Senaid Memić

Načelnik sarajevske Općine Ilidža Senaid Memić rođen je 1956. u Hrasnici. Doktorirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu, gdje i danas predaje kao redovni profesor. Sa suprugom Velidom ima dva sina, Bilala i Senada. Jedan je od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA).

Karijera

Prije rata Memić je radio u poljoprivrednim preduzećima u Derventi i Kiseljaku, Zadruzi Ilidža te na Institutu za poljoprivredu u Sarajevu. Tokom rata je bio načelnik logistike u Armiji BiH.

Za vijećnika u Općini Ilidža prvi put je izabran 1996., a godinu dana kasnije postaje direktor za logistiku u agenciji  Military Professional Resources Inc. (MPRI). Ova agencija je bila uključena u formiranje Oružanih snaga BiH, odnosno, ujedinjenja Vojske FBiH i Vojske RS, a Memić na ovoj funkciji ostaje sve do 2006. godine.

Od 1998. godine predaje kao docent na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu, a zvanje redovnog profesora stiče 2013. godine.

U periodu od 2004. do 2011. godine bio je dopredsjedavajući u Općinskom vijeću Ilidža. Nakon iznenadne smrti Amera Ćenanovića, tadašnjeg načelnika Općine Ilidža, Senaid Memić je imenovan za vršioca dužnosti načelnika. Iste godine, na vanrednim izborima izabran je za načelnika ove općine, a tu funkciju obavlja i danas.

Mandat je osvojio i na Lokalnim izborima 2016. godine.

Imovina

Prema podacima iz Zemljišnoknjižnog ureda u Sarajevu, u rodnoj Hrasnici ima kuću sa dvorištem, voćnjak i gradilište. U posljednjem imovinskom kartonu koji je prijavio 2012. godine, naveo je da ima kuću i zemljište koje je procijenio na ukupno 205.000 KM.

U istoj prijavi je naveo da njegova supruga posjeduje voćnjak vrijedan 60.000 KM, a otac Hasan kuću i zemljište vrijedne ukupno 400.000 KM.

U razgovoru s novinarom CIN-a rekao je da vozi automobil VW Passat vrijedan 12.000 KM i da ima kredit od 170.000 KM.

Sudski postupci

Memić je krajem 2005. godine optužen za krivično djelo ometanje rada pravosuđa jer je vrijeđao sudiju koji je izrekao presudu njegovom sinu za neovlašteno držanje oružja.

U junu 2006. godine Sud BiH ga osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od četiri mjeseca, a Apelaciono vijeće Suda BiH je iste godine ovu kaznu preinačilo na kaznu zatvora od tri mjeseca.

Sredinom 2008. godine, Memića je pomilovao Haris Silajdžić, tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH, tako što mu je zatvorsku kaznu zamijenio uvjetnom kaznom u trajanju od dvije godine.

Tramvaj do Hrasnice – deseta epizoda

Nakon mnogobrojnih neispunjenih obećenja, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, Mujo Fišo i načelnik Općine Ilidža,...

Prolongirana rekonstrukcija Velike aleje na Ilidži

Općina Ilidža je u julu prošle godine potpisala ugovor sa Javnom ustanovom za zaštićena područja Kantona Sarajevo o sufinansiranju projekta rekonstrukcije Velike aleje. Tada je najavljeno da...