Dosljedno

Šarović dosljedan po pitanju uvođenja pojedinačnih sankcija

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH Mirko Šarović, gostujući u programu N1 televizije 10.11.2021. godine, govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini te je tom prilikom iznio stav po pitanju eventualnih sankcija prema pojedinim političarima.

Izvor: RTRS

Komentirajući nedavne poruke specijalnog izaslanika predsjednika SAD-a Joea Bidena za Zapadni Balkan Gabriela Escobara, koje se odnose na moguće sankcije za pojedine političare koji su odgovorni za političku krizu u BiH, Šarović je ustvrdio da ne podržava sankcije ni za jednog pojedinca.

Svake sankcije, moram priznati, prema bilo kome, principijelno Srpska demokratska stranka i ja lično nikada ne bi pozdravili na bilo koji način. Iz neke historije i iskustva koje smo i mi osjetili s visokim predstavnicima. (…) Ja sam rekao da, što se mene lično tiče i stranke koju predvodim, bez obzira na takvo Dodikovo ponašanje, da se mjere primijene prema njemu, mi bi rekli da je to za nas neprihvatljivo.

Mirko Šarović, 10.11.2021.

Prošlog mjeseca, lider SDS-a je također istakao da ne podržava sankcije protiv domaćih zvaničnika.

Principejlno moja stranka je protiv bilo kojih sankcija koje dolaze izvan RS, izvan institucija. Principijelno zauzimamo takav stav jer smo i mi kao stranka svojevremeno preživeli teške trenutke i mnogi od nas lično. No, ne možemo pobjeći od toga da neke velike zemlje, uključujući i EU i SAD, zauzimaju neki novi kurs. Vidjećemo čime će to rezultirati. Ono što je najgore u svemu tome, ali o čemu se za sada samo spekuliše, jeste da bi sankcije mogle da trpi i RS što je najgori mogući scenario.

Mirko Šarović, 14.10.2021.

I početkom juna ove godine, komentirajući dolazak novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, Šarović je ustvrdio da je neprihvatljivo da se u BiH ponovo nameću sankcije i da se kažnjavaju pojedinci.

Moramo biti principijelni jer je te sankcije nekada trpio SDS i 150 ljudi među kojima sam bio i ja. Ne znam da li će doći do takve situacije ali treba da se zna da bi stav SDS u slučaju ponavljanja sličnih scenarija bio potpuno negativan.

Mirko Šarović, 3.6.2021.

Podsjećamo, početkom 2017. godine, Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Miloradu Dodiku. Dodikovo ime se tada našlo na zvaničnoj web stranici Ureda za kontrolu imovine stranaca (Office of Foreign Assets Contro) u dijelu gdje su navedene osobe kojima su SAD uvele sankcije. OFAC izdaje listu osoba i organizacija koje predstavljaju prijetnju i kojima se zabranjuje ulaz i poslovanje na američkoj teritoriji. Sankcije se odnose na zabranu putovanja u SAD, zamrzavanje imovine u SAD-u, kao i zamrzavanje imovine u svim zemljama koje se pridruže sankcijama. Bivša ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack tada je saopštila da su Dodiku sankcije uvedene zbog nepoštivanja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i opstruiranja provođenja Dejtonskog sporazuma.

Uvođenje sankcija Miloradu Dodiku komentirao je i Šarović, koji je tada obnašao funkciju ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. On je i tada ustvrdio da ne podržava nikakve sankcije, jer je značajan broj članova SDS-a bio pod sankcijama.

Sankcije jesu iznenađenje, ali i za mene lično, i za stranku koju predstavljam, bilo kakve sankcije prema bilo kakvom zvaničniku su neprihvatljive.

Mirko Šarović, 17.1.2017.

Tada je istakao da se određena pitanja ne smiju rješavati sankcioniranjem pojedinaca.

Bez obzira što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jedan od naših političkih protivnika, što se sa njim ne slažemo oko mnogo toga u vezi sa vođenjem politike u Srpskoj jer smatramo da je vodi u opasnom smjeru, SDS i ja ne podržavamo uvođenje bilo kakvih sankcija i to je naš principijelan stav. (…) Јa sam lično pod sankcijama više od osam godina i otuda je naš principijelan stav da ne podržavamo uvođenje bilo kakvih sankcija prema bilo kome iz bilo kojeg dijela BiH.

Mirko Šarović, 18.1.2017.

I Šaroviću su 2004. godine izrečene sankcije. Naime, odlukom tadašnjeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna smijenjen je s mjesta potpredsjednika SDS-a, blokirani su mu bankovni računi i zabranjena su mu putovanja, a zbog sumnje na pružanje potpore Radovanu Karadžiću. Valentin Inzko donio je 2011. godine odluku o ukidanju sankcija Šaroviću.

Budući da je mišljenje Mirka Šarovića o uvođenja sankcija prema pojedinim zvaničnicima, među kojima je i Milorad Dodik, ostalo nepromijenjeno, njegov stav po tom pitanju ocjenjujemo dosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!