Neistina

Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija nisu u istom statusu spram NATO-a

Nako što je na zvaničnoj NATO stranici između ostalog još jednom potvrđeno da je Bosna i Hercegovina učesnik Akcionog plana za članstvo (MAP), oglasio se predsjednik SDS-a i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH), Mirko Šarović zatraživši hitnu sjednicu Narodne Skupštine Republike Srpske.

Ističući da je, nakon što je od strane NATO-a zvanično objavljeno da je BiH u MAP-u, “jasno da je aktivacija MAP-a, koji je do tada mirovao, pokrenuta dostavljanjem Programa reformi u sjedište NATO-a”, Šarović je izjavio

Sada je Bosna i Hercegovina u istom statusu sa Sjevernom Makedonijom, odnosno čeka u redu za članstvo o kome mi više ne odlučujemo.

Mirko Šarović, 03. februar 2020.

Međutim, iako se na zvaničnoj stranici NATO-a navodi da su trenutno Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija učesnice MAP-a, na šta se Istinomjer već osvrtao, jasno je da se ove dvije države ne nalaze u istom statusu kada je njihov put ka članstvu u Sjeveroatlantskom savezu u pitanju.

Naime, u videu pod nazivom “Kako država pristupa NATO-u” prezentiranom na zvaničnoj stranici Alijanse, pomenuti proces opisan je u pet koraka, gdje je drugi korak učešće u Akcionom planu za članstvo (MAP) u kome se Bosna i Hercegovina trenutno nalazi.

Sa druge strane, nakon što su 6. februara 2019. godine stalni predstavnici NATO zemalja članica potpisali Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije u NATO, otpočeo je Proces ratifikacije Protokola o pristupanju Sjeverne Makedonije koji će biti okončan kada ga, u skladu sa svojim domaćim procedurama, svaka od država članica ratifikuje, što je označeno kao četvrti korak u procesu pridruživanja.

Od momenta potpisivanja Protokola, 06. 02. 2019. godine, Sjeverna Makedonija ima status zemlje pozvane u NATO, te joj je u tom svojstvu omogućeno da učestvuje na sastancima Sjeveroatlantskog saveza ali bez prava glasa.

Na kraju, opis petog, posljednjeg koraka koji svaka država treba da napravi da bi postala članicom Sjeveroatlantskog saveza demantuje tvrdnju Šarovića da Bosna i Hercegovina ne odlučuje više o članstvu u NATO-u:

U posljednjem dijelu procesa pozvana država treba usvojiti i dostaviti zakon o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora. Država to radi u skladu sa svojom demokratskom procedurom. Za neke države ova će procedura uključivati nacionalni referendum, a za druge samo glasanje u parlamentu. Nakon što je zakon zvanično usvojen, zemlja postaje članicom NATO-a.

NATO

I u vezi posljednjeg, petog koraka ka punopravnom članstvu u NATO-u, treba podsjetiti da je Vlada Sjeverne Makedonije već poduzela određene aktivnosti, te je 28. 12. 2019. godine utvrdila Prijedlog zakona o ratifikaciji Sjeveroatlantskog sporazuma Sjeverne Makedonije sa NATO-om koji će, kako se navodi, biti upućen Skupštini na “usvajanje sa odloženim dejstvom”:

Prijedlogom Zakona se predviđa da odluka o ratifikaciji Sjevernoatlantskog sporazuma s NATO-om stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Sjeverne Makedonije i da bude deponovana u Vašingtonu kada Španija ratifikije Protokol o stupanju naše zemlje u punopravno članstvo u toj alijansi.

Vlada Sjeverne Makedonije, 28. decembar 2019.

S obzirom na navedeno, Istinomjer tvrdnje Mirka Šarovića da je, kada je proces pridruživanja NATO-u u pitanju, Bosna i Hercegovina u istom statusu sa Sjevernom Makedonijom, te da više ne odlučuje o članstvu u toj organizaciji ocjenjuje neistinitim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!