bjelorusija.


Također, kada bi se smrtnost u RS komparirala s drugim državama, jednak procenat smrtnosti imao bi i Egipat, a Sirija, Ekvador, Meksiko, Sudan, Peru i Jemen imali bi veću stopu smrtnosti od koronavirusa.

Tačnom je ocijenjena tvrdnja premijera Republike Srpske Radovana Viškovića da je pokrivenost uvoza izvozom u RS rekordno visoka. Naime, Višković je ustvrdio da je pokrivenost uvoza izvozom u RS tokom godina porasla sa 30% na 80% te da je prosječna plata u ovom entitetu preko 1.000 KM, što se nakon provjere podataka ispostavilo tačnim.

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Bilsena Šahman, u saopštenju za javnost koje je objavila zajedno sa zastupnicom u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH (PFBiH) Azrom Hadžić 9. novembra 2021. godine, navela je da napušta Stranku za bolju budućnost (SBB). Samo dva mjeseca prije ovakvog razvoja događaja, Šahman je u emisiji “Ljetna špica” na TVSA, između ostalog, govorila i o situaciji u političkoj opciji iz koje dolazi te je bila izričita u odgovoru na pitanje hoće li ostati u SBB-u, rekavši da je “tu je gdje je”. I u decembru prošle godine, zastupnica Šahman je na sličan način odgovorila na pitanje Faktora da li je tačno da napušta SBB, kazavši da nije tačno kako odlazi iz ove stranke. Njen stav ocijenjen je nedosljednim.

Stav predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) i zastupnika u Predstavničkom domu PSBiH Mirka Šarovića po pitanju eventualnih sankcija prema pojedinim političarima ocijenjen je dosljednim.

Naime, Šarović je, komentirajući nedavne poruke specijalnog izaslanika predsjednika SAD-a Joea Bidena za Zapadni Balkan Gabriela Escobara, koje se odnose na moguće sankcije za pojedine političare koji su odgovorni za političku krizu u BiH, ustvrdio da ne podržava sankcije ni za jednog pojedinca.

Podsjećamo, prošlog mjeseca je lider SDS-a također istakao da ne podržava sankcije protiv domaćih zvaničnika, kao što je naglasio i početkom juna ove godine, kada je ustvrdio da je neprihvatljivo da se u BiH ponovo nameću sankcije i da se kažnjavaju pojedinci.

Neispunjenim su ocijenjena obećanja Vlade Kantona Sarajevo da će započeti izgradnja prve vjetroelektrane u ovom kantonu, kao i gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića da će restoran “Kajak” biti srušen tokom oktobra.

U rubrici “Nevjerovatno ali Istinomjer” protekle sedmice našao se i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i prvi čovjek SNSD-a Milorad Dodik, a više možete pročitati na ovom linku.

Istinomjer je u protekloj sedmici, kao što smo već naveli, analizirao i teme poput zaštite livanjskih divljih konja, obećanja ministra saobraćaja Kantona Sarajevo u vezi s projektom koje provodi njegovo ministarstvo te pomoći nadležnih građanima nakon poplava koje su zadesile nekoliko područja u BiH početkom novembra.

U analizi “Livanjski divlji konji u opstanku između bosanskohercegovačke prirode i pravnih i sigurnosnih problem” bavili smo se problemom divljih konja na području Livna, a koji su prepušteni sami sebi i na svaki način nezaštićeni te predstavljaju još jedan dokaz odnosa nadležnih u Bosni i Hercegovini spram prirode kao takve. Broj konja se samo u posljednjih šest godina, s nešto više od 350 jedinki, prema posljednjih procjenama, popeo na blizu 1.000, ali rastom njihovog broja čini se da su samo rasli i problemi. Da li će trenutni sazivi Vlade i Skupštine Kantona 10 učestvovati u rješavanju nagomilanih problema u vezi s divljim konjima u okolini Livna, ostaje da se vidi. Do tada, livanjski divlji konji nastavit će da galopiraju bosanskohercegovačkim visoravnima, pokušavajući da prežive surove zime, ali i probleme s kojima priroda nema veze.

U analizi “Nakon poplava, građani čekaju pomoć nadležnih” Istinomjer se osvrnuo na problem koji je nastao uslijed kiše koja je padala nekoliko dana, od četvrtka, 4. novembra, do petka, 5. novembra ove godine, kada je došlo do porasta vodostaja rijeka i do aktiviranja klizišta u nekoliko područja BiH. Pojedine rijeke izlile su se iz korita, što je uzrokovalo plavljenje stambenih, poslovnih, industrijskih, ali i energetskih objekata, pa je glavni grad naše zemlje u petak, 5. novembra, imao probleme sa snabdijevanjem električnom energijom nakon što je poplavljena trafostanica u Reljevu. Općine Ilidža, Novi Grad Sarajevo, Istočna Ilidža, Konjic i Jablanica su lokalne sredine gdje su zabilježeni najveći problemi kako zbog poplava, tako i zbog aktiviranja klizišta. Nakon stabilizacije vremenskih prilika, građanima, ali i privrednicima koji su pretrpjeli materijalnu štetu, sada je preostalo da lokalnim štabovima civilne zaštite u okviru općinskih službi prijave nastalu štetu te će civilna zaštita potom procijeniti i odlučiti o isplatama naknada. Promjena vremenskih prilika, ali i ranije poplave, konačno bi nadležnim na svim nivoima vlasti trebali biti jasan signal da se mora pristupiti sistemskom uređenju svih vodotoka te adekvatnom rješavanju komunalne infrastrukture, poput oborinske i kanalizacione odvodnje na gradskim ulicama.

U analizi “Novi rokovi: Hoće li ministar Šteta ispuniti obećanja u vezi s najavljenim projektima Ministarstva saobraćaja KS?” Istinomjer se osvrnuo na aktuelna, ali i ranije data obećanja ministra saobraćaja Kantona Sarajevo Adnana Štete. Kao i do sada, Istinomjer će pratiti realizaciju kako ranije datih, tako i novih obećanja i rokova koji se odnose na projekte o kojima je ministar Šteta govorio.

Tokom protekle sedmice, Istinomjer je zabilježio i najavu gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića da će 850 dobojskih osnovaca imati subvencioniran prevoz.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!