Analize

Analiza predizbornih obećanja Vlade RS: Pravna država

U oblasti pravne države Istinomjer je izdvojio 15 obećanja od čega niti jedno obećanje u prvoj godini mandata nije dobilo ocijenu ispunjeno ili u progresu.

Od pomenutih 15 obećanja, četiri su dobila ocjenu započeto, a većina obećanja, njih 11 nije započeto. SNSD, SPRS i Ujedinjena srpska su dali po jedno obećanje, a je NDP dao četiri obećanja. Najveći broj obećanja, njih 11 dao je DNS.

Jedno od obećanja koje je dobilo ocjenu započeto odnosi se na istraživanje “ubistava u Sarajevu i Podrinju”. S tim u vezi, Vlada Republike Srpske je na sjednici održanoj 07. februara 2019. godine donijela Rješenje o imenovanju Nezavisne međunarodne Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu od 1991 – 1995. godine, kao i Rješenje o imenovanju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992 – 1995. godine. Nešto kasnije, 25. marta 2019. godine članovi Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu od 1991 – 1995. godine sastali su se u Banja Luci na konstitutivnoj sjednici, a početkom aprila sa radom je započela i Komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine.

Još jedno obećanje koje je dobilo ocjenu započeto odnosi se na donošenje zakona u pravosuđu, odnosno donošenje zakona “o sudovima i tužilaštvu i svih procesnih zakona vezanih za sudsko tužilačku praksu”. S tim u vezi, Vlada Republike Srpske utvrdila je tokom ove godine Nacrt zakona o izmjeni Zakona o sudskim taksama; Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima; Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku; Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima; Nacrt zakona o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć u Republici Srpskoj; te Nacrt zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku.

U kontekstu obećanja koja se odnose na sistemsku borbu protiv kriminala i korupcije, te donošenje efikasnih programa i mjera za borbu protiv kriminala i korupcije Vlada Republike Srpske donijela je 17. januara 2019. godine Odluku o formiranju, organizaciji i nadležnostima Komisije za sprovođenje Strategije borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj 2018 – 2022, a raspisan je i Javni poziv za imenovanje članova Komisije za provedbu Strategije za borbu protiv korupcije RS-a 2018 – 2022.

Najviše obećanja, čak njih 11 nije započeto. Jedno od nezapočetih obećanja odnosi se na inicijativu za ukidanje Instituta za nestala lica BiH i vraćanje procesa traženja nestalih lica u nadležnost RS, no novih informacija o pokretanju pomenute inicijative do početka decembra 2019. godine nije bilo u javnosti.

Vlada RS u prvoj godini mandata nije provodila ni aktivnosti na realizaciji obećanja vezanog za donošenje Zakona o sukobu interesa, iako je stručna radna grupa izradila je u januaru 2019. godine novi zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske.

Još jedno obećanje koje je ocijenjeno kao nezapočeto odnosi se na oduzimanje nelegalno stečene imovine. Poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), Davor Šešić, najavio je krajem februara 2019. godine kako će stranački klub iz kojeg dolazi u skupštinsku proceduru opet uputiti Zakon o ispitivanju porijekla imovine, a poslanike je pozvao na jedinstven stav. Zakon se našao u Programu rada NSRS za 2019. godinu, prema kojem bi trebao biti razmatran u posljednjem kvartalu 2019. godine. Do početka decembra više informacija u vezi ovog obećanja nije bilo moguće pronaći.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!