Djelimično ispunjeno

Specifične kvote za BiH za sada samo za jednu kategoriju proizvoda od čelika

Po završetku sastanka koji se, po pitanju uvođenja privremenih zaštitnih mjera u vezi sa uvozom određenih proizvoda od čelika u Evropsku uniju, polovinom septembra 2018. godine vodio između pregovaračkog tima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Evropske komisije, ministar Šarović je izrazio optimizam.

Početkom augusta 2018. godine od strane ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirka Šarovića upućeno je pismo Evropskoj komisiji “u kome je zatraženo izuzeće Bosne i Hercegovine iz provedbene Uredbe Komisije (EU) od 17. jula 2018. o uvođenju privremenih zaštitnih mjera u vezi sa uvozom određenih proizvoda od čelika u Evropsku Uniju”.

Šarović je tada naglasio da je uvjeren da “do najgoreg scenarija neće doći, te da će se u narednom periodu iznaći modaliteti za izuzimanje Bosne i Hercegovine i sprečavanje negativnih efekata očekivanog preusmjeravanja trgovine”, što je Istinomjer već imao priliku da zabilježi.

Po završetku sastanka koji se vodio polovinom septembra 2018. godine između pregovaračkog tima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Evropske komisije, ministar Šarović je još jednom izrazio optimizam saopštivši kako “očekuje da će Bosna i Hercegovina biti oslobođena od uvođenja zaštitnih mjera na uvoz čelika u Evropskoj uniji”, te dodao:

Izjašnjenje našeg tima bilo je vrlo argumentovano i temeljno, i sve iznesene činjenice idu u prilog izuzimanju Bosne i Hercegovine iz navedene mjere.

Mirko Šarović, 13.09.2018.

Navodeći još da “sa druge strane nisu izneseni nikakvi kontraargumenti”, naš pregovarački tim naglasio je tada da se stavovi bosanskohercegovačke strane “prvenstveno temelje na tome da se kvote na izvoz čelika nisu mogle uvesti Bosni i Hercegovini, jer naša zemlja nije članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO), te da sa EU imamo potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP)”.

Da je resorno ministarstvo “već poduzelo niz aktivnosti u cilju ublažavanja posljedica implementacije Provedbene uredbe Evropske komisije o uvođenju konačnih zaštitnih mjera na uvoz čelika te da je EU uvela specifičnu kvotu samo za BiH”, Šarović je potvrdio nakon sastanka održanog 22.04.2019. godine sa generalnim direktorom ArcelorMittala, Bijuom Nairom.

Međutim, kako se u saopštenju sa pomenutog sastanka dalje navodi, specifične kvote za BiH u ovome trenutku sa odnose samo na “takozvanu proizvodnu kategoriju 13″, te će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i dalje u kontaktu sa nadležnim evropskim institucijama raditi na iznalaženju povoljnijih rješenja za osiguranje bolje pozicije izvoza čelika.”

Obzirom da se trenutno specifične kvote za BiH odnose na samo jednu proizvodnu kategoriju, Istinomjer će u ovom momentu obećanje ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirka Šarovića u vezi oslobađanja BiH od uvođenja zaštitnih mjera na uvoz čelika u Evropskoj uniji ocijeniti djelimično ispunjenim, uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti razvoj situacije po ovom pitanju.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!