Neistina

Japanski nobelovac nikada nije izjavio da je novi koronavirus vještački stvoren

Članica naučnog tijela Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje pandemije COVID-19, Sajma Dautović, gostujući u programu Face televizije, između ostalog je iznijela i tvrdnju da je novi koronavirus vještački modifikovan.

Dautović se pozvala na navodne tvrdnje japanskog nobelovca Tasuka Honja.

Ovaj virus sa ovakvom potentnošću, jel mogla priroda da ga stvori? Koliko je neko učestvovao u njegovom oblikovanju, njegovom formiranju? Da li je ljudska ruka pomogla da on postane ovakav? Da li je on pobjegao? (…) To niko ne zna. Na virusolozima i na genetičarima je da to utvrde. Nema razloga da ne vjerujem nobelovcima koji su objavili. Tasuko, japanac koji je dobio Nobelovu nagradu za medicinu 2018. godine, koji se prvi javio i rekao da ovo nije virus prirodni.

Sajma Dautović, 25. juli 2020.

Početkom aprila ove godine Ministarstvo zdravstva KS osnovalo je Naučno tijelo za praćenje i analizu situacije izazvane novim Coronavirusom. Članovi Naučnog tijela su: prof. dr Mirsada Hukić, prof. dr Nihad Fejzić, prof. dr Damir Marjanović, prof. dr Fadila Serdarević, prof. dr Sajma Dautović i Dr sci. Rijad Konjhodžić.

Analizom sličnih tvrdnji bavili su se brojni portali za provjeru činjenica širom svijeta, a analizu na tu temu pisao je i naš partnerski portal Raskrinkavanje.

Povodom navoda da je virus stvoren vještački, oglasio se i sam nobelovac Tasuku Honjo, izjavom objavljenom na službenoj stranici Sveučilišta Kyoto.

Jako sam tužan što se, u jeku bola, ekonomskog gubitka i neviđenih globalnih patnji uzrokovanih pandemijom Covida-19, moje ime i ime Sveučilišta Kyoto koriste za širenje lažnih optužbi i dezinformacija.

Tasuku Honjo, 27. april 2020.

Budući da japanski doktor Tasuku Honjo nikada nije izjavio da novi koronavirus nije prirodan, što je i demantovao još krajem aprila ove godine, Istinomjer će tvrdnju članice naučnog tijela Ministarstva zdravstva KS za praćenje pandemije COVID-19, Sajme Dautović, ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!