Analize

Ko je autor studije o koronavirusu na koju se pozvao Vranić?

Gostujući u programu televizije N1, ministar zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo Haris Vranić spomenuo je analizu profesora sa Univerziteta u Hamburgu, u kojoj je zaključeno da je koronavirus vještački stvoren. Tragom te informacije, Istinomjer je istražio o kakvoj je analizi riječ.

Haris Vranić, Roland Wiesendanger

Vranić je, govoreći o kliničkoj slici koju pacijenti imaju nakon prebolovane bolesti, rekao i da je ekipa profesora sa Univerziteta u Hamburgu objavila analizu o porijeklu virusa SARS-Cov-2, odnosno da je isti stvoren u laboratoriji.

Koronavirus spada u respiratorne viruse. Jučer sam čitao članak u Njemačkoj, jedna ekipa profesora sa Univerziteta u Hamburgu napravila analizu i oni su došli do svog konačnog zaključka da je taj virus izašao iz laboratorije, dakle, da nije nastao prirodnim putem. Dileme su bile velike da li se to stvarno prirodnim putem ili je vještački, odnosno iz laboratorije virus. Prema ovoj svoj slici koju on daje… od kliničke slike, nakon što se preboli bolest, koje komplikacije daje, veoma je čudno.

Haris Vranić, 20. 2. 2021.


Istinomjer je, nakon uvida u spomenutu studiju o kojoj je Vranić govorio, utvrdio da je nije kreirala ekipa profesora sa Univerziteta u Hamburgu, već samo jedan profesor – Roland Wiesendanger. Riječ je o profesoru fizike kojem je uža specijalnost nanotehnologija. Prije ovoga nije objavljivao radove iz oblasti koji se tiču virusa i pandemije.

Informacija o studiji objavljena je na zvaničnoj stranici Univerziteta u Hamburgu, nakon čega su vijest prenijeli njemački mediji. Kako piše na portalu njemačkog javnog servisa ZDF, naučna zajednica u toj zemlji distancirala se od nalaza studije. I sam Wiesendanger je u izjavi za ovaj portal rekao da njegov rad nije namijenjen za naučnu zajednicu, već za javnost. Također, Wiesendanger ne krije da kao fizičar nije kompetentan za pandemiju i viruse, te da ponekad koristi nenaučne izvore, što objašnjava tvrdnjom da nisu sve studije zasnovane na recenziranim naučnim radovima. Također, za ZDF je rekao da je 99,9% siguran da je virus potekao iz laboratorije.

Wiesendanger je 18. februara 2021. objavio rezultate samostalnog istraživanja na servisu ResearchGate. U svojoj studiji, kako prenose mediji, otvoreno govori da tvrdnje koje iznosi nisu bazirane na naučnim činjenicama, već na dedukciji i posrednim dokazima. Cijeli dokument dostupan je za preuzimanje na njemačkom jeziku.

Prema pisanju njemačkih medija, Wiesendanger je kao izvore koristio medijske izvještaje, članke sa Wikipedije, YouTube videa te informacije objavljene na Twitteru.

Grupa naučnika okupljenih oko projekta za istraživanje koronavirusa na Univerzitetu u Hamburgu za objavljeni rad ovog profesora rekla je da uopšte nije riječ o studiji već o “konfuznom medijskom istraživanju”.

Ovo nije prvi put da osoba iz zdravstvenih krugova iznosi tvrdnju da je riječ o vještački stvorenom virusu. Članica naučnog tijela Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje pandemije COVID-19 Sajma Dautović pozvala se na lažnu vijest prema kojoj je japanski nobelovac Tasuku Honjo rekao da virus ne potiče iz prirode, o čemu je Istinomjer pisao.

Činjenica da još uvijek nije poznato kojim je putem virus stigao do čovjeka, ostavlja prostor za studije poput ove. Iako su istražitelji WHO-a na terenu procijenili da je zanemariva vjerovatnoća da je virus “pobjegao” iz laboratorije, sve dok se ne utvrdi porijeklo virusa ova teorija će zaokupljati pažnju javnosti.

Da zaključimo, studiju na koju se pozvao ministar Vranić napisao je profesor fizike koji nije ranije objavljivao radove u vezi sa virusom i pandemijom i koji, prema vlastitom priznanju, nije koristio naučne izvore, već YouTube videa, članke sa Wikipedije, tweetove i druge medijske sadržaje. U konačnici, i sam je naveo da njegova studija nije namijenjena za naučnu zajednicu nego za javnost.

Na samom kraju vrijedno je napomenuti i to da je naš partnerski portal Raskrinkavanje u proteklih godinu dana objavio 13 analiza o dezinformacijama, manipulacijama činjenicama i lažnim vijestima koje se tiču nastanka virusa.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!