Ispunjeno

Počela hitna sjednica o izmjenama i dopunama Poslovnika Zastupničkog doma PS BiH

Nakon sjednice Vijeća ministara BiH održane 12.11.2019. godine, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i predsjednik SDS-a, Mirko Šarović izjavio je da će do kraja novembra ove godine biti održana sjednica Zastupničkog doma PS BiH na kojoj bi se raspravljalo o Prijedlogu izmjene i dopune Poslovnika Zastupničkog doma PS BiH.

“Neće proteći mnogo dana pa ćemo sazvati ovu sjednicu” rekao je Šarović, te na pitanje novinara hoće li biti do kraja novembra, odgovorio:

Pa ja mislim da. Da, da. Evo, to je malo bliži odgovor.

Mirko Šarović, 12.11.2019.

Podsjećamo, grupa zastupnika u Zastupničkom domu PS BiH 07.11.2019. godine uputila je u parlamentarnu proceduru Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika Zastupničkog doma PS BiH “radi razmatranja i usvajanja”, na šta se Istinomjer imao priliku osvrnuti.

Nekoliko dana nakon Šarovićeve najave, 18.11.2019. godine, zahtjev za sazivanje hitne sjednice Zastupničkog doma PS BiH sa jednom tačkom dnevnog reda, “Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika Zastupničkog doma PS BiH po hitnom postupku u skladu sa članom 133. Poslovnika”, stigao je u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Kako je iz dokumenta vidljivo, Zahtjev su potpisali zastupnici SDS-a, PDP-a, SDP-a BiH, DF-a, Naše stranke i Nezavisnog bloka, te zastupnici Mirsad Kukić, Damir Arnaut i Jasmin Emrić.

Istog dana je putem zvanične internet stranice Parlamentarne skupštine BiH javnost obaviještena da će se 3. hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održati 20.11.2019. godine sa početkom u 12 sati, te da će na dnevnom redu biti Zahtjev za razmatranje Prijedloga izmjene i dopune Poslovnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

S obzirom da je 3. hitna sjednica Zastupničkog doma PS BiH, kako su prenjeli mediji, počela u najavljenom terminu, Istinomjer će obećanje Mirka Šarovića da će do kraja novembra biti održana sjednica ovog doma na kojoj će se razmatrati izmjene poslovnika, ocijeniti kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!