Analize

Minula sedmica na Istinomjeru: Izjave o Povorci ponosa, Predsjedništvo i požari, “oduzimanje imovine Srbima”…

U sedmici koja je iza nas, Istinomjer se bavio ocjenjivanjem istinitosti izjava zvaničnika, njihovim najavama i analizama trenutnih dešavanja u bh. društvu.

(Ne)pružanje pomoći požarom ugroženim dijelova zemlje, odnosno izostanak odluke Predsjedništva BiH o aktiviranju Oružanih snaga BiH koje, po zakonu, mogu biti angažovane u slučaju prirodnih i drugih katastrofa i nesreća, bila je tema analize “Dok su kapaciteti OSBiH i dalje na ‘čekanju’, borba s požarima ne jenjava”.

U kontekstu požara, ponovo je u javnosti aktuelizirana nabavka helikoptera, odnosno formiranje helikopterske jedinice u Kantonu Sarajevo, koja bi mogla biti od pomoći u ovakvim situacijama. Tvrdnju Dževada Poturka o trošku nabavke helikoptera ocijenili smo neistinitom.

Pisali smo i o tvrdnjama da se u FBiH provode aktivnosti na “oduzimanju imovine Srbima”. Istinomjer je istražio tačnost niza navoda – da je “pomoć u zaštiti imovinskih prava u Federaciji BiH zatražilo 3.800 Srba kojima je u procesu harmonizacije zemljišnoknjižnih listova u FBiH nestala nepokretna imovina”, da se obavijest o uknjiženju objavljuje “u Službenom glasniku FBiH ili na oglasnoj tabali neke opštine”, da “Srbin ima 60 dana da se prijavi i kaže da je njegova zemlja i pokaže papire”, te da “federalni sudovi samo objave najavu uspostavljanja u službenom listu i dnevnim novinama i ništa više”. Više o ovoj temi čitajte u analizi “Ponovo se aktuelizira tema ‘oduzimanja imovine Srbima u Federaciji BiH’”.

Istinomjer se bavio i izjavama i stavovima političara povodom nedavno održane Povorke ponosa. Premda ni u Sarajevu nisu svi naklonjeni održavanju ovog vida protesta, nadležne institucije su ipak osigurale da se ona održava, što nije slučaj s drugim većim centrima u BiH, poput Banjaluke čiji je gradonačelnik bio eksplicitan u stavu da je za čitavu zemlju dovoljna jedna u Sarajevu, dodavši tome vlastiti vrijednosni sud da je riječ o “vrijednostima koje ne treba da se na taj način promovišu na trgovima”.

Pored podsjećanja na ranije izjave Draška Stanivukovića u analizi o Povorci ponosa, Istinomjer se bavio tvrdnjom gradonačelnika Banjaluke koji je ustvrdio da je crnogorska nacija izmišljena, kao i osporavanjem legalnosti referenduma o nezavisnosti Crne Gore, što je ocijenjeno neistinom.

U protekloj sedmici, dvije izjave ocijenjene su kao istinite. Prva je u vidu saopštenja za javnost SDP-a BiH, putem kojeg je ova stranka reagovala na zvanični stav Narodne Republike Kine da imenovanje novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini nije legitimno. Oni su tim putem podsjetili da Vijeće sigurnosti UN-a nije formalno podržalo imenovanje Christiana Schwarza Schillinga, te kako njegov mandat nije dovođen u pitanje.

Istinitom je ocijenjena i tvrdnja gradonačelnika Trebinja Mirka Đurića kako je taj grad među osam lokalnih zajednica u RS sa prosječnom platom većom od 1.000 KM.

Predstavnici vlasti davali su i obećanja da će u narednom periodu biti izvršena smjena Ćamila Durakovića, da će kaptaža u Mrkonjić-Gradu uskoro profunkcionisati, kao i da će do kraja godine biti otvoren dom za djecu bez roditeljskog staranja u Hrasnici.

Istinomjer je zabilježio pomake u realizaciji projekta gradnje aerodroma u Bihaću, dok je obećanje načelnika Konjica Osmana Ćatića o usklađivanju obrazovnog sistema s potrebama općine Konjic ocijenjeno ispunjenim.

Od tema iz Kantona Sarajevo, Istinomjer se bavio listom čekanja za javne vrtiće, koja se povećava, kao i tvrdnjama Edina Forte u kontekstu vakcinacije Vlade KS protiv infekcije Covid-19.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!