Živko Budimir

Politička partija: Stranka pravde i povjerenja

Trenutna pozicija: Predsjednik Stranke pravde i povjerenja

Rođen je 1962. godine u Viru kod Posušja. Završio je Zrakoplovno tehničku vojnu školu u Rajlovcu 1981. godine, a Ratnu školu OS RH ,,Ban Josip Jelačić” je završio 2000. godine.

Tijekom karijere je obnašao visoke vojne dužnosti, a od 2001. godine umirovljeni je general – pukovnik HVO-a i general bojnik HV-a. Po umirovljenju je bio sportski djelatnik u gradu Mostaru te je aktivno sudjelovao u obnovi rada  Odbojkaškog kluba Mostar.

Njegova politička karijera počinje 2006. godine, kada postaje član Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine. Godine 2008. izabran je za člana Gradskog vijeća Mostara. Izborom većine u oba doma Parlamenta Federacije BiH 17. marta 2011. postaje predsjednik Federacije BiH.

U martu 2013. godine Budimir je na konferenciji za štampu objavio da je napustio stranku HSP, i da osniva novu, pod nazivom Stranka pravde i povjerenja.

U aprilu 2013. godine, SIPA je uhapsila Budimira, sa većim brojem drugih osoba, uz optužbu za korupciju. Budimir je pušten na slobodu, i dalje je ostao funkciji Predsjednika Federacije.

Na Općim izborima 2014. godine bio je kandidat Stranke pravde i povjerenja za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda.

Izvor: Wikipedia

Lobiranje u SAD: Federacija BiH

Istinomjerovo istraživanje o lobiranju Vlade RS u Sjedinjenim američkim državama (Laži plaćene novcem građana/ki RS (I)...

Budimir: Južna Koreja umjesto novog sastanka

Živko Budimir Budimir, inače potpredsjednik HSP-a, najavio je da će vjerovatno krajem iduće...Bilal Bosnić, Thompson i Baja Mali Knindža – dobrodošli u Sarajevo, dočekuje vas Walter

"Ja mislim da je vrijeme za njegov koncert u Sarajevu. Mislim da ni prije četiri godine nije bilo pravih razloga za zabranu... U Tompsonovim pjesmama nema mržnje prema ljudima, poziva se na ljubav...