Da li ćemo biti pošteđeni privremenih zaštitnih mjera na uvoz čelika u EU

Po završetku današnjeg sastanka koji se po ovom pitanju vodio između pregovaračkog tima ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Evropske Komisije, ministar Šarović je još jednom izrazio optimizam.

Nakon što je 04.08.2018. godine, od strane ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirka Šarovića upućeno pismo “Evropskoj komisiji – Generalnom direktoratu za trgovinu, u kome je zatraženo izuzeće Bosne i Hercegovine iz provedbene Uredbe Komisije (EU) od 17. jula 2018. o uvođenju privremenih zaštitnih mjera u vezi sa uvozom određenih proizvoda od čelika u Evropsku Uniju”, Šarović je naglasio da je uvjeren da “do najgoreg scenarija neće doći, te da će se u narednom periodu iznaći modaliteti za izuzimanje Bosne i Hercegovine i sprečavanje negativnih efekata očekivanog preusmjeravanja trgovine”, što je Istinomjer već imao priliku da zabilježi.

Po završetku današnjeg sastanka koji se po ovom pitanju vodio između pregovaračkog tima ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Evropske Komisije, ministar Šarović je još jednom izrazio optimizam saopštivši kako “očekuje da će Bosna i Hercegovina biti oslobođena od uvođenja zaštitnih mjera na uvoz čelika u Evropskoj uniji”, te dodao:

Izjašnjenje našeg tima bilo je vrlo argumentovano i temeljno, i sve iznesene činjenice idu u prilog izuzimanju Bosne i Hercegovine iz navedene mjere.

Mirko Šarović, 13.09.2018.

Navodeći još da “sa druge strane nisu izneseni nikakvi kontraargumenti”, naš pregovarački tim naglasio je da se stavovi bosanskohercegovačke strane “prvenstveno temelje na tome da se kvote na izvoz čelika nisu mogle uvesti Bosni i Hercegovini, jer naša zemlja nije članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO), te da sa EU imamo potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP)”.

Istinomjer ovim obećanju ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirka Šarovića u vezi oslobađanja Bosne i Hercegovine od uvođenja zaštitinih mjera na uvoz čelika u Evropsku uniju daje ocjenu radi se na tome, uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti da li će ono biti ispunjeno.

(istinomjer.ba)

 

Da li će biti pokrenuta tužba protiv Hrvatske zbog svojatanja bh. imovine iz bivše SFRJ?

Nakon što je 12.12.2018. godine održana prva sjednica Predsjedništva BiH, u novom sastavu, donesen je, između ostalog,...

Zenička zaobilaznica: Blokada ili alternativno rješenje?

Proteklih dana svjedočili smo negodovanjima, kako lokalnog stanovništva, tako i gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića, zbog izgradnje Zeničke zaobilaznice i preusmjeravanja saobraćaja kroz grad...


Razlika između “tri i četiri” SNSD-ova delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH

Da je, kada se radi o donošenju budućih odluka, razlika između toga da li politička partija ima tri ili četiri poslanika u Domu naroda PS BiH velika, jasno je iz Člana IV Ustava BiH. Tokom...