Djelimično ispunjeno

Smanjen broj zaposlenih u Gradskoj upravi Trebinja

U svojoj Platformi za lokalne izbore 2016. gradonačelnik Trebinja, Luka Petrović dao je 76 obećanja. Jedno od obećanja odnosilo se i na reorganizaciju i efikasniji rad Gradske uprave Trebinja, te smanjenje broja zaposlenih, obzirom da je od prethodnih gradskih vlasti naslijeđen višak zaposlenih. U protekle dvije godine, sada već bivši, gradonačelnik Petrović uspio je smanjiti broj zaposlenih u Gradskoj upravi za oko stotinu osoba.

Da će se “riješiti viška zaposlenih” Petrović je najavio i u septembru prošle godine.Višak zaposlenih ćemo rješavati reorganizacijom, aktiviranjem zaposlenih da daju svoj maksimum, ali ćemo sprovoditi i neke druge smjernice u skladu sa zakonom. Mi Gradsku upravu gledamo kao na menadžerski tip, a ne izvršni i u tom smislu svi oni odsjeci i odjeljenja koja nisu takva i ne budu pravili nove programe za rješavanje problema građana, moraće biti izvan gradske uprave.

(Luka Petrović, 22.09.2017. )

Trenutna gradska uprava, na čelu sa Petrovićem, zatekla je 330 zaposlenih. Zbog prekobrojne administracije, početkom ove godine, Gradska uprava Trebinja ponudila je otpremnine zaposlenima koji žele dobrovoljno da napuste državni posao u ovoj instituciji.

Prema ovom programu planirano je da do 20 zaposlenih dobrovoljno uzmu otpremnine. Visina otpremnine biće od 20.000 KM do 30.000 KM.

(Luka Petrović, 02.02.2018.)

Na javni poziv, koji je bio otvoren do polovine februara, mogli su se prijaviti zaposlenici Gradske uprave kojima bi do kraja 2020. godine ostalo manje od 10 godina do penzionisanja. Otpremnina je prema pozivu trebala zavisiti od “preostalih godina do penzije”, te iznositi između 25 i 36 prosječnih plata.

Na javni poziv se prijavilo samo 5 službenika koji su pristali na sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu stimulativne naknade. Kako bismo provjerili da li se, i za koliko, smanjio broj službenika/ca u gradskoj administraciji, obzirom da poziv za dobrovoljno napuštanje službe nije imao očekivani rezultat, Istinomjer je kontaktirao Grad Trebinje. Dobili smo sljedeći odgovor:

U novembru 2016. godine broj zaposlenih u Gradskoj upravi Grada Trebinja bio je 330.

Sa 10.09.2018. godine u Gradskoj upravi Grada Trebinja imaju 234 zaposlene osobe.

Sa 10.09.2018. godine četiri zaposlena su napustila Gradsku upravu sa sporazumnim raskidom radnog odnosa uz isplaćenu otpremninu.

Kabinet Gradonačelnika Grada Trebinja, Informativna služba, 11.09.2018.

Luka Petrović, na polovini svog mandata, podnio je ostavku na mjesto gradonačelnika Trebinja te je preuzeo novu dužnost v.d. generalnog direktora “Elektroprivrede Republike Srpske”.

Obzirom na navedene okolnosti, te shodno činjenici da je ipak smanjenje broj zaposlenih u gradskoj administraciji Trebinja, ovo obećanje ocjenjujemo kao djelimično ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!