Ispunjeno

U Srednjoj školi Konjic nova zanimanja prilagođena potrebama tržišta rada

Kao kandidat SDA za načelnika Konjica, Osman Ćatić, između ostalog, najavio je mnoge planove, pa i u oblasti školstva.

Foto: SDA.ba

…usklađivanje obrazovnog sistema, pogotovo u srednjoškolskom dijelu, sa potrebama općine Konjic, na ovaj način ćemo popuniti praznine nedostajućim kadrovima.

Osman Ćatić, 6.11.2020.

Sredinom augusta 2021. godine, potpisan je sporazum o partnerstvu za projekat „Unapređenje javno-privatnog dijaloga u cilju prilagođavanja srednjeg stručnog obrazovanja potrebama lokalnog tržišta rada na području općine Konjic“ između Općine Konjic, Fondacije Helvetas Moja Budućnost, Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika ove lokalne zajednice, Javne ustanove Srednja škola Konjic, te Agencije za ekonomski razvoj Prvi korak Konjic, u vrijednosti od 55 hiljada maraka. Načelnik Ćatić je naglasio da će ove školske godine na području ove lokalne zajednice početi školovanje novih kadrova.

Uvažavajući potrebe tržišta rada urađen je projekat analize potreba za radnom snagom kod privrednika i kroz te aktivnosti uočeni su određeni nedostaci u zanimanjima, nakon čega smo poslali zahtjev Ministarstvu obrazovanja, nauke,kulture i sporta HNK za odobravanjem novih zanimanja u obrazovanju. Zahtjev je odobren i sretan sam što ćemo na ovaj način zajedničkim snagama omogućiti i mladima i privredi uslove za napredak u budućnosti. Značajno je što će učenici upisivati škole koje žele prema potrebama tržišta, a ne prema raspoloživim zanimanjima.

Osman Ćatić, 18.8.2021.

Kako je tom prilikom istakla direktorica Srednje škole Konjic Enisa Karkelja, učenici ove škole će se već u predstojećoj školskoj godini obrazovati za zanimanja CNC operater, galvanizer i vodoinstalater.

S obzirom na to da su u Srednjoj školi Konjic uspostavljeni novi smjerovi za obrazovanje koji su bazirani po potrebama tržišta rada, Istinomjer će obećanje Osmana Ćatića o usklađivanju obrazovnog sistema s potrebama općine Konjic, s ciljem popunjavanja nedostajućih kadrova, ocijeniti kao ispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!