Ispunjeno

Četiri infrastrukturna projekta u Općini Stari Grad Sarajevo

Shodno ranijim najavama načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, Ibrahima Hadžibajrića u ovoj općini je tokom 2019. godine istovremeno započela realizacija četiri infrastrukturna projekta.

Građevinski radovi na izgradnji prve javne podzemne garaže, sportske dvorane OŠ “Edhem Mulabdić“, te rekonstrukcija i renoviranje Doma zdravlja i zgrade ove općine započeli su krajem marta 2019. godine. Ove projekte, vrijedne preko 13 miliona KM, finansirala je Općina Stari Grad Sarajevo, kreditnim sredstvima Saudijskog fonda za razvoj.

Sa ova četiri projekta Općina Stari Grad postaje najveće gradilište u Kantonu Sarajevo. Ovo su projekti koji su konkretni i opipljivi i to ćete i vidjeti u narednih nekoliko mjeseci.

Ibrahim Hadžibajrić, 25. mart 2019.

Podsjećamo, načelnik Hadžibajrić najavio je krajem 2018. godine da će realizacija pomenutih projekata započeti istovremeno u 2019. godini.

Istovremeno ćemo izgraditi sportsku salu za O.Š. “Edhem Mulabdić“ i rekonstruisati i opremiti Dom zdravlja Stari Grad. Počet ćemo i rekonstrukciju zgrade Općine, a sve te projekte radit ćemo kreditom Saudijskog fonda za razvoj za koje smo potrošili cijelu ovu godinu za ratifikacije sporazuma na svim nivoima vlasti. Sad je izvjesnije nego ikad da počinjemo dogodine.

Ibrahim Hadžibajrić, 27. novembar 2018.

Kada je početkom oktobra 2019. godine svečano otvorena novoizgrađena sportska sala u sklopu OŠ “Edhem Mulabdić“, iz Općine su istakli da su osim sportske dvorane, “izgrađeni su i prateći prostori, kabineti, učionice, svlačionice, sanitarije i prostorije za sprave”, te da “novi objekat ima bolju termičku i zvučnu izolaciju, bolje grijanje, ekonomičniju rasvjetu”.

Krajem decembra 2019. godine javnost je obaviještena da su radovi na izgradnji podzemne garaže okonačni, te da je svečano otvorenje planirano za 01. mart 2020. godine. Iz Općine su naveli da je izgradnjom ove podzemne garaže broj parking mjesta uvećan za 157, te da će u garaži biti postavljen i “najmoderniji elektro punjač za vozila koji će postaviti kompanija Porsche BH, a građani će ga moći koristiti potpuno besplatno”.

Sredinom januara 2020. godine potvrđeno je i da se radovi na rekonstrukciji i utopljavanju zgrade Općine Stari Grad privode kraju:

Na objektima A, B i C zamijenjena je bravarija, elektroinstalacije i rasvjetna tijela, te postavljena nova fasada. Izgrađena je nova kotlovnica, urađena sanacija ravnih krovova, rekonstruisana pasarela.

Prezentacija najznačajnijih projekata Općine Stari Grad realizovanih 2019. godine

Radovi na rekonstrukciji i renoviranju Doma zdravlja okončani su krajem januara 2020. godine, a iz Općine su saopćili da uskoro počinje useljavanje odjeljenja i njihov postepeni rad, te da će Dom zdravlja Stari Grad nuditi “i neke nove usluge”.

Tom prilikom najavljena je i svečanost povodom završetka radova na pomenta četiri projekta planirana za 01. mart 2020. godine.

Naš plan je da 01. marta, simbolično na Dan nezavisnosti BIH, velikom svečanošću na višenamjenskom trgu ozvaničimo završetak naših kapitalnih projekata koje smo finansirali kreditnim sredstvima Saudijskog fonda i proslavimo ovaj veliki praznik.

Saopćenje, 30. januar 2020.

Prilikom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, 01. marta 2020. godine Općina Stari Grad je upriličila svečano otvorenje podzemne garaže sa multifunkcionalnim trgom čime su zvanično okončani radovi na pomenuta četiri projekta.

Prvog marta zvanično je predstavljena prva javna podzemna garaža sa višenamjenskim trgom u ovoj općini, nova sportska sala za OŠ“Edhem Mulabdić“, potpuno obnovljen Dom zdravlja Stari Grad i administrativno sjedište Općine. Gradnja svih projekata počela je 25.marta 2019. godine i završena je za deset mjeseci, a neki i ranije.

Saopćenje, Općina Stari Grad Sarajevo, 01. mart 2020.

S obzirom na to da su radovi na projektima izgradnje sportske sale uz OŠ “Edhem Mulabdić”, rekonstrukciji Doma zdravlja i zgrade Općine Stari Grad Sarajevo, kao i na izgradnji podzmene garaže uspješno okončani, Istinomjer će pomenuto obećanje gradonačelnika ove općine, Ibrahima Hadžibajrića ocijeniti kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!