Upućena reakcija Bosne i Hercegovine Evropskoj komisiji povodom ograničenja uvoza čelika

Najavljujući da se mora hitno reagovati kako bi zaštitili Bosnu i Hercegovinu ako EU ograniči uvoz čelika, ministar vanjske trgovine i ekonomskih poslova Bosne i Hercegovine, Mirko Šarović zatražio je da se u najkraćem periodu sačini detaljna analiza ovih mjera, uz prijedlog mogućih reakcija i adekvatnih mjera BiH, kako bi se domaća proizvodnja maksimalno zaštitila.

Nakon konsultacija koje je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović održao sa nadležnim sektorima u Ministarstvu i institucijama u povodu najavljene odluke Europske unije o uvođenju zaštitnih mjera za tržište čelika i aluminija kao odgovoru EU na poteze Sjedinjenih Američkih Država, podvlačeći ozbiljnost problema Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca FBiH je istakao:

Ono što je točno je da 15. srpnja na snagu stupa odluka o uvođenju kvota na uvoz čelika i aluminija na tržište EU, što je praktično odgovor EU na uvođenje carina SAD-a. Ovom odlukom mogli bi biti pogođeni svi proizvođači ovih metala, ali i proizvoda od metala izvan EU, uključujući i one iz BiH. To se u prvom redu može odnositi na ArcelorMittal Zenica i Aluminij Mostar, kao i na sve one subjekte koji se nalaze u tom gospodarskom lancu, a riječ je o desecima tvrtki s više tisuća radnika. Nemoguće je prognozirati kakve će posljedice biti, ali situacija nije bezazlena.

Bajro Elez, 15.07.2018.

Najavljujući da se mora “hitno reagovati kako bi zaštitili Bosnu i Hercegovinu ako EU ograniči uvoz čelika”, ministar Šarović zatražio je da se “u najkraćem periodu sačini detaljna analiza ovih mjera uz prijedlog mogućih reakcija i adekvatnih mjera BiH, kako bi se domaća proizvodnja maksimalno zaštitila”.  

Imajući u vidu da su najavljene mjere problematične i sa stanovišta Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a kojim su se i EU i BiH obavezale da poštuju pravila slobodnog tržišta, o stavovima BiH bit će obaviještena Evropska komisija i nadležni Direktorat trgovine EU.

Mirko Šarović, 14.07.2018.

U tom pravcu, danas je Šarović “uputio pismo Evropskoj komisiji – Generalnom direktoratu za trgovinu, u kome je zatražio izuzeće Bosne i Hercegovine iz provedbene Uredbe Komisije (EU) od 17. jula 2018. o uvođenju privremenih zaštitnih mjera u vezi sa uvozom određenih proizvoda od čelika u Evropsku Uniju”.

U pismu se između ostalog navodi da Bosna i Hercegovina “smatra da je Evropska Komisija, prilikom provođenja procedure nametanja pomenutih mjera, propustila da razmotri mogućnost da bi očekivano preusmjeravanje trgovine moglo da pogodi partnere EU, zemlje Zapadnog Balkana uključene u proces stabilizacije i pridruživanja”, te da vjeruje “da bi izuzeće bilo opravdano i po osnovu izuzeća Norveške, Islanda i Lihtenštajna”. Taj osnov su “bliske ekonomske veze Bosne i Hercegovine sa EU“, gdje prema mišljenju Šarovićaproces stabilizacije i pridruživanja u svojoj krajnjoj instanci predstavlja još dublji oblik integracionog procesa, koji pored participacije u okviru EEA podrazumijeva i članstvo u EU” .

Ministar Šarović je naglasio da je uvjeren da “do najgoreg scenarija neće doći, te da će se u narednom periodu iznaći modaliteti za izuzimanje Bosne i Hercegovine i sprečavanje negativnih efekata očekivanog preusmjeravanja trgovine”.

03.08.2018.

Ovim Istinomjer obećanje ministra Šarovića vezano za reakciju Bosne i Hercegovine na ograničavanje uvoza čelika od strane EU ocjenjuje ispunjenim, uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti u kom pravcu će se situacija po tom pitanju nastaviti razvijati.

(Istinomjer.ba)

KS: VIK uskoro dobija novi menadžment?

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković održao je konferenciju za medije povodom, kako je...

KS: Gender akcioni plan i rodno odgovorno budžetiranje

Vlada Kantona Sarajevo na 20. sjednici održanoj 16. maja tekuće godine imenovala je Tim za izradu Gender akcionog operativnog i finansijskog plana u Kantonu Sarajevo. Na čelu ovog tima je...


Općina Čapljina i službeno postala Grad Čapljina

Početkom marta 2017. godine iz ureda načelnika Čapljine, Smiljana Vidića saopćeno je da je pokrenuta inicijativa da ova općina dobije status grada. Nakon dvije godine od pokretanja inicijative...