Neispunjeno

Među 7 opština koje su dobile status grada, nema Ilidže

Načelnik općine Ilidža, Senaid Memić govorio je početkom 2018. godine kako će uputiti inicijativu Općinskom vijeću Ilidža, kojom će zahtijevati da ta općina dobije status grada. Naveo je da je to mišljenje većine vijećnika, te je dodao da stanovništvo, a ni ova općina nemaju interes da pripadaju Sarajevu.

 

Prijedlog ću napraviti u dva naredna mjeseca, a ovo s tramvajskom prugom bit će na dnevnom redu već na narednoj sjednici Općinskog vijeća. Na Vijeću je da donese odluke jer će nam one utjecati na rebalans. Za žičare isto tako pregovaramo.”

Senaid Memić, 30.01.2018.

 

Načelnik Memić je također naglasio da neće odustati od inicijative, jer vjeruje da će se jedino tako Ilidža razvijati.

Do sada smo plaćali njihove račune, više to ne želimo. Također, ne želimo ni da budemo nekakva seoska općina ili seljačka ili vangradska oblast, mislim da Ilidža zaslužuje da bude grad. Kada dođe na dnevni red sjednice, vijeće treba da odluči, a ukoliko ni tako ne bude moglo, onda za tako dobru stvar nije skupo napraviti ni referendum pa da se odluči da li je to ispravno ili ne. Ako bismo postali grad, onda bismo srušili one koji nas svojim monopolom drže pod zemljom”.

Senaid Memić, 08.02.2018.


S obzirom da je navedeni rok, u kojem je ova inicijativa trebala biti podnesena, prošao prije nešto više od 4 mjeseca, te ista nijednom nije pokrenuta na sjednicama Općinskog vijeća, obećanje, koje se tiče promjene statusa Općine Ilidža u status grada, načelnika Memića ocjenjujemo neispunjenim.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!