Nedosljedno

Prvo čekić pa onda stručni nadzor

Nakon što je bez ikakve najave i stručnog nadzora počelo uklanjanje skulpture “Zvjezdani put”, svjetski poznatog njemačkog autora Helmuta Lutza iz sarajevskog parka Hastahana, te nakon što su usljedili protesti građana koji se protive demontaži skulpture kao i obraćanje samog autora građanima, radovi na izmještanju skulpture su obustavljeni.

Podsjećamo, informacija o demontaži skulpture koja se provodi bez ikakvog nadzora objavljena je 5. augusta 2020. godine na Facebook stranici “Hastahana park”, koju vode građani koji se zalažu za očuvanje zelene površine u ovom parku. Nakon što je informacija dospjela u javnost organizovani su i protesti građana koji su izrazili svoje protivljenje uklanjanju same skulpture, kao i načinu na koji se ono vrši.

Informaciju o uklanjanju skulpture “Zvjezdani put” autor Helmut Lutz dobio je od okupljenih građana, te se domaćoj javnosti obratio dan kasnije, pismom u kom je između ostalog naveo i da nije upoznat sa uklanjanjem skulpture.

Ponajprije, iznenađen sam, ali i vrlo zahvalan građanima Sarajeva koji su se suprotstavili procesu demontaže moje skulpture. Nažalost, od Grada Sarajeva nisam dobio nikakve informacije. Skulpturu sam poklonio građanima Sarajeva kao reakciju na katastrofalna ratna zbivanja u njihovom gradu. Moju drugu skulpturu poklonio sam partnerskom gradu Fridrišafenu. Ovo djelo pod nazivom “Trenutno” izražava trenutak rata u Sarajevu i nastalo je u to vrijeme. Nalazi se na Bodenskom jezeru u Fridrišafenu. Djelo, STERNENWEG – ZVJEZDANI PUT je koštalo gotovo milion eura, bilo je instalirano na mnogim drugim lokacijama, u Rimu, Ateni, Jeruzalemu i posebno u Istanbulu ispred Aje Sofije. (…) Sada, pak, očekujem informaciju od instiucija grada Sarajeva. Za obnovu nudim besplatnu pomoć koju bi pružio moj sin Clemens, koji veoma dobro poznaje ovo djelo.

Helmut Lutz, 6. august 2020.

Autor je u svom pismu podsjetio da je “Zvjezdani put” trajno instaliran u parku Hastahana 2005. godine, a da je primopredaju pokrenuo tadašnji gradonačelnik Sarajeva, Muhidin Hamamdžić, kao i da je naredna gradonačelnica Semiha Borovac pred novinarima i okupljenm gradskim vijećnicima izjavila: “Nećemo podići nikakav drugi spomenik katastrofi Sarajeva, koji poput Zvjezdanog puta Helmuta Lutza svojom spiralnom simbolikom utjelovljuje daljnji put. Ovo je jedan istinski spomenik za našu omladinu“.

Autoru se 7. augusta obratio i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić koji je rekao da je skulpturu potrebno privremeno izmjestiti.

Nepohodno je uz stručni nadzor privremeno izmjestiti ovo djelo sa sadašnjeg lokaliteta, te ga prezentirati na drugoj gradskoj lokaciji koja će biti dostupna velikom broju građana, odnosno posjetilaca. Namjera Općine Centar Sarajevo je da nakon završenih građevinskih radova na izgradnji podzemnih etaža izgradimo veću zelenu površinu od sadašnje, te da Vaše umjetničko djelo vratimo na isto mjesto. (…) Nadam se da u cjelosti razumijete da je, radi realizacije projekta javnih sadržaja ispod sadašnjeg parka, zbog građevinskih radova, bilo neophodno privremeno izmjestiti i Vašu instalaciju. Pozivam Vas da nakon realizacije projekta izgradnje ovog lokaliteta budete gost Općine Centar i da svojim prisustvom svjedočite povratku Vašeg velikog djela „Zvjezdanog puta“ na isto mjesto u centralnom dijelu Sarajeva.

Nedžad Ajnadžić, 7. august 2020.

Nakon svih već poduzetih radnji, na sastanku koji je 10. augusta održao sa predstavnicima nezadovoljnih građana okupljenih oko inicijative “Hastahana park”, Ajnadžić je upoznao predstavnike građana da su radovi na izmještanju umjetničke instalacije obustavljeni, kao i da se neće nastaviti bez saradnje sa autorom i ambasadom Njemačke.

Općinska administracija poziva građane da iznesu svoje prijedloge o lokalitetu na kojem bi željeli da se izmjesti instalacija, a istovremeno i da li nakon uređenja Hastahane žele da se ona vrati i uklopi u novi ambijent ovog prostora. Posebno želim da naglasim da bez saradnje sa Ambasadom Savezne Republike Njemačke i autora „Zvjezdanog puta“ Helmuta Lutza nećemo nastaviti sa aktivnostima kada je u pitanju izmještanje instalacija.

Nedžad Ajnadžić, 10. august 2020.

S obzirom na činjenicu da je demontaža skulpture “Zvjezdani put” iz sarajevskog parka Hastahana prvo započela bez ikakve najave, obavještenja autoru, ali ni stručnog nadzora, a da je nakon reakcije građana i javnosti demontaža obustavljena i obećan stručni nadzor za nastavak uklanjanja instalacije, Istinomjer će ovaj potez načelnika sarajevske Općine Centar Nedžada Ajnadžića, ocijeniti kao nedosljedan.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!