Neistina

Dževad Poturak i uvećana cijena nikad nabavljenog helikoptera 

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo ispred SBB-a Dževad Poturak reagovao je na Facebook objavu svog zastupničkog kolege i predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića, u kojoj je Konaković zatražio odgovor od tadašnje koalicija SDA-SBB-DF da kažu zašto su zaustavili nabavku helikoptera prije dvije godine.

U svom odgovoru, Poturak je ponovio tvrdnju koju je ranije u više navrata iznosila njegova stranačka kolegica Sanela Prašović-Gadžo, a o čemu je Istinomjer pisao u oktobru 2020. godine.

Pa Dino. Obzirom da sam i ja, kao i mnogi drugi bili protiv toga, evo i odgovora: zato što si htio da ga platiš 40 miliona maraka (27 miliona samo za letjelicu + 13 miliona za ostalo), a isti takav RS je platila 10 miliona! Gdje bi otišla astronomska razlika?

 

Dževad Poturak, 15.8.2021.

Podsjećamo, nabavka višenamjenskog helikoptera jedna je od mjera iz programa kojeg su potpisale političke partije NiP, NS, SDP, NBL, DF i SBB, a koje su tada činile skupštinsku većinu u Kantonu Sarajevo. Riječ je o obećanju koje je Istinomjer pratio u okviru svog monitoringa.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica, u augustu 2019. godine, prezentovao je Vladi KS plan nabavke višenamjenskog helikoptera koji je trebao služiti i za operativne poslove MUP-a KS i za civilne potrebe.

Za helikopterom postoji dugogodišnja potreba i on će osim za operativne poslove MUP-a KS služiti i za civilne potrebe odnosno za misije traganja i spašavanja, za pomoć stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda, požara, poplava, zemljotresa, podršku za medicinske intervencije i drugim teškim situacijama. Istovremeno s provođenjem procedure nabavke helikoptera vršit će se i obuka ili doškolovanje potrebnih kadrova za uspostavljanje helikopterske jedinice.

Admir Katica, 6.8.2019.

U Nacrtu budžeta KS za 2020. godinu, koji je u Skupštini KS usvojen 19. novembra 2020. godine, navedena je stavka „Projekat Nabavka helikoptera“, u vrijednosti 27,4 miliona KM. U tom budžetskom dokumentu nije navedena specifikacija helikoptera, ali nisu navedene ni stavke kupovine hangara ili obuke pilota helikoptera kao dodatni trošak.

Na konferenciji za novinare održanoj 3. decembra 2019. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova KS je javnosti predstavilo projekat nabavke helikoptera i formiranja helikopterske jedinice.

Radna grupa koju je formiralo Ministarstvo unutrašnjih poslova KS, napravila je okvirnu financijsku konstrukciju koja iznosi 27,4 miliona KM, a uključuje školovanje četiri pilota, hangar za smještaj helikoptera, kao i nabavku samog helikoptera sa specijalnom i dodatnom opremom.

Saopštenje za javnost MUP-a KS, 3.12.2019.

Nakon što su u medijima još tada objavljene informacije kako će čitav projekat koštati 40 miliona KM, u razgovoru za portal Klix, 10. decembra 2019. godine, ministar Katica je, između ostalog, rekao da je 27,4 miliona pretpostavljena cijena uspostave helikopterske jedinice koja ima više segmenata.

Prvi segment je prijem i obuka kadrova. Pretpostavka je da će taj segment trajati od jedne i po do dvije godine i koštat će 1,3 miliona KM. Zatim slijedi nabavka odnosno izgradnja hangara za smještaj helikoptera i pretpostavka je da će koštati između 3 i 5 miliona KM. Na kraju dolazi nabavka višenamjenskog helikoptera za 10 miliona dolara, odnosno blizu 17 miliona KM, na tu cijenu se dodaje dodatna oprema koja daje upotrebnu vrijednost, npr. da letjelica može ići po magli, smanjenoj vidljivosti i slično. To je dodatno, prema projekcijama, između 3 do 4 miliona KM.

Admir Katica, 10.12.2020.

I pored toga što je najavljeno da iznos od 27,4 miliona KM uključuje školovanje pilota, hangar i dodatnu opremu koja bi omogućila korištenje helikoptera za različite namjene, mjesecima nakon što je realizacija projekta obustavljena, kadrovi SBB-a su u medijima ponavljali uvećanu cifru, nekada 40 miliona, a nekada 35 miliona KM.

S obzirom na to da je u budžetu KS za 2020. godinu planirano 27,4 miliona KM za nabavku helikoptera, da je finansijska konstrukcija predstavljenog projekta iznosila 27,4 miliona KM, što je uključivalo hangar, školovanje pilotskog kadra i dodatnu opremu, tvrdnju Dževada Poturka, da je trošak nabavke helikoptera trebao biti 40 miliona KM, ocjenjujemo neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!