Neistina

RS nije jedini izvoznik struje “na Balkanu” niti ima “najnižu” cijenu ovog energenta

Reakcije na nedavno usvojeni Nacrt zakona o električnoj energiji Republike Srpske (RS) i dalje se ne stišavaju. Komentirajući moguća poskupljenja ovog energenta u RS, generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović izrekao je nekoliko netačnih tvrdnji vezano za cijene električne energije u oba bh. entiteta te izvoz ovog energenta.

Pojašnjavajući građanima da struja “u Srpskoj za sada neće poskupjeti”, te da ovo preduzeće “nema u planu poskupljenje električne energije za domaćinstva” Petrović je rekao i sljedeće:

U Federaciji BiH svake godine pomjeraju cijene i niko o tome ne priča. Kod nas se cijena maltene ne mijenja posljednjih 10 godina. Cijena električne energije za domaćinstva kod nas je ispod cijene koja košta EPRS.

Luka Petrović, 01.10.2019.

Prema podacima Federalne Regulatorne komisije za energiju (FERK) evidentno je da cijene električne energije u FBiH osciliraju i po nekoliko puta godišnje. Međutim, u 2018. godini u Federaciji BiH nije bilo poskupljenja električne energije za domaćinstva.

Izvor: FERK

Petrovićev navod da se “u posljednjih 10 godina” cijena električne energije u RS “malte ne nije mijenjala” također nije tačan. Naime, električna energija u RS, koju potrošačima isporučuje “Elektroprivreda RS”, poskupila je posljednji put u maju 2016. godine. Struja je tada poskupila u prosjeku za 4,9%, dok je za domaćinstva cijena uvećana za 5,4%. Ako se uzme u obzir izuzetno nizak životni standard u RS, svaki vid poskupljenja predstavlja “udar na džepove” građana i ne može biti zanemariv.

U jednom od svojih javnih istupa povodom mogućeg poskupljenja električne enrgije Petrović je rekao i sljedeće:

Struja u Srpskoj najjeftinija u regionu, jedini smo izvoznik na Balkanu.

Luka Petrović, 26.09.2019.

Međutim, kada je upitanju cijena električne energije za domaćinstva trenutno najnižu cijenu ima Elektroprivreda HZHB Mostar.

Izvor: Uporedistruju.ba

Više o usporedbi cijena električne energije, za sve distributere u BiH pogledajte na sajtu www.uporedistruju.ba čiji su podaci rezultat saradnje Federalne direkcije za električnu energiju (FERK), Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK) i Vlade Republike Srpske.

Detalnije o važećim tarifnim stavovima za prodaju električne energije u Republici Srpskoj pročitajte OVDJE. Važeći tarifni stavovi za Elektroprivredu HZ HB dostupni su OVDJE.

Da RS ne samo da nije jedini izvoznik struje na Balkanu, nego ni u državi BiH, potvrđuju prošlogodišnji podaci i poslovni rezultati. Naime, država Bosna i Hercegovina u 2018. godini izvezla je električne energije u vrijednosti preko 330,9 miliona KM.

Tokom 2018. godine Elektroprivreda RS je, kako je saopćeno, imala “vanredno dobre rezultate” i iz Elektroprivreda RS je rečeno da je izvezena struja u vrijednosti od “56 miliona KM dobiti u prvih šest mjeseci 2018. godine”, te da su u “zelenom” bila sva zavisna preduzeće iz sastava holdinga. I iz Elektroprivrerda HZHB Mostar je saopćeno da su u ovom periodu “povećani poslovni prihodi”, i to za 53,7% odnosno na 214,7 miliona KM, te da je ostvarena neto dobit od čak 38,66 miliona KM. Elektroprivreda BiH je imala za 14,5% manje poslovne prihode nego ranije, ali je “sa gubitka od 22,8 miliona KM na polugodištu došla do dobiti od 28 miliona KM”.

Kada je upitanju izvoz električne energije u ovoj godini iz Elektroprivrede BiH je saopćeno da je ova kompanija tokom prvog kvartala 2019. godine “prodala” R Hrvatskoj električnu energiju “u količini od 7.617 megavatsati (MWh) i u ukupnoj vrijednosti od 780.345 KM”, a kompanijama koje je preuzimaju na granici sa Srbijom “u količini od 11.285 MWh, novčane vrijednosti od 1.355.482,89 KM”.

Iz Elektroprivrede RS je saopćeno krajem augusta ove godine da su “za sedam mjeseci ove godine na slobodnom tržištu prodali 837 gigavata električne energije koja je bila višak” te da su “u istom periodu lani prodata su 1.853 gigavata, a razlog manje prodaje je neraspoloživost HE Dubrovnik, te kapitalni remont TE Gacko.”

Shodno svemu navedenom, Luka Petrović za svoje navode o cijenama i izvozu električne energije od Istinomjera dobija ocjenu neistina.

 

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!