Najave

Intenzivnija gradnja aerodroma u Bihaću u 2021. godini?

Tokom sastanka s gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, federalni premijer Fadil Novalić potvrdio je da je u ovoj godini za projekat izgradnje aerodroma u ovom gradu Vlada Federacije BiH osigurala 25 miliona KM, kao i da bi gradnja mogla početi u ovoj godini.

Foto: Aerodrom Bihać

Za dosadašnju fazu gradnje izdvojeno je oko 10 miliona, te je u ovoj godini osiguran budžet od još 25 miliona maraka. Na današnjem sastanku smo govorili o programu utroška tih sredstava, odnosno potrebnom vremenu za realizaciju naših planiranih poteza u okviru ovogodišnjeg budžeta. Apsolutno smo saglasni da idemo u faznu gradnju, prvenstveno ove godine, poletno-sletne staze dužine 1.200 metara, prve faze aerodromske zgrade, osvjetljenja, radarskog praćenja, elevatora za prilaz aviona i ostalih tehničkih stvari.

Fadil Novalić, 9. 4. 2021.

Kako je objavljeno na zvaničnoj internet-stranici Vlade FBiH, Novalić je spomenuo i mogućnost uključivanja eventualno zainteresiranih koncesionara u kompletan projekat, čija je vrijednost 130 miliona KM, te da će ulaganja Vlade FBiH, uzimajući u obzir i ovogodišnja sredstva, doseći 35 miliona KM. O modelima investiranja u ovaj aerodrom sa potencijalnim investitorima, u proteklih nekoliko godina razgovarali su kako kantonalni, tako i entitetski i državni zvaničnici.

Podsjećamo, Vlada FBiH je tokom protekle dvije godine izdvajala sredstva za aerodrom u Bihaću, preduzeće koje je osnovao Grad Bihać krajem 2015. godine, a do sada su izvođeni građevinski radovi na alternativnom pristupnom putu za ovaj objekat, kao i testnom dijelu staze, izrađena je i aeronautička studija, obezbijeđena ekološka dozvola, te izrađen glavni projekat.

Kako izgleda napredak u realizaciji radova od sredine 2018. godine do danas, pogledajte ispod u galeriji koja prikazuje tok izgradnje na ovom lokalitetu, a koju smo prikupili putem Google Earth aplikacije.

Hronologiju dešavanja i vijesti u vezi sa izgradnjom aerodroma u Bihaću moguće je pratiti i na zvaničnoj stranici ove kompanije na društvenoj mreži Facebook.

Interesantno je spomenuti da su nakon osnivanja kompanije u februaru 2016. godine zvaničnici Vlade FBiH i Gradske uprave Bihaća isticali da bi cijela investicija u projekat izgradnje aerodroma iznosila oko 26 miliona KM, da bi se krajem 2017. godine u javnosti govorilo o 20 miliona eura. Prema posljednjoj izjavi premijera Novalića iz aprila 2021. godine, koja je prenesena i na internet-stranici Vlade FBiH, ovaj projekat će koštati čak 130 miliona KM.

Ukupna vrijednost projekta aerodroma u Bihaću je oko 130 miliona KM, a mi ćemo s ovogodišnjim sredstvima već doći do cifre od oko 35 miliona KM koje je osigurala Vlada Federacije BiH.

Fadil Novalić, 9. 4. 2021.

U pogledu rokova realizacije ovog projekta, v.d. direktora Aerodroma Bihać Adnan Bajrić je tokom gostovanja na N1 televiziji, u novembru prošle godine, najavio da bi novoizgrađeni aerodrom mogao biti u funkciji kroz dvije do tri godine.

Istinomjer će nastaviti pratiti da li će gradnja aerodroma u Bihaću biti nastavljena u fazama tokom ove godine, kako je to najavio premijer Vlade FBiH Fadil Novalić.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!