Analize

Dvije godine mandata Gradske uprave Trebinja

Drugu godinu mandata Gradske uprave Trebinja obilježila je ostavka gradonačelnika Luke Petrovića, obzirom da je preuzeo novu funkciju v.d. generalnog direktora “Elektroprivrede Republike Srpske”.

U drugoj godini mandata Gradska uprava Trebinja bavila se reorganizacijom gradske administracije, gdje je značajno smanjen broj zaposlenih. Od infrastrukturnih projekata svakako se ističu radovi na hidroelektranama, izgradnja putne i cestovne infrastrukture i projekti na proširenju i dovođenju vode u ruralne dijelove Trebinja. Velika pažnja posvećena je i unapređenju turističke ponude Grada Trebinje i s tim u vezi uređenju riječnih obala te izgradnji Grada Sunca.

Reorganizacija gradske administracije

Jedno od predizbornih obećanja Luke Petrovića odnosilo se na reorganizaciju i efikasniji rad Gradske uprave Trebinja, te smanjenje broja zaposlenih, obzirom da je od prethodnih gradskih vlasti naslijeđen višak zaposlenih. Gradska uprava, na čelu sa Petrovićem, zatekla je 330 zaposlenih. U protekle dvije godine, sada već bivši, gradonačelnik Petrović uspio je smanjiti broj zaposlenih u Gradskoj upravi za oko stotinu osoba.

Socijalna politika

Osim što je osnovan gradski Fond solidarnosti, koji za cilj ima pomaganje socijalnih kategorija stanovništva, gradska uprava Trebinja u protekloj godini je raspisala nekoliko poziva za dodjelu finansijske pomoći socijalno ugroženim kategorijama, a donesena je i odluka o pokretanju posebnog programa pomoći socijalno ugroženim porodicama boraca Vojske RS umrlih nakon rata.

Nezaposlenim osobama koje se nalaze na evidenciji Biroa za zapošljavanje, posredstvom Gradske uprave grada Trebinja, ponuđeno je i nekoliko varijanti samozapošljavanja. Grad Trebinje je, u saradnji sa Udruženjima penzionera i udruženjima koja okupljaju osobe sa invaliditetom, omogućio boravak navedenim kategorijama u banjskim lječilištima i rehabilitacionim centrima. Boravak je omogućen putem finansiranja projekata kojim su navedena udruženja aplicirala na javne pozive koje je Grad Trebinje raspisao.

Od ostalih aktivnosti u domenu socijalne politike, a koje su bile skladu sa Petrovićevim predizbornim obećanjima, mogu se izdvojiti odluka o subvencioniranju troškova potpomognute oplodnje, te pomoć porodicama koje dobiju treće i četvrto djete.

Turizam i infrastruktura

U drugoj godini mandata Petrović je potencirao rad na uređenju i obnovi infrastrukturnih objekata koji su usko povezani sa turističkom ponudom grada. Tako su zabilježene aktivnosti na izgradnji Glavne i Južne obilaznice, rađeno je na uređenju obala rijeke Trebišnice, te uređenju šetališta, kao i na izgradnji zatvorenog bazena. Velika pažnja posvećena je lovištima te planinskim lokacijama.

Kada je u pitanju “Grad Sunca”, do sada je izgrađen istočni kompleks od 80.000 m² koji posjeduje kapacitet do 5.000 posjetilaca na dan. U okviru istočnog kompleksa “Grada Sunca” nalazi se: ulazni građevinski objekat (19 apartmana), Aqua Park, Dino park, 6 ugostiteljskih objekata, 3 dječije igraonice i sportski centar “Olimp”, te određeni VIP sadržaji.

Vodosnadbjevanje i hidroelektrane

Kada je u pitanju uređenje i proširenje vodovodne i kanalizacione mreže Grada Trebinja, u drugoj godini mandata, urađen je projekat širenja mreže u Podgljivlju, Potklisju, Podvorima. Novi cjevovod je postavljen do Dražinog dola, a izgrađen je i rezervoar Vrelo 2. Kada je riječ o završetku radova na HE Dabar i najavljenom početku gradnje HE Dubrovnik (II faza), u drugoj godini mandata se radilo na realizaciji ovog obećanja, obzirom da su u toku radovi na izgradnji dovodnog tunela sa tzv. ulaznom građevinom. Također, u toku su i radovi na izgradnji vodozahvata za Vodovod Trebinje i navodnjavanje Petrovog polja i Zubačkog platoa.

Obrazovanje i mladi

Grad Trebinje je oblast stipendiranja studenata uredio na način da kontinuirano, putem Javnih poziva, dodjeljuje stipendije studentima (prvenstveno socijalnih kategorija), koji imaju status redovnih studenata, a raspon novčanog iznosa dodjeljenih stipendija zavisi od socijalnog statusa porodice i broja članova porodičnog domaćinstva. Također, Grad Tebinje je u 2018. godini donio Odluku o stipendiranju studenata deficitarnih zanimanja. Ova stipendija mjesečno iznosi 200 KM, a period trajanja je dvije godine uz određene uslove. Grad Trebinje je u 2018. godini odlučio da uspješne studente sa prosječnom ocjenom preko 9 nagradi petodnevnim putovanjem i boravkom u Pragu, Beču ili Parizu.

Sport i kultura

Grad Trebinje iz budžeta je izdvajao sredstva za doprinos kulturnim manifestacijama, kao što je Trebinjsko ljeto i Dučićeva nagrada. Također, Kulturni Centar Trebinje je u potpunosti renoviran te “opremljen i kadrovski osposobljen”.

Kada je u pitanju sport, Gradska uprava Trebinja u protekle dvije godine realizovala je nekoliko aktivnosti u domenu sporta, među kojima se može izdvojiti: osnivanje Sportskog društva „Leotar“, besplatne škole sporta za trebinjske osnovce te finansiranje Košarkaškog kluba „Leotar“.

Obećanja na čijoj realizaciji se nije radilo, odnosno koja Luka Petrović nije ispunio za vrijeme svog dvogodišnjeg gradonačelničkog mandata su: dovođenje tehničke vode u Gomiljane, izmještanje prečistača ispod manastira Tvrdoš i priključenje grada Sunca na njega, izgradnja Etno sela, uređenje sportskog kampa FK Leotar, i dr. Kada je u pitanju realizacija ostalih obećanja, izuzmemo li ona neutemeljana, bilo je određenih pomaka u realizaciji istih, a iz Gradske uprave Trebinja nam je rečeno da će, bez obzira na predstojeće vanredne Lokalne izbore i promjenu gradonačelnika, Grad Trebinje nastaviti realizaciju započetih projekata.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!