Analize

Dok su kapaciteti OSBiH i dalje na “čekanju”, borba s požarima ne jenjava

Požari i tokom ove ljetne sezone bukte širom naše zemlje. Trenutno je najteža situacija na području općine Jablanica, gdje je vatrena stihija došla nadomak kuća i ugrozila tamošnje lokalno stanovništvo. Građani na ovom području, ali i na drugim lokalitetima, očekuju, pored ostalih, i pomoć Oružanih snaga BiH, naročito helikoptera koji bi mogao pomoći u gašenju požara.

Međutim, da bi došlo do angažovanja resursa OSBiH, potreban je konsenzus članova Predsjedništva BiH.

Na tu odluku se još uvijek čeka, jer se član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, unatoč pozivima druga dva člana ovog organa izvršne vlasti u BiH, ne odaziva na pozive za održavanje vanredne sjednice na tu temu.

Za to vrijeme, požare uz granicu s Hrvatskom gase kanaderi iz te zemlje, ali samo 10 km uz granicu, dok u RS-u to radi helikopterski servis ovog entiteta, koji je najavio da će se uputiti i na požarište u Jablanici.

Foto: Klix.ba

Odluka Predsjedništva BiH o aktiviranju OSBiH u gašenju požara još uvijek se čeka, dok je Poslovnik o radu Predsjedništva BiH po tom pitanju jasan:

Predsjedništvo vrši vrhovnu komandu i kontrolu nad Oružanim snagama BiH u skladu sa Ustavom BiH i zakonima. Odluke o ovim pitanjima Predsjedništvo donosi konsenzusom.

Poslovnik o radu Predsjedništva BiH

Da se OSBiH mogu angažovati u slučaju prirodnih i drugih katastrofa i nesreća, ali samo po ovlaštenju Predsjedništva BiH, stoji i u Zakonu o Oružanim snagama BiH, u kojem se, s tim u vezi, navodi:

Član 44.

(Angažiranje)

(1) Ministar odbrane, po ovlaštenju Predsjedništva, može angažirati Oružane snage u slučaju prirodnih i drugih katastrofa i nesreća, na zahtjev odgovarajućih civilnih organa Bosne i Hercegovine ili entiteta o čemu izvještava Parlamentarnu skupštinu.

(2) Jedinice Oružanih snaga mogu se razmjestiti kao pomoć civilnim vlastima u slučaju prirodnih i drugih katastrofa i nesreća, u skladu s uputstvima koja donosi ministar odbrane.

Član 45.

(Sadržaj misije)

Naredba kojom se razmještaju jedinice Oružanih snaga za pomoć civilnim vlastima sadrži:

a) konkretnu prirodu misije,

b) jedinice i broj angažiranog ljudstva,

c) kome su jedinice odgovorne,

d) trajanje misije,

e) zadatak.

Zakon o Oružanim snagama BiH

Tako, nakon odluke NSRS “da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH”, građani BiH i dalje čekaju da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik učestvuje u hitnoj sjednici Predsjedništva na kojoj bi se razmatrala odluka o slanju pomoći OSBiH u područja ugrožena požarom.

U međuvremenu, aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je poziv snagama Eufora i NATO-a za pomoć te se obratio i visokom predstavniku u BiH. Eufor je odgovorio da ne posjeduje posebnu opremu za gašenje šumskih požara iz zraka, ali da su spremni da po prijemu zvaničnog zahtjeva pruže podršku protupožarnim službama u BiH za izviđanje terena iz zraka kako bi se utvrdile lokacije šumskih požara i usmjeravale aktivnosti vatrogasaca na terenu.

Iz OHR-a je povodom Komšićevog zahtjeva saopćeno sljedeće:

Visoki predstavnik smatra da je ovo obaveza za sve, da se odgovorno angažuju i učine ono što je ispravno kako bi bili u mogućnosti osigurati građanima odgovarajuću pomoć, bilo domaću ili međunarodnu. Visoki predstavnik očekuje od nadležnih domaćih institucija da djeluju u okviru svojih nadležnosti i odgovore na hitne potrebe lokalnih zajednica u područjima pogođenim požarima. Pored toga, visoki predstavnik pomno prati situaciju, te je zatražio detaljne informacije od nadležnih agencija kako bi mogao procijeniti težinu situacije.

OHR, 16.8.2021.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović su i mimo blokade Milorada Dodika odlučili održati vanrednu sjednicu ove državne institucije te je ponovo, između ostalog, pozvan visoki predstavnik da svojim ovlastima poduzme aktivnosti s ciljem angažovanja resursa u gašenju požara.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine primilo je k znanju informaciju Ministarstva sigurnosti BiH o djelovanju kanadera iz Republike Hrvatske na gašenju požara u Širokom Brijegu, na osnovu bilateralnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine traži od Ministarstva sigurnosti BiH da u budućim situacijama ispita mogućnost angažmana istih ili sličnih letjelica na gašenju požara i pomoći civilnim organima na teritoriji Bosne i Hercegovine. Također, od Ministarstva sigurnosti BiH se traži da nastavi sa ovakvom vrstom prakse, pozivajući se na bilateralne ugovore i sporazume sa susjednim državama, te druge dostupne međunarodne mehanizme i da hitno reaguje, u slučaju bilo kakve dojave, u gašenju požara na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo BiH, 16.8.2021.

Zbog, kako je navedeno, “krivičnog djela Zloupotreba položaja i ovlaštenja iz Člana 220. stav 1. Krivičnog zakona BiH, načelnik Jablanice Damir Šabanović odlučio je da podnese Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika jer je, ne dajući dozvolu za angažman helikoptera, učinio je, i dalje čini, znatnu štetu prirodnom bogatstvu BiH”.

Foto: Općina Jablanica

Helikopter je na požarišta, na području Jablanice, stigao, ali ne Oružanih snaga BiH, već Helikopterskog servisa RS-a, što je potvrdio direktor ove institucije Boban Kusturić.

Situaciju olakšavaju niže temperature, ali požar i dalje bukti. Helikopter se vraća na požarište na kojem je i juče bio. Angažovan je jedan helikopter za gašenje požara, a ukoliko bude potrebe, na teren će izaći i drugi.

Boban Kusturić, 17.8.2021.

Za to vrijeme, Vlada FBiH je na vanrednoj telefonskoj sjednici zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da sačini informaciju o potrebi nabavke letjelica za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara na području ovog entiteta. Dok na nivou FBiH Vlada telefonski zasjeda, to nije slučaj s Vijećem ministara BiH jer je 14. augusta Ministarstvo sigurnosti BiH uputilo zahtjev za održavanjem hitne telefonske sjednice koja nije održana.

Jedan od rijetkih zvaničnika iz RS-a koji je javno kritikovao Dodika što nije dao dozvolu za angažovanje Oružanih snaga BiH na požarištima je Dragan Mektić, zastupnik SDS-a u Zastupničkom domu BiH i bivši ministar sigurnosti BiH, koji je u nizu postova na Twitteru poručio sljedeće:

Nema tog zakona i odkuke koja može biti ispred ljudskih života. Pa šta ako strada nečije dijete u požaru?

Dragan Mektić, 12.8.2021.

Screenshot: Dragan Mektić/Twitter

I dok javnost s pravom očekuje da se nadležni i odgovorni u BiH u punom kapacitetu uključe u pružanje pomoći požarom ugroženim dijelova zemlje, pogled u nebo te iščekivanje kiše, uz solidarnost vatrogasaca iz drugih krajeva, ono je što je trenutno jedina izgledna opcija ugroženom stanovništvu i njihovoj imovini.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!