Analize

Da li je Šarović dodatno zakomplikovao formiranje vlasti na državnom nivou?

Nakon što je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović izjavio da je spreman da postane novi predsjedavajući Vijeeća ministara BiH, ukoliko se stvori adekvatna parlamentarna većina, stigle su oštre reakcije iz SNSD-a. Ova dešavanja dodatno su zakomplikovala ionako neizvjesnu situaciju kada je u pitanju formiranje vlasti na državnom nivou.

Odgovarajući na pitanje da li SDS namjerava napraviti sa Strankom demokratske akcije (SDA) “novu većinu” u Parlamentarnoj skupštini BiH, Šarović je odgovorio sljedeće:

Rekli smo da ćemo samo razgovarati s drugim strankama. U ovom trenutku ne bismo davali bilo kakve prognoze i procjene (…) Ukoliko postoji advekvatna parlamentarna većina, zašto da ne. Ja ili neko drugi. Do toga treba doći i stvoriti parlamentarnu većinu (…) SDS neće stajati po strani i gledati šta se radi. Razgovaraćemo s drugim strankama i vidjeti do čega će doći.

Mirko Šarović, 23.07.2019.

Na ove Šarovićeve izjave ubrzo je stigla oštra reakcija zastupnika SNSD u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanke Majkić i Lazara Prodanovića koji su, pozivajući se na ostvareni izborni rezultat SDS, konstatovali da Šarović nema osnova da pretenduje na poziciju predsjedavajućeg VM BiH.

Može se zamisliti kako samo zvuči to da njegova stranka, koja je izgubila izbore, želi da zadrži pozicije na koje treba da ih instaliraju oni koji su ih i prošli put, također nakon izgubljenih izbora, doveli na vlast.

Dušanka Majkić, 23.07.2019.

S druge strane, Lazar Prodanović je izjavio da SDS “nema kapacitet da sa partnerima iz Federacije BiH formira novo Vijeća ministara”.

To podrazumijeva da SDS ima znatno veći broj poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH, dva i po puta veći nego sada.

Lazar Prodanović, 23.07.2019.

Inače, krajem maja ove godine Milorad Dodik, u svojstvu predsjednika SNSD, rekao je da je na sjednici Predsjedništva te stranke usvojena odluka prema kojoj je Zoran Tegeltija kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Zoran Tegeltija je od danas zvanično kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara. Ta odluka će biti upućena u dalju proceduru.

Milorad Dodik, 20.05.2019.

Međutim, do danas VM BiH nije formirano, a o neuspjelim pregovorima stranačkih lidera SDA, HDZ i SNSD-a Istinomjer je već pisao.

Podsjećamo, nedavno je iz SNSD-a saopćeno i da “SDA i SDS pripremaju zavjeru u kojoj će nakon što Denis Zvizdić preuzme poziciju Predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH, poziciju prvog čovjeka Savjeta ministara preuzeti Mirko Šarović”. Međutim, Šarović je tada demantovao ove navode rekavši da “nije bilo takvih dogovora, niti je o tome razgovarano unutar Srpske demokratske stranke”.

Ne znam zaista odakle takvi strahovi, uopšte ne znam šta će gospodin Zvizdić da učini narednih dana i sedmica. Mislim da je to jedan od mnoštva spinova koji slušamo svaki dan. Bilo kakve razgovore sa bilo kim ne bih vodio na način da se skriva bilo šta.

Mirko Šarović, 11.06.2019.

Šarović tada nije htio odgovoriti da li lično ima preferencije na poziciju predsjedavajućeg VM BiH te je na to pitanje odgovorio sljedeće:

Ostaviću vas bez odgovora čisto radi onih koje ovo interesuje i koji se sekiraju zbog ovoga, da još razmišljaju šta će se po ovom pitanju desiti.

Mirko Šarović, 11.06.2019.

Nakon što je Šarović obznanio da ipak ima preferencije za ovu poziciju, otvorena je i mogućnost za nove turbulencije kada je u pitanju formiranje vlasti na državnom nivou, obzirom da je opće poznato da SNSD neće promjeniti svoje stavove kada je riječ o “evropskom putu, NATO putu i ekonomskim reformama”, a što je SDA navela kao najveći kamen spoticanja na samom startu pregovora oko konstituiranja VM.

Mi insistiramo na Ustavu i vladavini zakona, a to znači i Zakona o odbrani. Ne možemo mi to tako kao na švedskom stolu birati ovo hoćemo, ovo nećemo. Prema tome mi očekujemo da potencijalni mandatar, gospodin Tegeltija ili koga već SNSD predloži, da program rada. I očekujemo da ne bude sa njihove strane uslovljavanja. Da ovaj problem koji su oni napravili, ne mi, na neki način riješe. Da nađu izlaz iz ove situacije kako bi mogli podići ruku za kandidata iz SNSD-a. Samo Ustav i vladavina zakona, ni više ni manje.

Bakir Izetbegović, 21.02.2019.

Ovaj stav Izetbegović je ponovio i nakon sastanka koji je održao 23. jula ove godine sa liderom HDZ BiH, Draganom Čovićem.

Po meni nema procesa, ima detalj. Detalj je vladavina ustava i zakona. Ako je gospodin Tegeltija spreman dostaviti jedan siže, mi možemo imenovati mandatara i to je naš jedini uslov.

Bakir Izetbegović, 23.07.2019.

Izetbegović je naglasio da “siže” Tegeltijinog programa rada mora biti “baziran na poštivanju zakona i obaveza BiH, a što se u suštini odnosi na Godišnji nacionalni plan (ANP) koji je sve vrijeme uvjet za formiranje vlasti”, napominjući da “to ne znači automatski članstvo u NATO” .

I nakon više od devet mjeseci od održavanja Općih izbora, od lidera stranaka koje pretenduju da formiraju vlast na državnom nivou, i dalje slušamo iste izjave. I dalje je neizvjesno kada će Vijeće ministara BiH konačno biti formirano, a iz dana u dan postaje sve jasnije da usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) jeste možda glavni, ali ne i jedini kamen spoticanja u procesu imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH.

Dok se u javnosti špekuliše o tome da se, bez obzira na ranije preliminarne dogovore stranačkih lidera “zagovara nova većina bez SNSD-a i HDZ-a”, građani BiH i dalje čekaju da političke stranke kojima su dali svoje povjerenje na Općim izborima 2018. godine, preuzmu odgovornost i konačno formiraju vlast na državnom ali i federalnom nivou, obzirom da bezbroj važnih odluka i desetine reformskih zakona čekaju da konačno budu usvojeni.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!