Analize

Dvije godine mandata gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića

Istinomjer prati 16 obećanja gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića, koja su prikupljena iz javnih istupa tokom predizborne kampanje za Lokalne izbore. Nakon druge godine zabilježene su značajne aktivnosti u slučaju četiri obećanja, te su ona dobila ocjenu u progresu. Neka od obećanja odnose se na mjere za oporavak realnog sektora i pravljenje boljih uslova za poljoprivrednike, besplatan prevoz za đake, te Kvalitetnije uslove za život u selima. Ocjenu započeto dobilo je devet obećanja, dok još uvijek nisu zabilježene aktivnosti na realizaciji dva obećanja.

Izvor: nacelnik.net

Kada je riječ o besplatnom prevozu za đake, Skupština Grada Bijeljina je na sjednici održanoj 23.2.2022. godine donijela Odluku o subvencionisanju prevoza učenika osnovnih škola, kojom je obuhvaćeno oko 1.000 osnovaca. Odlukom je određeno da će se subvencioniranje troškova prevoza učenika osnovnih škola za navedeni period vršiti u iznosu 25 KM s PDV-om po učeniku mjesečno, i to prevozniku s kojim su osnovne škole zaključile ugovor o prevozu učenika i roditeljima učenika koji samostalno prevoze svoju djecu. Međutim, zbog nezadovoljstva roditelja čija djeca koriste prevoz do škole, u oktobru 2022. godine, došlo je ponovnog povećanja subvencije. Gradska uprava Bijeljine trenutno subvencionira đački prevoz s 35 KM mjesečno po učeniku.

Infrastruktura i unapređenje života na selu

Na početku 2022. godine, u saopštenju iz GU Bijeljina navedeno je da se trenutno radi više infrastrukturnih projekta na području ove lokalne samouprave. Pa je tako javnost obavještena da se radi sanacija krovne konstrukcije Doma kulture u Johovcu, koji je, inače, na raspolaganju kako mještanima Johovca, tako i Ruhotine.Gradsko Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine je jedan dio svojih sredstava i u 2022. godini usmjerilo ka projektima u seoskim mjesnim zajednicama.

  • U Mjesnoj zajednici Crnjelovo Gornje završeno je asfaltiranje dijela nekategorisanog puta, dužine 500 metara, u zaseocima Jevremovići i Aničići. Vrijednost radova je 55.998,26 konvertibilnih maraka, a Grad Bijeljina obezbijedio je sedamdeset odsto sredstava.
  • U Batkoviću je asfaltiran pojas u zoni osnovne škole koji predstavlja dugogodišnji problem za mještane ovog sela. Vrijednost radova iznosi 60.000 KM, izvođač radova je preduzeće „Galaks-niskogradnja“ d.d. Brčko, a investitor Grad Bijeljina. Projekat je obuhvatio izgradnju kišne kanalizacije i asfaltiranje putnog pojasa sa pripadajućim površinama u cilju kanalisanja oborinskih voda. Asfaltiranjem je obuhvaćena dionica dužine 137 metara.
  • ​U Mjesnoj zajednici Gornja Čađavica, u zaseoku Petkovići, asfaltirano je 934 metra nekategorisanog puta. Vrijednost radova je 100.000 konvertibilnih maraka, a Grad Bijeljina obezbijedio je sedamdeset odsto sredstava.

Pored toga Gradski Agrarni fond je 3 miliona KM pristiglih od kompenzacionog fonda uložio u asfaltiranje o proširenje javne rasvjete u ruralnim mjesnim zajednicama.

Obećanje o iskorištavanju potencijala banje u Dvorovima dobilo je ocjenu započeto. Iz Gradske uprave Bijeljina za Istinomjer je potvrđeno da se još uvijek radi na rješavanju problema Banje Dvorovi. Nakon provedene revizije poslovanja i utvrđenog niza nepravilnosti i nezakonitosti, gradonačelnik je podnio krivičnu prijavu protiv službenih i odgovornih lica. Potvrđeno nam je također da je ove godine iz gradskog budžeta za Banju Dvorovi izdvojeno 200.000 KM i još dodatnih 400.000 KM zbog nagomilanih dugova.

Kada je riječ o drugim započetim obećanjima, jedno od njih se odnosi na plaćen pripravnički staž. U avgustu 2021. godine raspisan je Javni konkurs za prijem ukupno 17 pripravnika u Gradsku upravu (GU) Grada Bijeljina. Iz GU Bijeljina potvrđeno je za Istinomjer da su primljeni pripravnici zasnovali radni odnos 15. februara 2022. godine.

Obećanje gradonačelnika Petrovića da će nakon lokalnih izbora revidirati tada već usvojeni nacrt budžeta Grada Bijeljina za 2021. godinu nije ispunjeno je u prvoj godini. Podsjećamo, nakon što je 31.3.2021. godine Skupština Grada Bijeljina, predvođena SNSD-om, usvojila Prijedlog odluke o budžetu za 2021. godinu, reagovao je gradonačelnik Petrović.

U toku druge godine mandata Istinomjer nije zabilježio aktivnosti na dva obećanja, a radi se o prijedlogu da novinari imaju status službenog lica, te o obnovi seoskog doma kulture u Glavičorku.

Za kraj druge godine mandata gradonačelnika Petrovića moguće je primjetiti da su aktivnosti na većini datih obećanja pokrenute, što potvrđuju je velika vjerovatnoća od 25%, odnosno srednja vjerovatnoća od 56% da će data obećanja biti realizirana do kraja mandata.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!