Neispunjeno

Živko Budimir dva puta krši obećanje o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH

Živko Budimir
Živko Budimir

“Do kraja ovog mjeseca biće usuglašen prijedlog između predsjednika i potpredsjednika Federacije i upućen Domu naroda Parlamenta FBiH”, rekao je Budimir.

(SRNA, 19.11.2011.)

“Odluka o imenovanju troje nedostajućih sudija Ustavnog suda FBiH treba da bude donesena sredinom iduće sedmice i upućena u federalni parlament na potvrđivanje, nakon što su razjašnjene nedoumice u vezi s eliminacijom Lidije Korać kao kandida za sudiju”. Rekao je ovo juče Živko Budimir, predsjednik FBiH, koji s potpredsjednicima Svetozarom Pudarićem i Mirsadom Kebom donosi odluku o imenovanju troje sudija bez kojih ne može raditi Vijeće za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa Ustavnog suda FBiH i na čije se imenovanje čeka duže od tri godine.

(Nezavisne Novine, 01.03.2012.)

Komentar:

Od prvog najavljenog roka za Odluku o imenovanju troje sudija Ustavnog suda FBiH prošla su skoro četiri mjeseca, a predsjednik Federacije BiH Živko Budimir ponovo je najavio usaglašavanje ove odluke početkom marta 2012. Od druge najave prošlo je dvadeset dana, a odluka se nije našla na dnevnom redu sjednica niti Predstavničkog doma, održanoj 20.03.2012, niti Doma naroda Parlamenta FBiH, održanoj 07.03.2012.

Time je nastavljena priča – kojoj je, prema najavama predsjednika FBiH konačno trebalo učiniti kraj – koja traje još od 2008. godine, kada su tadašnja predsjednica FBiH Borjana Krišto i potpredsjednici Mirsad Kebo i Spomenka Mičić, zanemarili činjenicu da jedna od imenovanih osoba nije bila na listi kandidata koju je utvrdilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće, čija je uloga da osigura imenovanje samo onih koji su pogodni za vršenje funkcije u Ustavnom sudu Federacije BiH.

Ista situacija se ponovila i 3. februara 2011. godine, a visoki predstavnik Valentin Inzko je 8. februara izjavio da odluka predsjednice i potpredsjednika FBiH o imenovanju tri člana Ustavnog suda FBiH, krši Ustav FBiH. Prema njegovom mišljenju, ovom odlukom predsjednica Federacije je, uz pristanak dva potpredsjednika, zaobišla ustavnu i zakonsku ulogu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i svela ulogu Parlamenta Federacije na formalni čin objavljivanja odluke u Službenom glasniku. Zbog ove činjenice, nijedan konstitutivni narod u Federaciji BiH nije mogao dobiti odluku o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa ne samo u vezi sa zakonima Federacije BiH nego i kantona i Grada Mostara.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!