Nedosljedno

Luka Petrović više nije gradonačelnik Trebinja

U svojoj Platformi za lokalne izbore 2016., sada već bivši gradonačelnik Trebinja, Luka Petrović dao je 76 obećanja građanima/kama koji su ga izabrali za tu funkciju, a koja se obavezao ispuniti do kraja svog mandata 2020. godine. Međutim, mnoga od ovih obećanja ostat će ili neispunjena ili tek ispunjena manjim dijelom. Naime, Petrović se pridružio sviti načelnika i gradonačelnika koji su na polovini svojih tekućih mandata odlučili, ili da se kandiduju na Općim izborima 2018. za neka od zakonodavnih tijela, ili jednostavno da, zbog dobrog rezultata matične stranke na minulim Općim izborima, napuste mandate i iznevjere povjerenje koje su im građani/ke ukazali na Loklanim izborima 2016. godine.

U analizi Istinomjera pod naslovom “Načelnici na opštim izborima – nedosljednost koja je u skladu sa zakonom” osvrnuli smo se na ovaj fenomen i pitanja na koja javnost već duže vrijeme traži odgovor. Načelnicima i gradonačelnicima koji su iznevjerili povjerenje koje su dobili od građana/ki na Lokalnim izborima 2016. godine, proteklih dana pridružio se i sada već bivši gradonačelnik Trebinja, Luka Petrović koji je preuzeo novu dužnost v.d. generalnog direktora “Elektroprivrede Republike Srpske”.

Na ovu dužnost, 16. novembra ove godine imenovao ga je Nadzorni odbor “Elektroprivrede Republike Srpske”, a nakon preuzimanja nove funkcije Petrović je došao u Skupštinu grada Trebinja “da se oprosti od gradskih obornika i direktora javnih ustanova”.

U svom oproštajnom obraćanju Luka Petrović je rekao da ga ja “izborni rezultat delegirao na novu dužnost”, dodavši da smatra da će “na novoj funkciji uspjeti i više da pomogne Trebinju i Hercegovini”, te da je “lokalna uprava, koju je on predvodio, u proteklom periodu stvorila dobru radnu atmosferu, podmladila Gradsku upravu, formirala funkcionalne mjesne zajednice, napravila srednjoročni plan kapitalnih investicija i pokrenula 32 socijalna programa, te da su imali i dobru saradnju sa Eparhijom zahumkso-hercegovačkom”.

Podsjećamo, u svojoj Platformi za lokalne izbore 2016. gradonačelnik Trebinja, Luka Petrović dao je 76 obećanja građanima/kama Trebinja koji su ga izabrali za tu funkciju.

Moramo zajedno! Ovdje je predstavljena platforma za zajedničko djelovanje u periodu 2016–2020. i ocjenjujemo da i političke partije koje nisu učestvovale uizgradnji ove platforme daju podhttp://ba.n1info.com/Videoršku i mi nemamo problem političke ostrašćenosti, svi koji žele da rade, dobrodošli su u ovaj tim. Radimo za buduće generacije. Napravimo „korak naprijed“, budimo hrabriji, nećete se pokajati.

Luka Petrović, Predizborna platforma 2016.

Najviše datih obećanja odnosilo se na izgradnju i obnovu putne, vodovodne i kanalizacione infrastrukture, izgradnju objekata za različite namjene, zapošljavanje i pomoć najosjetljivijim socijalnim kategorijama, unaprijeđenje turističke ponude Grada Trebinja, unaprijeđenje usluga Gradske uprave itd.

Obzirom da su Petrovića na gradonačelničku dužnost, direktnim odabirom, delegirali građani/ke Trebinja, napuštanje gradonačelničke funkcije na polovini mandata, koje Petrović pravda rezultatima nedavno održanih Općih izbora, dajemo ocjenu nedosljedno.

Vršilac dužnosti gradonačelnika Trebinja, do raspisivanja izbora biće dosadašnji zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić, a kako je najavljeno raspisivanje novih izbora očekuje se u zakonskom roku od 90 dana.

 

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!