Ispunjeno sa zakašnjenjem

BiH naknadno pristupila Transportnoj zajednici Jugoistočne Evrope

Nakon što Bosna i Hercegovina nije potpisala Ugovor o osnivanju Transportne zajednice Jugoistočne Evrope na samitu lidera zemalja Zapadnog Balkana, održanom u Trstu sredinom jula, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić je najavio skoro usaglašavanje stavova unutar BiH i naknadno priključivanje naše zemlje ovoj novoosnovanoj zajednici.

Ministar Jusko je kontaktirao resornog kolegu i mislim da se ide ka finiširanju takvog stava koji će omogućiti usvajanje i potpisivanje ugovora o Transportnoj zajednici. Mislim da ćemo to uraditi vrlo brzo, govorim o narednim danima, a ne sedmicama i mjesecima.”

Denis Zvizdić, 24.07.2017.

Podsjećamo, BiH je jedina zemlja koja nije pristupila novoosnovanoj Transportnoj zajednici Jugoistočne Evrope, a razlog tome je bila neusaglašenost stavova u BiH, odnosno protivljenja predstavnika Republike Srpske. Povodom nepristupanja BiH ovoj zajednici reagovao je i evropski komesar za proširenje Johannes Hahn koji je upozorio da bi naša zemlja mogla ostati bez 46 miliona eura za 4 infrastrukturna projekta (Tri dionice na autoputu 5c i proširenje Luke Brčko), koja su nominalno odobrena na samitu lidera zapadnog Balkana u Trstu. Hahn je tom prilikom jasno rekao da je rok za usaglašavanje stavova kraj septembra.

Vrijeme je od velikog značaja. Ukoliko ne vidimo rješenje ovih pitanja do kraja septembra, razumjet ćete da ćemo morati izvršiti realokaciju ovih fondova na projekte u susjednim zemljama.”

Johannes Hahn, Pismo Denisu Zvizdiću

Kao komentar na ovo pismo, Zvizdić je ponovio stav kako ovo pitanje treba hitno riješiti.

Ako su projekti odobreni, a mi želimo da realizacije krene što prije, onda je logično da taj posao moramo uraditi brzo, a ne za 6 ili 9 mjeseci. Dobili smo grant sredstva u iznosu 46 miliona eura i entiteti odnosno vlade i preduzeća moraju kreirati finansijske kapacitete kako bi krenuli u operativni dio. Pokušaj opstrukcije potpisivanja ugovora o TZ je učinjen kako bi se poslala poruka da ne funkcioniše Vijeće ministara BiH. To je bio loš potez i loša poruka koja će imati negativne reperkusije. Ali, sada je stvar promijenjena i ugovor o TZ će biti potpisan.”

Denis Zvizdić, N1, 25.07.2017

Iako je Zvizdić kazao da je pitanje dana kada će problem biti riješen, Vijeće ministara BiH prihvatilo je Ugovor o Transprtnoj zajednici tek na sjednici održanoj 5. septembra, dok je Denis Zvizdić u ponedjeljak, 18. septembra ugovor potpisao u Bruxellesu uz prisustvo komesarke EU za mobilnost i transport, Violete Bulc.

Tako je BiH na kraju ipak pristupila Transportnoj zajednici Jugoistočne Evrope do kraja septembra i nije ostala bez sredstava za 4 infrastrukturna projekta. Stoga će i Denis Zvizdić od istinomjera dobiti ocjenu Ispunjeno sa zakašnjenjem.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!