Najave

U Hrasnici se do kraja godine otvara dom za djecu bez roditeljskog staranja?

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo (KS) Ivana Prvulović bila je gošća “Ljetne špice” TVSA 16. jula 2021. godine, u sklopu koje je govorila o aktivnostima ovog ministarstva u narednom periodu.

FOTO: Vlada KS

Prvulović je napomenula da u KS trenutno funkcionišu dva porodična doma za djecu bez roditeljskog staranja, a da bi treći, u Hrasnici, trebao biti operativan do kraja godine:

Dom Bjelave imao je jedan hronični nedostatak kadra koji se dodatno usložnio činjenicom da mi paralelno radimo na transformaciji Doma Bjelave i otvaramo male porodične domove koji podrazumijevaju da se, naravno, kadar iz Doma izmjesti na drugo mjesto rada i, ovaj, zaista zbog smjenskog rada u Domu, postojala je potreba za dodatnim zapošljavanjima. (…) Vlada Kantona Sarajevo odobrila je zapošljavanje 15 osoba na neodređeno vrijeme, evo sad mi trenutno imamo u funkciji dva porodična doma, planiramo do kraja godine stavljanje u funkciju i trećeg, koji se nalazi u Hrasnici.

Ivana Prvulović, 16.8. 2021.

Iz Vlade KS su prošlog mjeseca objavili da se radi o kući koju je organizacija Hope and Homes for Children u Bosni i Hercegovini kupila za potrebe malog porodičnog doma koji će funkcionisati u sastavu KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja.

Tada je navedeno da kuća “gabaritima, rasporedom i brojem prostorija, te infrastrukturom naselja u kojem se nalazi potpuno odgovara malom porodičnom domu”, te da će moći smjestiti 12 djece bez roditeljskog staranja.

Istinomjer će pratiti da li će, u skladu s najavom Ivane Prvulović, dom za nezbrinutu djecu u Hrasnici biti u funkciji do kraja godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!