Neispunjeno

Umjesto početka radova na bihaćkom aerodromu, tek se rješava eksproprijacija

Nakon sastanka s gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, federalni premijer Fadil Novalić potvrdio je da je u 2021. godini za projekat izgradnje aerodroma u ovom gradu Vlada Federacije BiH osigurala 25 miliona KM, kao i da bi gradnja mogla početi do kraja 2021. godine.

Foto: Aerodrom Bihać

Za dosadašnju fazu gradnje izdvojeno je oko 10 miliona, te je u ovoj godini osiguran budžet od još 25 miliona maraka. Na današnjem sastanku smo govorili o programu utroška tih sredstava, odnosno potrebnom vremenu za realizaciju naših planiranih poteza u okviru ovogodišnjeg budžeta. Apsolutno smo saglasni da idemo u faznu gradnju, prvenstveno ove godine, poletno-sletne staze dužine 1.200 metara, prve faze aerodromske zgrade, osvjetljenja, radarskog praćenja, elevatora za prilaz aviona i ostalih tehničkih stvari.

Fadil Novalić, 9. 4. 2021.

Kako je tada objavljeno na zvaničnoj internet-stranici Vlade FBiH, Novalić je spomenuo i mogućnost uključivanja eventualno zainteresiranih koncesionara u kompletan projekat, čija je vrijednost 130 miliona KM, te da će ulaganja Vlade FBiH doseći 35 miliona KM. O modelima investiranja u ovaj aerodrom sa potencijalnim investitorima, u proteklih nekoliko godina razgovarali su kako kantonalni, tako i entitetski i državni zvaničnici.

U augustu 2021. godine, tadašnji v.d. direktora JP Aerodrom Bihać Adnan Bajrić je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima potpisao memorandum o razumijevanju s predstavnicima kompanija Chemie Tech DMCC (CTD) i Emirates Gates Investment (EDI). Kako je zvanično objavljeno na službenoj stranici ovog javnog preduzeća, “ovo je znak i inicijativa našem osnivaču – obaveza da ispune obećanja.”

Memorandum je rezultat prethodne godine i razmjene informacija i razrade projekta, ne samo investitora iz UAE, nego i Turske i drugih država sa Bliskog i Dalekog istoka. Ovo je znak i inicijativa našem osnivaču – Gradskom vijeću Bihaća da se odredi koji model saradnje želi ponuditi investitorima, a našem finansijeru – Vladi FBiH je šansa da omogući adekvatne pretpostavke za potencijalne investitore kao što je eksproprijacija zemljišta što bi nam udjel – omjer suvlasništva povećalo ili is/finansira projekat do kraja i oduži se Krajini. Minimalno što mogu i trebaju uraditi jeste da izdaju suverene garancije u vezi minimalnog broja putnika – prometa, ali i Vlada USK-a da podrži realizaciju projekta, da Zakon o JPP ne ostane samo na papiru, jer ćemo imati širu društvenu, privrednu i drugu korist i značaj od aerodroma.

Adnan Bajrić, 15.8.2021.

Foto: Aerodrom Bihać

O kakvom se sporazumu radi i šta on donosi za JP Aerodrom Bihać, objasnio je za Faktor viši stručni saradnik u ovom javnom preduzeću Emir Hafizović.

Šta nam znači potpisani memorandum sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Uz njih su zainteresovani i neki investitori iz Turske. Strani investitori traže garancije od Vlade FBiH da uđu u ovaj projekat. Žele se osigurati da neko iznenada ne kaže nema ništa od ovog projekta. To još nije regulisano. Strani investitori bi uložili oko 50 miliona maraka. Lijepo ovo sve zvuči, ali ima mnogo nejasnoća.

Emir Hafizović, 18.8.2021.

Hafizović je također pojasnio da do kraja augusta 2021. godine nije bilo operativno 25 miliona KM koje je Vlada FBiH planirala budžetom ovog entiteta za 2021.godinu.

Od ovog novca trebao bi se završiti dio piste u dužini 1.200 metara i da se napravi neophodna infrastruktura ne zemljištu koje smo već otkupili. Na ovom dijelu piste mogli bi slijetati manji avioni koji prevoze oko 70 putnika. Vrijednost cijelog projekta je procijenjena je na 100 miliona maraka.

Emir Hafizović, 18.8.2021.

Vlada FBiH je na sjednici, koja je održana krajem augusta 2021. godine, Javnom preduzeću Aerodrom Bihać odobrila 25 miliona KM, te je u odluci navedeno za koje će namjene biti utrošena navedena finansijska sredstva.

Sredstva su, između ostalog, namijenjena za izgradnju terminalne zgrade, aerodromskog rasvjetnog sistema, nabavku uređaja za pregled prtljaga i druge usluge, nabavke i radove. Federalno ministarstvo prometa i komunikacija zaduženo je da vrši kontinuiran nadzor nad utroškom sredstava, te da sa JP Aerodrom Bihać d.o.o. Bihać potpiše ugovor kojim će biti uređeni način prijenosa sredstava, provedba postupka javne nabavke i izvještavanje o utrošenim sredstvima.

Vlada FBiH, 26.8.2021.

Potom je Vlada FBiH na sjednici krajem 2021. godine za JP Aerodrom Bihać izdvojila dodatnih pet miliona KM, i to, kako je navedeno u odluci, u svrhu eksproprijacije zemljišta.

Početkom 2022. godine, novoizabrani direktor JP Aerodrom Bihać Anel Hadžić je u izjavi za Oslobođenje kazao da će sredstva od pet miliona KM od Vlade FBiH biti iskorištena kako bi se proširile dimenzije poletne staze.

Sa tim sredstvima od pet miliona maraka sada će da se ide u eksproprijaciju, da se kupi još jedan obuhvat zemljišta čime bismo postigli veće dimenzije poletne staze, kako to odgovara projektu. Dakle, od 25 miliona planiranih, idemo u utrošak 5 miliona maraka. Sredstva su prenesena za ovu godinu i to je na posebnom podračunu Vlade Federacije. Bio je kraj godine i vremenski uvjeti nisu nam dozvoljavali da to tehnički izvedemo, ali uskoro ćemo.

Anel Hadžić, 10.1.2022.

Direktor Hadžić je također pojasnio da je testna dionica koja je urađena radi ispitivanja opterećenja tla završena u dužini od 300 metara te da izgradnja pratećih objekata koji se spominju u odluci Vlade FBiH prilikom dodjeljivanja 25 miliona KM neće početi tokom 2022. godine.

Pista je ovdje ključna, tehnički blok i skladišta idu kasnije, to se može izgraditi i dograditi. Međutim, kada imamo pistu, imat ćemo daleko veći potencijal za privlačenje domaćih i stranih investitora. Dakle, radi se o značajnom projektu koji sada ima svoju konturu i dimenziju.

Anel Hadžić, 10.1.2022.

Podsjećamo, Vlada FBiH je tokom 2019. i 2020. godine izdvajala sredstva za aerodrom u Bihaću, preduzeće koje je osnovao Grad Bihać krajem 2015. godine, a do sada su izvođeni građevinski radovi na alternativnom pristupnom putu za ovaj objekat, kao i testnom dijelu staze, izrađena je i aeronautička studija, obezbijeđena ekološka dozvola, te izrađen glavni projekat.

Kako je izgledao napredak u realizaciji radova od sredine 2018. godine do sredine 2021. godine, pogledajte ispod u galeriji, koja prikazuje tok izgradnje na ovom lokalitetu, a koju smo prikupili putem Google Earth aplikacije.

 

Hronologiju dešavanja i vijesti u vezi sa izgradnjom aerodroma u Bihaću moguće je pratiti i na zvaničnoj stranici ove kompanije na društvenoj mreži Facebook.

Interesantno je spomenuti da su nakon osnivanja kompanije u februaru 2016. godine zvaničnici Vlade FBiH i Gradske uprave Bihaća isticali da bi cijela investicija u projekat izgradnje aerodroma iznosila oko 26 miliona KM, da bi se krajem 2017. godine u javnosti govorilo o 20 miliona eura. Prema izjavi premijera Novalića iz aprila 2021. godine, koja je prenesena i na internet-stranici Vlade FBiH, ovaj projekat će koštati čak 130 miliona KM.

Ukupna vrijednost projekta aerodroma u Bihaću je oko 130 miliona KM, a mi ćemo s ovogodišnjim sredstvima već doći do cifre od oko 35 miliona KM koje je osigurala Vlada Federacije BiH.

Fadil Novalić, 9. 4. 2021.

U pogledu rokova realizacije ovog projekta, tadašnji v.d. direktora Aerodroma Bihać Adnan Bajrić je tokom gostovanja na N1 televiziji, u novembru 2020. godine, najavio da bi novoizgrađeni aerodrom mogao biti u funkciji kroz dvije do tri godine.

S obzirom na to da je testna dionica, koja je urađena radi ispitivanja opterećenja tla, na budućem aerodromu Bihać završena u dužini od 300 metara te da se još uvijek radi na eksproprijaciji zemljišta, Istinomjer će obećanje premijera FBiH Fadila Novalića, da će u 2021. godini početi gradnja više objekata u sklopu ovog budućeg aerodroma, ocijeniti neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!