Istina

Ni Christiana Schwarza Schillinga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a

Ambasada Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini je 16.8.2021. godine Uredu visokog predstavnika u BiH (OHR) te Ministarstvu vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH uputila diplomatsku notu u kojoj se potvrđuje da “kineska strana smatra da imenovanje novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini nije legitimno”.

Ambasada NR Kine u BiH je u notu odgovora OHR iznijela stav da s obzirom da nije usvojen nacrt Rezolucije o imenovanju visokog predstavnika koji su predložile Kina i Rusija na Vijeću sigurnosti UN-a, kineska strana smatra da imenovanje novog visokog predstavnika nije legitimno.

Ambasada NR Kine u BiH, 16.8.2021.

Na navedenu notu, dan kasnije, stigla je i reakcija iz SDP-a BiH. U njoj se, pored ostalog, pozivaju svi predstavnici međunarodne zajednice, uključujući i diplomatska predstavništva Ruske Federacije i Narodne Republike Kine, da poštuju ustavni poredak Bosne i Hercegovine i odredbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, uz poziv “da se suzdrže od iznošenja stavova koji su suprotni međunarodnom pravnom poretku, kao i pravnom poretku Bosne i Hercegovine”.

S tim u vezi, u saopštenju SDP-a BiH se dalje tvrdi da ni “Vijeće sigurnosti UN-a nije formalno podržalo ni imenovanje jednog od ranijih visokih predstavnika Christiana Schwarza Schillinga”, te da i pored toga “njegov mandat nije doveden u pitanje”:

Pozivanje na činjenicu da imenovanje Christiana Schmidta nije podržalo Vijeće sigurnosti UN-a ni na koji način nije osnova za sporenje legaliteta i legitimiteta izbora Visokog predstavnika. Napominjemo da za navedenu praksu ne postoji pravno utemeljenje u domaćim ili međunarodnim aktima. Vijeće sigurnosti UN-a nije formalno podržalo ni imenovanje jednog od ranijih Visokih predstavnika, Christiana Schwarza Schillinga, čiji mandat nikada nije doveden u pitanje.

SDP BiH, 16.8.2021.

Od dana imenovanja novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, Istinomjer se u nizu analiza i ocjena već bavio izjavama zvaničnika u Bosni i Hercegovini, koji su u javnom prostoru komentarisali ovu temu.

U svjetlu tvrdnje SDP-a BiH da ni imenovanje Christiana Schwarza Schillinga formalno nije podržalo Vijeće sigurnosti UN-a, te da, i pored toga, njegov mandat nije doveden u pitanje, još jednom podsjećamo na proceduru njegovog imenovanja. Naime, Schwarz-Schilling je za visokog predstavnika u BiH izabran 2005. godine, a o tome je tada odlazeći visoki predstavnik Paddy Ashdown pisanim putem obavijestio generalnog sekretara UN-a. U pismu je tako navedeno da će Schwarz-Schilling od 31. januara 2006. godine obnašati ovu funkciju, uz napomenu da je Ashdown obaviješten “da bi ovu informaciju trebalo proslijediti Vijeću sigurnosti na razmatranje i moguće postizanje dogovora”.

FOTO: Ashdownovo pismo Vijeću sigurnosti (Klix)

Da Vijeće sigurnosti UN-a svojevremeno nije formalno potvrdilo njegovo imenovanje, u intervjuu za Politički.ba, netom nakon izbora Schmidta, potvrdio je i sam Schilling:

Ali to me nije spriječilo da djelujem kao visoki predstavnik. Odluka SB PIC-a jednostavno je primljena na znanje u UN-u.

Christian Schwarz Schilling, 3.6.2021.

Ovim Istinomjer tvrdnje SDP-a BiH, da Vijeće sigurnosti UN-a nije formalno podržalo ni imenovanje Christiana Schwarza Schillinga, te da, i pored toga, njegov mandat nije doveden u pitanje, ocjenjuje istinitim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!