Minibuske linije u Starom Gradu

Minibuski saobraćaj kompanije Centrotrans saobraća redovno na području Općine Stari Grad, na svim minibuskim linijama koje pokrivaju područje ove općine, bez obzira na višemjesečne opstrukcije.

Načelnik Općine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić nekoliko je puta pokušavao pronaći rješenje koje bi rezultiralo redovnim gradskim prijevozom u padinskim dijelovima, međutim sva ranija nastojanja da se pomogne preduzeću GRAS pri uspostavljanju redovnih linija, nisu urodila plodom.

Ne želim više da naši građani budu taoci pogrešnih politika ili lošeg poslovanja, kao što ne želim više ni da pišu peticije i u 21. vijeku traže osnovna ljudska prava kao što je gradski prijevoz. Ako naše potrebe ne može zadovoljiti postojeće preduzeće, onda zahtijevamo od Ministarstva saobraćaja i Vlade KS da dozvoli Centrotransu da vozi naše građane.

Ibrahim Hadžibajrić, 29.03.2018.

Nakon tri godine neredovnog održavanja javnog prijevoza putnika, i višemjesečnog ukazivanja na hitnost rješavanja ovog problema, isti nije riješen, a Vlada Kantona Sarajevo je čak poništila većinu minibuskih linija u Starom Gradu i oduzela ih od KJKP Gras koje je bilo nosilac linija, a bez da ih je dodjelila nekom drugom prevozniku.

Nakon što je najavljeno da će Centrotrans od ponedeljka, 05. novembra, početi sa redovanim prevozom na minibuskim linijama u Starom Gradu, opstrukcije su krenule stizati sa svih strana. Tako su u ponedeljak, 05.11. saobraćajni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, a prema ranijim najavama ministra saobraćaja KS, Muje Fiše počeli isključivati vozila sa linija, zbog toga što Centrotransu iste nisu dodijeljene privremenim rješenjem.

Načelnik Hadžibajrić je potom uputio hitni dopis premijeru KS, Ademu Zolju zatraživši da hitno da nalog Ministarstvu saobraćaja da, kao i na području drugih općina (Općina Vogošća, Općina Novo Sarajevo i Općina Novi Grad), firmi Centrotrans izda privremena rješenja za linije koje su u skladu sa Zakonom brisane iz registra zbog neodržavanja, do izbora novog prevoznika za stalno održavanje predmetnih linija.

Ukoliko se ovaj zahtjev ne riješi pozitivno do kraja dana i Ministarstvo saobraćaja ne donese privremena rješenja, čime će se stanovnicima općine Stari Grad obezbijediti uredan i redovan prijevoz, nadležne općinske službe i Općinski načelnik, koristeći ovlasti iz Statuta, a s ciljem obezbjeđenja redovnog prijevoza, u skladu sa odredbama članova 22. i 24. Zakona o cestovnom prijevozu Federacije BiH, prijevozniku Centrotrans će izdati privremena rješenja i time, do trajnog rješenja prevoza putnika, ublažiti agoniju stanovnika Općine Stari Grad Sarajevo.

Saopštenje Opštine Stari Grad, 05.11.2018.

U četvrtak, 08.11. OV Stari Grad i načelnik, održali su vanrednu sjednicu gdje su izrazili zabrinutost zbog dosadašnjeg rada i postupanja nadležnih organa u oblasti saobraćaja u Kantonu Sarajevo, a naročito Vlade KS, te je donesena jednoglasna odluka da Centrotrans nastavi obavljati prijevoz na 11 minibuskih linija.

Zbog svega učinjenog u rješavanju problematike prevoza u Općini Stari Grad, Istinomjer načelniku Ibrahimu Hadžibajriću daje ocjenu ispunjeno.

Još nije formirano zajedničko operativno tijelo BiH i Turske za pitanja prometa i infrastrukture

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić održao je u maju ove godine bilateralni...

Prihvaćen zajam za nabavku novih trolejbusa

Prezentirajući bosanskohercegovačkoj javnosti aktivnosti i rezultate Vlade Kantona Sarajevo (KS) u prvih 100 dana njenog rada, premijer Vlade KS, Edin Forto između ostalog je najavio “kupovinu 20...Slijedi faza izgradnje vertikalne konstrukcije otvorenih bazena na Dobrinji

Načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić još je na novogodišnjoj konfernciji za medije održanoj 30.12.2015. godine, govoreći o planovima za naredni period, pored ostalog najavio i početak...