Neispunjeno

“Lebdeća zebra”: 3D pješački promašaj

Na oktobarskoj sjednici Gradskog Vijeća Grada Sarajeva usvojeni Nacrt budžeta za 2019. godinu predvidio je i jednu interesantnu budžetsku stavku kojom se najavila izgradnja 3D pješačkih prijelaza u blizini osnovnih škola i vrtića, a s ciljem povećanja sigurnosti djece u saobraćaju.

Podsjećamo, u nacrtu Budžeta Grada Sarajeva za 2019. godinu, između ostalog, predviđeno je i finansiranje projekta iscrtavanja 3D pješačkih prijelaza sa 20.000 KM.

S obzirom na sve veće gužve na glavnim saobraćajnicama u gradu, posebno onima gdje su smještene javne institucije, neminovna je potreba povećanja nivoa sigurnosti saobraćaja, posebno najranjivijih učesnika u saobraćaju – naših školaraca. U cilju povećanja sigurnosti djece u saobraćaju predlaže se izvođenje novih 3D pješačkih prijelaza kod osnovnih škola, vrtića i sl. Riječ je o pametno osmišljenoj optičkoj iluziji koja privlači pažnju vozača koji će zasigurno usporiti nakon što ugledaju naizgled lebdeću zebru, te istovremeno zabavlja pješake koji imaju ‘osjećaj hodanja po zraku.

Izvod iz Nacrta Budžeta Grada Sarajeva za 2019. godinu

Utvrđivanje Prijedloga Budžeta Grada Sarajeva za 2019. godinu bilo je predviđeno za 19.12.2018. godine, kada je Prijedlog i usvojen, pa samim tim i navedena budžetska stavka. Na taj način je ispunjen preduslov za realizaciju 3D pješačkih prijelaza.

Prvi 3D pješački prijelaz, iscrtan je 3. maja na Vilsonovom šetalištu, međutim nedugo nakon toga on je prefarban na način da je izgubio treću dimenziju, odnosno ofarban je kao uobičajena “zebra”.

Za portal Klix.ba tada je “negirano iz Gradske uprave Grada Sarajeva da je ovaj projekat urađen pod njihovim pokroviteljstvom, a također nisu mogli odgovoriti na pitanje ko je prefarbao ovaj prijelaz”.

Drugi, odnosno prvi pokušaj oslikavanja 3D zebre napravljen je 16. juna 2019. godine u ulici Branilaca Sarajeva, međutim i ovaj je završio neslavno. Naime, svega 24 sata nakon iscrtavanja prijelaza u ovoj ulici, boja je izblijedila.

Nekoliko dana nakon “testnog oslikavanja”, kako su naveli iz Gradske uprave, na istoj lokaciji ponovo je iscrtan 3D pješački prijelaz, ali ni on nije duže trajao.

S obzirom da su 3D pješački prijelazi u aranžmanu Gradske uprave Grada Sarajeva tokom 2019. godine iscrtani bezuspješno, Istinomjer će obećanje gradonačelnika Skake ocijeniti neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!