Neistina

BiH nije prva u regiji po broju smrtnih slučajeva uzrokovanih pandemijom COVID-19

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, Bilsena Šahman na sjednici održanoj 25. augusta ove godine uputila je niz kritika na rad Kriznog štaba kada je upitanju borba sa pandemjom COVID-19, iznoseći pri tom i konstataciju da smo prva država u regiji po broju smrtnih slučajeva.

Tako je Šahman, uz konstataciju da pandemijom ne rukovode ni stručnjaci niti struka, izjavila i sljedeće:

Tačno je da ne želite čuti struku. Ne treba se premijer baviti Covidom, nego struka. Ljudi se loše tretiraju. Znate li da smo prvi u regiji po broju smrtnih slučajeva. To niko prošli put nije spomnuo.

Bilsena Šahman, 25. august 2020.

Kako bismo provjerili tvrdnju zastupnice Šahman da je Bosna i Hercegovina “prva u regiji po broju smrtnih slučajeva” izvršili smo uvid u podatke Svjetske zdravstvena organizacija (WHO) koja na svom web sajtu ima ažurnu mapu koja prikazuje globalni broj, raširenost slučajeva korona virusa te broj smrtnih slučajeva.

Bosna i Hercegovina zaključno sa 25. augustom tekuće godine ima registrovanih ukupno 529 smrtnih slučajeva uzrokovanih virusom SARS-CoV-2 koji uzrokuje bolest COVID-19.

Izvor: Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)

Međutim, BiH nije prva u regiji po broju smrtnih slučajeva. Država koja prednjači u regiji po broju smrtnih slučajeva uzrokovanih novim virusom korona je Srbija, koja do sada ima registrovanih 698 smrtnih slučajeva. Druga po redu je Sjeverna Makedonija koja ima zabilježena 564 smrtna slučaja, a slijede je Albanija sa 250 te Hrvatska sa 171 smrtnim slučajem.

Bosna i Hercegovina, kada je u pitanju region, trenutno je na trećem mjestu po broju smrtnih slučajeva.

Izvor: Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)

Kada je u pitanju stopa smrtnosti u odnosu na broj stanovnika tu prednjači Sjeverna Makedonija, koja prema podacima worldometers.info ima 275 smrtnih slučajeva na milion stanovnika dok je BiH na drugom mjestu, sa 171 smrtnim slučajem na milion stanovnika.

Shodno zvaničnim podacima, Istinomjer će izjavu zastupnice Bilsene Šahman da je BiH prva u regiji po broju smrtnih slučajeva uzrokovanih novim koronavirusom ocijeniti kao neistinitu.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!