Ispunjeno

Upućena reakcija Bosne i Hercegovine Evropskoj komisiji povodom ograničenja uvoza čelika

Najavljujući da se mora hitno reagovati kako bi zaštitili Bosnu i Hercegovinu ako EU ograniči uvoz čelika, ministar vanjske trgovine i ekonomskih poslova Bosne i Hercegovine, Mirko Šarović zatražio je da se u najkraćem periodu sačini detaljna analiza ovih mjera, uz prijedlog mogućih reakcija i adekvatnih mjera BiH, kako bi se domaća proizvodnja maksimalno zaštitila.

Nakon konsultacija koje je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović održao sa nadležnim sektorima u Ministarstvu i institucijama u povodu najavljene odluke Europske unije o uvođenju zaštitnih mjera za tržište čelika i aluminija kao odgovoru EU na poteze Sjedinjenih Američkih Država, podvlačeći ozbiljnost problema Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca FBiH je istakao:

Ono što je točno je da 15. srpnja na snagu stupa odluka o uvođenju kvota na uvoz čelika i aluminija na tržište EU, što je praktično odgovor EU na uvođenje carina SAD-a. Ovom odlukom mogli bi biti pogođeni svi proizvođači ovih metala, ali i proizvoda od metala izvan EU, uključujući i one iz BiH. To se u prvom redu može odnositi na ArcelorMittal Zenica i Aluminij Mostar, kao i na sve one subjekte koji se nalaze u tom gospodarskom lancu, a riječ je o desecima tvrtki s više tisuća radnika. Nemoguće je prognozirati kakve će posljedice biti, ali situacija nije bezazlena.

Bajro Elez, 15.07.2018.

Najavljujući da se mora “hitno reagovati kako bi zaštitili Bosnu i Hercegovinu ako EU ograniči uvoz čelika”, ministar Šarović zatražio je da se “u najkraćem periodu sačini detaljna analiza ovih mjera uz prijedlog mogućih reakcija i adekvatnih mjera BiH, kako bi se domaća proizvodnja maksimalno zaštitila”.

Imajući u vidu da su najavljene mjere problematične i sa stanovišta Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a kojim su se i EU i BiH obavezale da poštuju pravila slobodnog tržišta, o stavovima BiH bit će obaviještena Evropska komisija i nadležni Direktorat trgovine EU.

Mirko Šarović, 14.07.2018.

U tom pravcu, danas je Šarović “uputio pismo Evropskoj komisiji – Generalnom direktoratu za trgovinu, u kome je zatražio izuzeće Bosne i Hercegovine iz provedbene Uredbe Komisije (EU) od 17. jula 2018. o uvođenju privremenih zaštitnih mjera u vezi sa uvozom određenih proizvoda od čelika u Evropsku Uniju”.

U pismu se između ostalog navodi da Bosna i Hercegovina “smatra da je Evropska Komisija, prilikom provođenja procedure nametanja pomenutih mjera, propustila da razmotri mogućnost da bi očekivano preusmjeravanje trgovine moglo da pogodi partnere EU, zemlje Zapadnog Balkana uključene u proces stabilizacije i pridruživanja”, te da vjeruje “da bi izuzeće bilo opravdano i po osnovu izuzeća Norveške, Islanda i Lihtenštajna”. Taj osnov su “bliske ekonomske veze Bosne i Hercegovine sa EU“, gdje prema mišljenju Šarovićaproces stabilizacije i pridruživanja u svojoj krajnjoj instanci predstavlja još dublji oblik integracionog procesa, koji pored participacije u okviru EEA podrazumijeva i članstvo u EU” .

Ministar Šarović je naglasio da je uvjeren da “do najgoreg scenarija neće doći, te da će se u narednom periodu iznaći modaliteti za izuzimanje Bosne i Hercegovine i sprečavanje negativnih efekata očekivanog preusmjeravanja trgovine”.

03.08.2018.

Ovim Istinomjer obećanje ministra Šarovića vezano za reakciju Bosne i Hercegovine na ograničavanje uvoza čelika od strane EU ocjenjuje ispunjenim, uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti u kom pravcu će se situacija po tom pitanju nastaviti razvijati.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!