Nedosljedno

Bilsena Šahman se protivi zakonu za koji je i sama glasala

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Bilsena Šahman, tokom 54. radne sjednice krajem jula 2022. godine, problematizirala je najave o početku kažnjavanja vozača/ica električnih romobila u KS koji se kreću trotoarom.

FOTO: Screenshot TVSA/Klix

Naime, Šahman je na sjednici postavila pitanje zašto se umjesto kažnjavanja ne uvede “bolje i pravednije rješenje”:

Zašto su se počeli kažnjavati vozači električnih romobila, zar se ne može naći bolje i pravednije rješenje s obzirom da iste te građane pozivate na manju upotrebu automobila kako bi smanjili zagađenje? Trenutno je i popravka tramvajske pruge i građani su kažnjeni što su se “snašli”.

Bilsena Šahman, 27.7.2022.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju saobraćaja usvojen je na 47. radnoj sjednici Skupštine KS, održanoj 28.12.2021. godine. Upravo ovim zakonom vozači/ce električnih romobila, odnosno električnih balansirajućih sredstava kako ih zakon imenuje, prepoznati su kao učesnici/e u saobraćaju.

Tako je članom 37. stavom (5) navedenog zakona propisano da se “zabranjuje kretanje bicikala, mopeda i električnih balansirajućih prijevoznih sredstava na površinama koje su namijenjene za kretanje pješaka”.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS za portal Klix potvrdili su da, prema izmijenjenom zakonu, “lice koje upravlja električnim balansirajućim prevoznim sredstvom i za kretanje koristi trotoar namijenjen kretanju pješaka, krši prekršaj iz člana 37. stav 5 Zakona o uređenju saobraćaja na području KS te se istom može izreći novčana kazna u iznosu od 50 do 250 KM”.

Međutim, iako je Bilsena Šahman izrazila nezadovoljstvo kažnjavanjem vozača/ica električnih romobila, indikativno je da je podržala usvajanje zakona kojim je ovo omogućeno. Šahman je bila jedna od 21 zastupnika/ca koji su 27.12.2021. godine glasali za usvajanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo.

Prema tome, stav Bilsene Šahman iznijet nekoliko mjeseci kasnije da je bilo potrebno “naći bolje i pravednije rješenje” po pitanju regulisanja vožnje električnih romobila, Istinomjer ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!