Analize

Listama čekanja za javne vrtiće u Sarajevu ne nazire se kraj 

Javna ustanova Djeca Sarajeva već godinama ima problem s manjkom prostornih kapaciteta, zbog čega nisu u mogućnosti da prime svu zainteresovanu djecu u svoje vrtiće. Gostujući u programu televizije N1, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Mahir Dević komentarisao je nedostatak mjesta i subvencioniranje troškova boravka djece koja se nalaze na listi čekanja, a kako bi se upisala u privatne vrtiće.

Ilustracija

Dević je naveo da aktuelna vlada loše realizirala subvencioniranje troškova boravka djece za privatne vrtiće te da je JU Djeca Sarajeva trebala biti osposobljena da primi svu djecu sa liste čekanja.

Oni su za ovaj mandat trebali da osposobe našu javnu ustanovu da svu djecu prihvati. Znači, mi imamo te objekte, imali smo taj objekat u Novom Sarajevu, imali smo u drugim mjestima gdje smo mogli investirati. Očigledno je da se oni u ovom procesu cijelom ne snalaze.

Mahir Dević (11:55), 16.8.2021.

Liste čekanja

Subvencioniranje o kojem Dević govori započelo je 2019. godine. Prema podacima tadašnjeg Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, te godine je 682 djece ostalo neupisano u JU Djeca Sarajeva. Vlada KS je subvencionirala troškove smještaja u privatnim vrtićima.

Tada je navedeno da je opredjeljenje Vlade i resornog ministarstva da intenzivno djeluju na obezbjeđivanju nedostajućih prostornih kapaciteta za JU Djeca Sarajeva.

Naredne godine, broj djece na listi čekanja je skoro utrostručen. Vlada KS odlučila je da 2020. godine subvencionira upis u vrtić oko 1.500 djece sa po 200 KM po djetetu.

U 2021. godini, lista čekanja porasla je na 2.974 djece koja nisu primljena u javne vrtiće. To znači da je u ovoj godini na listi čekanja ostalo više nego što je u 2019. godini bilo upisano djece.

Kapaciteti javnih vrtića

Prema Finansijskom izvještaju JU Djeca Sarajeva za 2019. godinu, u 33 vrtića bilo je upisano 2.944 djece.

U 2021. godini, vrtićki kapaciteti povećani su za tri nova vrtića. Tako je prvi put raspisan poziv za upis djece u vrtiće “Vjeverica”, “Bulbuli” i “Umihana Čuvidina”.

Rekonstrukcija vrtića “Vjeverica” započela je 2019. godine, rekonstrukcija vrtića “Bulbul” započela je u augustu 2020, dok je vrtić u okviru osnovne škole “Umihana Čuvidina” u potpunosti nov i radovi na njegovoj izgradnji započeli su 2019. godine.

Vrtić “Vjeverica”

Prema informacijama iz Ministarstva odgovaj i obrazovanja KS, otvaranjem vrtića “Vjeverica” i “Umihana Čuvidina”, kapaciteti u Novom Gradu povećani su za oko 360 mjesta. Vrtić “Bulbuli” u Starom Gradu ima kapacitet od oko 75 mjesta.

U januaru 2021. godine, najavljeno je da će početkom nove školske godine mališani s područja Šipa krenuti u vrtić u okviru nove osnovne škole u ovom novoizgrađenom naselju. Ipak, javni poziv za prijem djece u JU Djeca Sarajeva nije uključivao ovu predškolsku ustanovu.

U ovoj godini, kapaciteti postojećih vrtića trebali su biti prošireni i u općinama Ilidža i Ilijaš.

Proširenje kapaciteta vrtića “Lužani” na Ilidži obećanje je čiju realizaciju Istinomjer prati. Iako je u januaru 2021. godine najavljeno da će preostale prostorije vrtića “Lužani” biti obnovljene i u funkciji do početka naredne školske godine, čime bi kapacitet ovog vrtića bio povećan sa 60 na 300 mjesta, to se neće desiti. Ovo je za Istinomjer telefonski potvrdila direktorica JU Djeca Sarajeva Suanita Banda.

Slično obećanje dato je i za vrtić “Ilijaš”. U februaru 2021. godine, najavljeno je da u ovom vrtiću više neće biti liste čekanja, te da će kapacitet ove predškolske ustanove biti proširen za 70 mjesta. Međutim, iz Uprave vrtića telefonski su za Istinomjer rekli da nove prostorije još uvijek nisu spremne da prime mališane iz Ilijaša.

Objekat u Novom Sarajevu, koji je Mahir Dević spomenuo prilikom svog gostovanja, zapravo je vrtić “Kolibri”. U oktobru 2020. godine, prezentovano je idejno rješenje rekonstrukcije ovog devastiranog vrtića, dok je u budžetu Općine Novo Sarajevo za 2021. godinu planirano 150.000 KM za tu namjenu. Međutim, još uvijek nije raspisan tender za izvođača radova. Rekonstrukcijom ovog vrtića, kapacitet bi bio povećan za 190 mjesta.

Treba spomenuti da je na samom kraju 2019. godine u Novom Gradu otvoren vrtić “Žubor” koji može prihvatiti 50 djece, te da je u augustu 2020. godine na području općine Centar otvoren vrtić “Razigrani dani”, koji može primiti 80 mališana.

Dakle, od kraja 2019. do 2021. godine, kapaciteti JU Djeca Sarajeva povećani su za manje od 600 mjesta, što nije ni izbliza dovoljno. To pokazuje i lista čekanja sa oko 3.000 djece.

Subvencije

Na konferenciji za medije održanoj 19.8.2021. godine, premijer Edin Forto i ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović kazali su da će subvencije za privatne vrtiće iznositi 200 KM.

Završen je konkurs za izbor privatnih vrtića. Prijavila su se 32 vrtića. Na listi čekanja je 3.000 djece, a procjena je da će biti sufinansirano njih oko 2.500, jer se na kraju ne prijave ni svi roditelji, a ni svi vrtići.

Naida Hota-Muminović, 19.8.2021.

Tom prilikom, Forto je istakao da će subvencioniranje po ovom osnovu koštati između pet i sedam miliona KM godišnje.

Premda je Mahir Dević tvrdio da je ova vlada trebala stvoriti uslove da sva djeca budu upisana u javne vrtiće, to bi značilo da su se kapaciteti JU Djeca Sarajeva trebali uduplati, što je teško za očekivati u tako kratkom roku. S druge strane, i pored obećanja da će se broj djece ”na čekanju” smanjiti, to se ne dešava, te se subvencioniranjem taj problem može samo ublažiti, ali ne i dugoročno riješiti.

(Istinomjer.ba)

Dopuna, 23.8.2021.

Prethodna verzija ove analize (arhivirani link) nije uključivala informaciju o obnovi neuslovnog dijela vrtića “Lužani” u općini Ilidža. Analiza je dopunjena i informacijom o kapacitetu novogradskog vrtića “Žubor”, koji je otvoren na samom kraju 2019. godine.

Pitajte Istinomjer!