Nedosljedno

Budimir: “Uzećemo” dio RS-a, ali ipak nećemo “dirati” entitetsku granicu?!

Živko Budimir, predsjednik FBiH
Živko Budimir, predsjednik FBiH

Direktorica Ureda za južnu i srednju Evropu pri State Departmentu Jennifer Brush je primila k znanju viđenje predsjednika FBiH Živka Budimira o tome kako bi trebala biti uređena Bosanska Posavina. Kao i Brčko.

“Distrikt Bosanska Posavina ne znači ukidanje Republike Srpske te nema za cilj smanjenje teritorija RS-a”, kaže Budimir, te dodaje da bi “u tom slučaju u Distrikt Bosanska Posavina ušao i dio općina koje sada pripadaju Federaciji, što bi istovremeno, kao i RS-u, smanjilo njezin teritorij”, zaželio je aktuelni predsjednik FBiH. Znači, malo od Federacije, malo od RS-a i Hrvati bi na nekin način dobili dugo željeni, ekskluzivno svoj teritorij na tlu BiH.

(Sarajevo-x.com, 28. 9. 2011.)

***

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da će RS markirati granicu, a da je OHR svojim stavom o tome pokazao svu besmislenost svoga postojanja.

Dodik smatra da je očigledno da je htijenje da se ne markira međuentitetska linija određeno političkim motivima koji mogu samo biti pretpostavljeni.

“Htjeli smo da markacijom te linije pokažemo svu nebrigu međunarodnog faktora u BiH, prije svega međunarodnog predstavnika i OHR-a, ne samo posljednjeg, nego godinama unazad, kada se ticalo bilo kojeg važnog projekta koji je važan i za realizaciju Dejtonskog sporazuma ali i Republiku Srpsku” – rekao je Dodik.

(SRNA, 17. 12. 2010.)

***

Kandidat Koalicije “Zajedno za Srpsku” za predsjednika Republike Srpske (RS) Ognjen Tadić izjavio je sinoć u Istočnom Sarajevu da su granice RS utvrđene Dejtonom: “One (granice) se već znaju. Ako to ne zna predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, utvrdio ih je SDS i srpski narod, zajedno sa Vojskom RS”, poručio je Tadić.

(24sata.info, 29. 9. 2010.)

Komentar:

Nakon “tvrdokorne” izjave jednog od čelnika opozicije i “ideje” predsjednika RS-a u vezi sa granicama RS-a, Živko Budmir bi trebao ponovo da pročita svoju izjavu u vezi sa “Distriktom Posavina”. Prije svega, Budmir je u jednoj rečenici opovrgao sam sebe rekavši da “Distrikt Posavina ne znači smanjenje teritorija RS-a”, potom rekavši kako “bi Distrikt istovremeno i u FBiH i u RS-u značio smanjenje teritorija”. Apsurdno, a ako se na Budimirov “gaf” dodaju Tadićeva i Dodikova izjava te poznato činjenično stanje u vezi sa “prekrajanjem granica RS-a”, onda možemo reći da Budimir u Vašingtonu “sanja snove” i obmanjuje, prije svih, stanovnike Posavine, a samim tim i Bosne i Hercegovine.

Pitajte Istinomjer!