Radi se na tome

Potpisan memorandum, ali radovi na bihaćkom aerodromu i dalje na čekanju

Tokom sastanka s gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, federalni premijer Fadil Novalić potvrdio je da je u ovoj godini za projekat izgradnje aerodroma u ovom gradu Vlada Federacije BiH osigurala 25 miliona KM, kao i da bi gradnja mogla početi u ovoj godini.

Foto: Aerodrom Bihać

Za dosadašnju fazu gradnje izdvojeno je oko 10 miliona, te je u ovoj godini osiguran budžet od još 25 miliona maraka. Na današnjem sastanku smo govorili o programu utroška tih sredstava, odnosno potrebnom vremenu za realizaciju naših planiranih poteza u okviru ovogodišnjeg budžeta. Apsolutno smo saglasni da idemo u faznu gradnju, prvenstveno ove godine, poletno-sletne staze dužine 1.200 metara, prve faze aerodromske zgrade, osvjetljenja, radarskog praćenja, elevatora za prilaz aviona i ostalih tehničkih stvari.

Fadil Novalić, 9. 4. 2021.

Kako je objavljeno na zvaničnoj internet-stranici Vlade FBiH, Novalić je spomenuo i mogućnost uključivanja eventualno zainteresiranih koncesionara u kompletan projekat, čija je vrijednost 130 miliona KM, te da će ulaganja Vlade FBiH, uzimajući u obzir i ovogodišnja sredstva, doseći 35 miliona KM. O modelima investiranja u ovaj aerodrom sa potencijalnim investitorima, u proteklih nekoliko godina razgovarali su kako kantonalni, tako i entitetski i državni zvaničnici.

U augustu 2021. godine, v.d. direktora JP Aerodrom Bihać Adnan Bajrić je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima potpisao memorandum o razumijevanju s predstavnicima kompanija Chemie Tech DMCC (CTD) i Emirates Gates Investment (EDI). Kako je zvanično objavljeno na službenoj stranici ovog javnog preduzeća, “ovo je znak i inicijativa našem osnivaču – obaveza da ispune obećanja.”

Memorandum je rezultat prethodne godine i razmjene informacija i razrade projekta, ne samo investitora iz UAE, nego i Turske i drugih država sa Bliskog i Dalekog istoka. Ovo je znak i inicijativa našem osnivaču – Gradskom vijeću Bihaća da se odredi koji model saradnje želi ponuditi investitorima, a našem finansijeru – Vladi FBiH je šansa da omogući adekvatne pretpostavke za potencijalne investitore kao što je eksproprijacija zemljišta što bi nam udjel – omjer suvlasništva povećalo ili is/finansira projekat do kraja i oduži se Krajini. Minimalno što mogu i trebaju uraditi jeste da izdaju suverene garancije u vezi minimalnog broja putnika – prometa, ali i Vlada USK-a da podrži realizaciju projekta, da Zakon o JPP ne ostane samo na papiru, jer ćemo imati širu društvenu, privrednu i drugu korist i značaj od aerodroma.

Adnan Bajrić, 15.8.2021.

Foto: Aerodrom Bihać

O kakvom se sporazumu radi i šta on donosi za JP Aerodrom Bihać, objasnio je za Faktor viši stručni saradnik u ovom javnom preduzeću Emir Hafizović.

Šta nam znači potpisani memorandum sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Uz njih su zainteresovani i neki investitori iz Turske. Strani investitori traže garancije od Vlade FBiH da uđu u ovaj projekat. Žele se osigurati da neko iznenada ne kaže nema ništa od ovog projekta. To još nije regulisano. Strani investitori bi uložili oko 50 miliona maraka. Lijepo ovo sve zvuči, ali ima mnogo nejasnoća.

Emir Hafizović, 18.8.2021.

Hafizović je također pojasnio da još nije operativno 25 miliona KM koje je Vlada FBiH planirala budžetom ovog entiteta za ovu godinu.

Od ovog novca trebao bi se završiti dio piste u dužini 1.200 metara i da se napravi neophodna infrastruktura ne zemljištu koje smo već otkupili. Na ovom dijelu piste mogli bi slijetati manji avioni koji prevoze oko 70 putnika. Vrijednost cijelog projekta je procijenjena je na 100 miliona maraka.

Emir Hafizović, 18.8.2021.

Podsjećamo, Vlada FBiH je tokom protekle dvije godine izdvajala sredstva za aerodrom u Bihaću, preduzeće koje je osnovao Grad Bihać krajem 2015. godine, a do sada su izvođeni građevinski radovi na alternativnom pristupnom putu za ovaj objekat, kao i testnom dijelu staze, izrađena je i aeronautička studija, obezbijeđena ekološka dozvola, te izrađen glavni projekat.

Kako izgleda napredak u realizaciji radova od sredine 2018. godine do danas, pogledajte ispod u galeriji koja prikazuje tok izgradnje na ovom lokalitetu, a koju smo prikupili putem Google Earth aplikacije.

Hronologiju dešavanja i vijesti u vezi sa izgradnjom aerodroma u Bihaću moguće je pratiti i na zvaničnoj stranici ove kompanije na društvenoj mreži Facebook.

Interesantno je spomenuti da su nakon osnivanja kompanije u februaru 2016. godine zvaničnici Vlade FBiH i Gradske uprave Bihaća isticali da bi cijela investicija u projekat izgradnje aerodroma iznosila oko 26 miliona KM, da bi se krajem 2017. godine u javnosti govorilo o 20 miliona eura. Prema posljednjoj izjavi premijera Novalića iz aprila 2021. godine, koja je prenesena i na internet-stranici Vlade FBiH, ovaj projekat će koštati čak 130 miliona KM.

Ukupna vrijednost projekta aerodroma u Bihaću je oko 130 miliona KM, a mi ćemo s ovogodišnjim sredstvima već doći do cifre od oko 35 miliona KM koje je osigurala Vlada Federacije BiH.

Fadil Novalić, 9. 4. 2021.

U pogledu rokova realizacije ovog projekta, v.d. direktora Aerodroma Bihać Adnan Bajrić je tokom gostovanja na N1 televiziji, u novembru prošle godine, najavio da bi novoizgrađeni aerodrom mogao biti u funkciji kroz dvije do tri godine.

Nakon što su Bajrić i predstavnici kompanija Chemie Tech DMCC (CTD) i Emirates Gates Investment (EDI) potpisali memorandum o razumijevanju, Istinomjer obećanju Fadila Novalića u vezi s radovima na gradnji aerodroma u Bihaću daje ocjenu radi se na tome, te ćemo nastaviti pratiti da li će se tokom 2021. godine ući u faznu gradnju poletno-sletne staze dužine 1.200 metara, kako je to najavio premijer FBiH.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!