“Lebdeća zebra”: 3D pješački prijelazi u blizini sarajevskih škola i vrtića

Na jučer održanoj sjednici Gradskog Vijeća Grada Sarajeva usvojen je Nacrt budžeta za 2019. godinu. Usvojeni Nacrt predviđa i jednu interesantnu budžetsku stavku u kojoj se najavljuje da bi Sarajevo iduće godine moglo dobiti 3D pješačke prijelaze u blizini osnovnih škola i vrtića, a s ciljem povećanja sigurnosti djece u saobraćaju.

U Nacrtu budžeta Grada Sarajeva za 2019. godinu, između ostalog, predviđeno je i finansiranje projekta iscrtavanja 3D pješačkih prijelaza sa 20.000 KM.

S obzirom na sve veće gužve na glavnim saobraćajnicama u gradu, posebno onima gdje su smještene javne institucije, neminovna je potreba povećanja nivoa sigurnosti saobraćaja, posebno najranjivijih učesnika u saobraćaju – naših školaraca. U cilju povećanja sigurnosti djece u saobraćaju predlaže se izvođenje novih 3D pješačkih prijelaza kod osnovnih škola, vrtića i sl. Riječ je o pametno osmišljenoj optičkoj iluziji koja privlači pažnju vozača koji će zasigurno usporiti nakon što ugledaju naizgled lebdeću zebru, te istovremeno zabavlja pješake koji imaju ‘osjećaj hodanja po zraku.

Izvod iz Nacrta Budžeta Grada Sarajeva za 2019. godinu

Biće interesantno pratiti, da li će, i ispred koliko škola i vrtića biti iscrtani ovi pješački prijelazi, obzirom da u Sarajevu ima 75 javnih osnovnih škola i 30-ak vrtića.

Razmatranje i utvrđivanje Prijedloga Budžeta Grada Sarajeva za 2019. godinu predviđeno je za 19.12.2018. godine, a Istinomjer će pratiti da li će ova predložena budžetska stavka i tada dobiti podršku gradskih vijećnika, a Grad Sarajevo 3D pješačke prijelaze iduće godine.

 

(Istinomjer.ba)

Budžet i uštede: Dvostruki aršini Vlade RS

Kako je ranije i najavila, još uvijek aktuelna predsjednica Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović, budžet za...

Radojičić stavio mandat na raspolaganje Gradskom odboru SNSD-a Banja Luka

Radojičić je ranije izrazio stav da “odgovorni za loše rezultate SDS-a treba da preuzmu odgovornost”, ali se osvrnuo i na rezultate SNSD-a, ističući da je zadovoljan ukupnim izbornim rezultatom ove...DNS, ipak, neće dati mjesto premijera RS

Dugogodišnji koalicioni partneri, SNSD, DNS i SP dogovorili su ime budućeg mandatara i premijera Vlade Republike Srpske. Dugogodišnji koalicioni partneri, SNSD, DNS i SP dogovorili su ime...