Istina

Budimir: Vrijeme će pokazati šta će se desiti

Živko Budimir
Živko Budimir

„Tim sporazumom su nastale neke obaveze koje nisu realizirane i nije korektno taj sporazum razarati prije nego su obaveze iz njega realizirane. Poput zakona o Vladi FBiH. Da je on realiziran ja bih danas postupio drugačije. Neka urade tu obavezu i onda ćemo vidjeti šta će biti. Vrijeme će pokazati.“

Živko Budimir, predsjednik FBiH

(FTV, 10.12.2012.)

Komentar:

Koliko još vremena treba predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru da donese odluku šta će uraditi u situaciji u kojoj se nalazi već pola godine zajedno sa cijelom FBiH, to vjerovatno nije poznato ni njemu samom, kao što mu ni mnogo toga nije bilo poznato tokom gostovanja u emisiji Pošteno govoreći na FTV-u. U preko pedeset minuta razgovora Budimir je uglavnom vrtio uopštene floskule, poput onih kako zvaničnici trebaju biti odgovorni manje strankama, a više institucijama i građanima, kako predstavnici međunarodne zajednice moraju vratiti političke razgovore u parlament i druge institucije BiH, o gotovo nikakvom napretku zemlje nakon Dejtona i td., a na konkretno pitanje kada će doći do rješenja krize u FBiH i da li će smijeniti ministre u Vladi FBiH što je od njega zatražio entitetski premijer Nermin Nikšić, ponudio je odgovor pozivajući se na „vrijeme“ i to buduće. Budimir, prema vlastitim riječima, prvo „mora biti osobno uvjeren da je smjena ministara rješenje krize“, a trenutno, kaže, „nije uvjeren ni u šta“.

Budimir smatra da ne može podnijeti ostavku ili smijeniti ministre obzirom da nisu realizirane obaveze iz Platforme za koju i ptice na grani znaju da je ostala mrtvo slovo na papiru. U međuvremenu su stranke potpisnice Platforme ispotpisivale niz sporazuma koji sa njom nemaju dodirnih tačaka ili su direktno suprotni ranije potpisanom, dok su neki zvaničnici javno rekli da „Platforma više ne postoji“.

Istina je da je Platformom predviđeno da se odlučivanje u Vladi FBiH provodi analogno onom u Vijeću ministara BiH gdje je potrebna većina iz sva tri naroda da bi se donijela odluka, no u tom dokumentu potpisnice su preuzele toliko obaveza koje su ostale neispunjene, da je pominjanje ovog primjera beznačajno.

Platforma ne postoji, kriza u FBiH i dalje traje, a ono što je zasigurno i apodiktički istinito je da će „vrijeme pokazati“ kada će doći do njenog kraja.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!