Neistina

Kanton Sarajevo može nabaviti vakcine protiv COVID-19

Gostujući u emisiji “Polis”, koja se emituje u programu TVSA, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Bilsena Šahman komentarisala je aktuelnu situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa, te iznijela i svoje mišljenje u vezi najavljene nabavke vakcina od strane Vlade Kantona Sarajevo.

Komentarišući informaciju da “Kanton Sarajevo planira nabavku vakcina”, zastupnica Saveza za bolju budućnost (SBB) je izjavila:

Neće sa Kantonom niko pregovarati niti može se to uraditi.

Bilsena Šahman, 18. 1. 2021.

Vlada Kantona Sarajevo je putem zvaničnih kanala komunikacije 15. januara 2021. godine obavijestila građane kako je “obavezala Zavod zdravstvenog osiguranja KS da pokrene proceduru nabavke vakcine protiv COVID-19 u vrijednosti 2.000.000 KM, sa pozicije sredstava namijenjenih za borbu protiv ove bolesti”.

Informaciju o pokretanju procedure nabavke vakcine iznio je istog dana i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto u videoobraćanju putem Facebooka, a za Radio Slobodna Evropa (RSE) je potvrdio da će se proces vršiti u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine:

Na ovu temu, Zakon o javnim nabavkama BiH u članu 4. predviđa, između ostalog, i sljedeće:

Ugovorni organ, u smislu ovog zakona, je: a) Svaka institucija vlasti u Bosni i Hercegovini, entitetima, Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine, na nivou kantona, grada ili općine (u daljnjem tekstu: institucija vlasti na državnom, entitetskom ili lokalnom nivou)

Iz ovog legislativnog akta je jasno kako sve kantonalne institucije vlasti, pa tako i Kanton Sarajevo, imaju pravo vršiti javne nabavke. U konkretnom slučaju nabavke vakcina protiv COVID-19, Vlada KS je obavezala Zavod zdravstvenog osiguranja KS za provedbu nabavke, a činjenica je da se ovaj zavod i ranije bavio nabavkom lijekova, uključujući i vakcine. Jedan od primjera jeste nabavka vakcine protiv virusa sezonske gripe, koju je Zavod zdravstvenog osiguranja KS vršio putem tendera objavljenog 3. augusta 2020. godine.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS je za RSE izjavio kako će ova institucija tražiti “mišljenje od Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine (BiH), koji postupak nabavke će se primijeniti u ovom slučaju, imajući u vidu hitnost, kao i specifičnost predmeta nabavke i dobavljača”.

Budući da Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, kao i primjeri iz prakse, opovrgavaju izjavu Bilsene Šahman kako Kanton Sarajevo ne može nabaviti vakcine protiv COVID-19, Istinomjer njenu izjavu ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!