Neistina

Zvanična stranica Sjevernoatlantskog saveza (NATO) potvrđuje da je BiH u MAP-u

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) i potpredsjednik SNSD-a, Nebojša Radmanović još je jedan u nizu visokih funkcionera iz ove političke partije koji tvrde da Bosna i Hercegovina još uvijek nije dio programa Akcionog plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Tako je na pitanje hoćemo li najkasnije za pet godina biti u NATO-u, navodeći podatke koliko su pojedine zemlje iz regiona bile u MAP-u, Radmanović ustvrdio:

Ne vjerujem. Mogao bih reći i neku grublju ocjenu. Po mom viđenju, Bosna i Hercegovina nije ni u MAP-u…Nismo u MAP-u jer uslov koji smo dobili prije deset godina nismo ispunili. Ne vidim kako ti veliki pravnici u FBiH uopšte tvrde da smo u MAP-u.

Nebojša Radmanović, 24. januar 2020.

U kontekstu Radmanovićevih tvrdnji podsjećamo da su na samitu NATO-a u Talinu, u aprilu 2010. godine, pred Bosnu i Hercegovinu postavljeni uslovi koji su trebali biti ispunjeni da bi se aktivirao Akcioni plan za članstvo (MAP), a koji su se odnosili na knjiženje perspektivne vojne imovine na državu Bosnu i Hercegovinu.

Kao što je poznato, i pored toga što pomenuti uslovi nisu u potpunosti bili ispunjeni, generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg 05.12.2018. godine obavijestio je javnost u Bosni i Hercegovini da je naša zemlja dobila zeleno svjetlo za Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP):

Danas su ministri vanjskih poslova NATO-a izrazili spremnost da pomognu BiH u reformama. Spremni smo prihvatiti podnošenje nacionalnog programa BiH, to su mjere koje uključuju ekonomske i političke reforme koje će dovesti do članstva. Sada je do BiH da napravi finalni korak i iskoristi ovu priliku.

Jens Stoltenberg, 05. decembar 2018.

Ubrzo nakon toga na zvaničnoj stranici NATO-a našla se obavijest da je, pored Sjeverne Makedonije, i Bosna i Hercegovina učesnica MAP-a:

Akcioni plan za članstvo (MAP) je NATO-ov program savjeta, pomoći i praktične podrške prilagođen pojedinačnim potrebama zemalja koje se žele pridružiti savezu. Učešće u MAP-u ne prejudicira bilo kakvu odluku Saveza o budućem članstvu. Trenutni učesnici su Bosna i Hercegovina i Republika Sjeverna Makedonija.

Ovim Istinomjer izjavu Nebojše Radmanovića da Bosna i Hercegovina nije u MAP-u ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!