Neispunjeno

Brza veza Sarajevo-Podgorica zapela “u proceduri”

Magistralni put Foča- Šćepan Polje, koji povezuje BiH sa Crnom Gorom, i ujedno je najkraća prometnica između Sarajeva i Podgorice, godinama je neprohodan i u izuzetno lošem stanju. Iako su nadležni tvrdili da je ovaj magistralni put jedan od prioriteta, Ministarstvo prometa i komunikacija BiH izradilo je projekt i apliciralo za sredstva, ali entitetsko Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske ipak je odlučilo, da se za svog, još uvijek aktuelnog mandata, ne bavi realizacijom istog, te izgradnju ovog magistralnog puta ostavi novoj vlasti.

Glavni projektat za “rješavanje” dionice Foča-Šćepan Polje dužine 21 kilometra izrađen je u novembru 2017. godine, a vrijednost istog procjenjena je između 69 i 71 milion eura. Nakon toga, iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH najavljeno je da će već 06.12. 2017. godine u Briselu, na prvoj sjednici Transportne zajednice, biti zatraženo povlačenje sredstava iz evropskih fondova za finansiranje ovog projekta. Resorni ministar Ismir Jusko bio je uvjeren da će se ovaj projekat i realizovati.

Evropski komesar za transport Violeta Bulc je i ranije podržavala ove projekte i imamo razloga za optimizam i da tražimo sredstva od njih da pomognu u realizaciji. Finansiranje mosta Crna Gora plaća u svom dijelu, a BiH svoj dio.

Ismir Jusko, 17.11.2017.

Kako je i najavljeno, na sastanku ministarskog vijeća EU – Prometne zajednice Zapadnog Balkana, ministar Jusko je uručio aplikaciju za pribavljanje sredstava potrebnih za realizaciju projekta spajanja BiH sa Crnom Gorom.

Komesarki Bulc su predstavljeni projekti i uručene aplikacije za tri projekta: Ruta 2A, rješenje pristupa graničnom prijelazu na cesti E-661, vrijednosti 1.022.055 €, Ruta 2A, rješenje pristupa graničnom prijelazu na cesti E-661 za most Gradiška, vrijednosti 5.110.027 €, i Ruta 2b, rekonstrukcija dionice ceste E-762, Brod na Drini (Foča) – Hum (Šćepan Polje), uključujući međudržavni most Bosna i Hercegovina – Crna Gora, vrijednosti 19.836.178 €.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, Saopštenje za medije, 07.12.2017.

Obzirom da javnost nije informisana o tome šta se dalje dešavalo sa projektnom aplikacijom, Istinomjer je krajem 2017. godine upitio medijski upit Ministarstvu prometa i komunikacija BiH. Tada nam je u telefonskom razgovoru odgovoreno da će se tek nekad u februaru 2018. godine znati da li su Bosni i Hercegovini odobrena sredstva za koja je aplicirala u Briselu. U martu 2018. godine ponovo smo kontaktirali MPIK i tada nam je rečeno da je došlo do svojevrsnog zastoja u realizaciji ovog projekta, a da je “krivac” za to entitetsko Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske i Javno preduzeće “Putevi Republike Srpske”.

Da je došlo do svojevrsnog prolongiranja gradnje, uprkos tome što su predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj iskazali interes da finansijski proprate izgradnju ovog puta, potvrdio je naknadno i ministar saobraćaja i veza RS, Neđo Trninić.

Naime, Trninić je krajem jula ove godine izjavio da će izgradnja moderne saobraćajnice od Foče do Šćepan Polja “biti uvrštena u plan preduzeća ‘Putevi Republike Srpske’ za narednu godinu”.

U fazi smo obezbjeđivanja grant sredstava od EU i Evropske komisije za taj put u visini od 20 odsto, a u svakom slučaju, dobili ta sredstva ili ne, taj put ćemo uvrstiti u plan prioriteta preduzeća „Putevi RS“ i raditi ga dogodine.

Neđo Trninić, 23.07.2018.

Nakon što je završen Glavni projekt izgradnje puta Foča – Šćepan Polje, koji je Evropska komisija finansirala iz programa IPA, isporučen je Javnom preduzeću ‘Putevi Republike Srpske’, koje još uvijek “provodi aktivnosti neophodne za rješavanje imovinskopravnih odnosa i pribavljanja građevinske dozvole”. Osim neriješenih imovinsko pravnih odnosa, realzaciju projekta usporila je i skorašnja inicijativa Ministarstva saobraćaja i veza RS “da se ovaj projekt dijelom finansira iz sredstava od GSM licenci” kao i njihovo zakašnjelo apliciranje Investicijskom okviru za Zapadni Balkan za dodjelu grant sredstava u iznosu 20% za realizaciju ovog projekta.

Pokrenuli smo aktivnosti za realizaciju ovog projekta na način da smo Ministarstvu komunikacija i transpota BiH inicirali zaključivanje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Crne Gore o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Tare na magistralnom putu M-18, čija procedura je u toku, kao i inicijativu da se ovaj projekt dijelom finansira iz sredstava od GSM licenci. Također, aplicirano je u Investicijskom okviru za Zapadni Balkan za dodjelu grant sredstava u iznosu 20 posto za realizaciju ovog projekta, a imamo i podršku Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ministarstvo saobraćaja i veza RS, 20.09.2018.

Dakle, kada je upitanju realizacija projekta izgradnje magistralnog puta Foča- Šćepan Polje do sada je izrađena projektna dokumentaciju, a kreditni aranžman u svrhu izgradnje ovog magistralnog puta, za koji je BiH aplicirala, još uvijek čeka na odobrenje. Iako su predstavnici EBRD-a iskazali interesovanje da “finansijski proprate” izgradnju magistralnog puta Foča- Šćepan polje, Ministarstvu saobraćaja i veza RS ipak se nije žurilo da završe svoj dio posla.

Zbog svega navdenog, izgradnja moderne saobraćajnice od Foče do Šćepan Polja, na granici sa Crnom Gorom, sačekat će novu garnituru kako državnih, tako i entitetskih vlasti, zbog čega Istinomjer ovom obećanju daje ocjenu neispunjeno.

Istinomjer će i dalje pratiti realizaciju ovog, ali i ostalih infrastrukturnih projekata.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!