Federalni zavod PIO 1. januara 2020. godine prelazi na trezorsko poslovanje?

Federalni zavod PIO/MIO bi od 1. januara 2020. godine, kako se navodi, trebao preći na finansijsko poslovanje putem Jedinstvenog računa trezora FBiH.

Ministar rada i socijalne politike FBiH, Vesko Drljača navodi da bi se na ovaj način riješio problem eventualnog deficita u PIO. 

Na taj način se garantuje stabilnost penzija i eventualni nedostatak sredstava od doprinosa namiruje se iz budžeta, tako da su penzije zaštićene. Druga stvar je da kroz taj proces penzije, kao i dosad trebaju biti do petog u mjesecu za prethodni mjesec.

Vesko Drljača, 31.07.2019.

Međutim, da bi se prelazak na trezorsko poslovanje mogao postići potrebno je ispuniti preduslove, koji podrazumijevaju identificiranje imovine, potraživanja i obaveza.

Istinomjer će pratiti da li će Federalni zavod PIO/MIO bi, od 1. januara 2020. godine preći na trezorsko poslovanje.

(Istinomjer.ba)

Gradonačelnik Kasumović obećao veću podršku zeničkim penzionerima u 2020. godini

Nakon nedavno održanog sastanka Gradske uprave Zenice sa predstavnicima Udruženja penzionera konstatovano je da Grad...

Uskoro kreće izgradnja osnovne škole u vogošćanskom naselju Rosulje?

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS  i Općina Vogošća potpisali su nedavno sporazum na osnovu kojeg su “zvanično počele aktivnosti na izgradnji osnovne škole u vogošćanskom naselju...Najava zajedničkog nastupa “gdje Hrvati i Bošnjaci čine manjinu”

Jedna od tema nedavno održanog sastanka između delegacija SDA i HDZ-a BiH koje su predvodili predsjednici ovih političkih partija, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, bili su i lokalni izbori koji bi...