Istina

58 lokalnih zajednica u BiH ima manje stanovnika/ca od srebreničke opštine

Nakon što su 5.2.2023. godine održani prijevremeni izbori za načelnika Opštine Bratunac, novoizabrani načelnik te opštine Lazar Prodanović u jednom od svojih javnih istupa komentarisao je i navode koji su se pojavili u pojedinim medijima da bi Opština Srebrenica mogla postati mjesna zajednica u okviru bratunačke opštine.

Izvor: Facebook/Lazar Prodanović

Prodanović je izjavio da ne zna ko je izašao s takvim nepotrebnim i nemogućim informacijama te, usprotivivši se takvim idejama, ustvrdio da je uvjeren da postoji barem 30 opština u BiH koje imaju manje stanovnika od Srebrenice.

Srebrenica je imala tragičnu prošlost, najtragičniju u BiH, ali bez obzira na demografski deficit uvjeren sam da postoji 30 opština u BiH koje imaju manje stanovnika. Srebrenica ima beskrajno važan potencijal, od rudnih bogatstava, šumskog bogatstva i banjskih potencijala, koje treba staviti u funkciju svih građana pa stvoriti ambijent da nam se nikada ne desi nešto što je obilježilo blisku, tragičnu prošlost tog grada.

Lazar Prodanović, 6.2.2023.

Tragom navedene tvrdnje, a na osnovu popisa stanovništva obavljenog 2013. godine, Istinomjer je utvrdio da 58 lokalnih zajednica u BiH ima manje stanovnika od srebreničke opštine.

Po zadnjem popisu provedenom u BiH, Srebrenica ima 13.409 stanovnika/ca, a u skladu s podacima, u našoj zemlji postoje i lokalne zajednice poput Istočnog Drvara ili Istočnog Mostara, koje imaju samo 79, odnosno 257 stanovnika/ca, dok u Opštini Petrovac živi 361 građanin/ka.

Manje od Srebrenice ima i Teočak, sa 7.424, Višegrad sa 10.668, Olovo sa 10.175, kao i opštine Jablanica sa 10.111, Milići sa 11.441 i Vlasenica sa 11.467 stanovnika/ca.

U grupi od 58 opština s manje stanovništva od Srebrenice, pored navedenih, nalaze se i Jezero, Kladanj, Kalinovik, Bileća, Čajniče, Doboj-Istok, Doboj-Jug, Drvar, Fojnica, Gacko, Glamoč, Istočno Novo Sarajevo, Kostajnica te Kreševo, Neum, Pelagićevo, Petrovo, Ravno, Ribnik, Sapna, Sokolac, Rogatica, Šekovići, Šipovo, Usora i Vareš.

Ovim Istinomjer tvrdnju Lazara Prodanovića da postoji više od 30 opština u BiH koje imaju manji broj stanovnika od Opštine Srebrenica ocjenjuje istinitom.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!