Nedosljedno

Budimir: Ti meni, ja tebi

Živko Budimir
Živko Budimir

“Ovo (rekonstrukcija vlasti u FBiH) je proces u kojem se trebamo dogovarati. Ja ću imati svoje uvjete, a njih ću iznijeti kada za to dođe vrijeme, predsjednicima stranaka četvorke”, rekao je Živko Budimir, predsjednik FBiH.

(Avaz.ba, 21. 1. 2013.)

Komentar:

Proces rekonstrukcije vlasti u FBiH sve više počinje da liči na konstantnu aktivnost, bez jasnog ishoda. Ključne poluge u rukama drži predsjednik FBiH koji, mjesecima, odbija da učini bilo šta što bi doprinijelo rješavanju krize. No, današnja Budimirova izjava je možda i početak rješavanja problema, jer je se predsjednik FBiH ovim otvoreno postavio kao još jedan funkcioner involviran u igru “dogovora” i “narodnih interesa”, odnosno podjelu pozicija.

Budimir nije ovako razmišljao prošlog ljeta:

“Kada budem imao pravi sud o tome što se dešava, donijet ću odluku u skladu s Ustavom FBiH, interesima naroda i građana FBiH. Iz ove pozicije ne bih se upuštao u bilo kakvo komentiranje.” (Anadolija, 5. 6. 2012.)

Jasno je da je Predsjednik Federacije BiH za posljednjih pola godine imao i više nego dovoljno vremena da donese sud o tome “šta se dešava” i, u interesu građana i građanki, konačno odblokira rad Vlade FBiH – osim ako ne smatra da je u interesu građana da Vlada FBiH ne funkcioniše. No, nakon posljednjeg istupa, kojim je i Budimir svoju poziciju jasno definirao izvan “građanskog i narodnog interesa” i vezao je za svoje uvjete i stranačke dogovore, ostaje još samo da se vidi kakvi će ti uvjeti biti.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!