Nedosljedno

Memić (ne) misli da treba rušiti školu na Ilidži?

Senaid_Memic_vOpćinski načelnik Senaid Memić (Općina Ilidža) tvrdi kako se ne predviđa rušenje Prve osnovne škole na Ilidži niti gradnja tržnog centra na njenom mjestu jer bi to bila, kako kaže, pogrešna odluka iz dva razloga.

“Imamo dovoljno tržnih centara i ne treba nam više. Ne možemo odlučivati o politici Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo bez njihove inicijative, bez sredstava i bez javno definisanih stvari. Regulacioni plan predviđa da sve škole budu modernizovane i smještene na adekvatna mjesta, kako to moderan sistem obrazovanja i napredan svijet već odavno radi”, naveo je Memić.

(Sutra.ba, 21. 3. 2013.)

Komentar:

Načelnik Memić je u pravu kada kaže da na Ilidži – a isto važi i za Sarajevo u cjelini – ima više nego dovoljno tržnih centara. Nesporno je i da škole trebaju biti modernizovane, a učenici bi trebali imati brz i siguran pristup javnom prevozu i sigurno okruženje.

No, Memić nije ovako mislio samo četiri dana prije navedene izjave:

“Tokom javne rasprave o regulacionom planu, koja je održana u prostorijama Mjesne zajednice “Centar Ilidža”, stotinjak građana diglo je glas protiv rušenja školske zgrade i premještanja Prve OŠ na, za sada, nepoznatu lokaciju. Načelnik Senaid Memić, koji je također prisustvovao javnoj raspravi, prisutne je uvjeravao da je ‘bolje školu izmjestiti jer nigdje nema toliko alkohola i kafića oko jedne škole kao oko Prve OŠ’.” (Avaz.ba, 18. 3. 2013.)

Memić bi se, dakle, morao odlučiti – da li je za izmještanje škole ili ne? Kontradiktornim izjavama je zaslužio ocjenu “nedosljedno”, a čini se da je za Memićevo predomišljanje ipak bilo presudno to što su sami/e građani/ke Ilidže “uzeli stvar u svoje ruke” i jasno poručili šta misle o tržnom centru na mjestu sadašnje škole.

Načelnik Ilidže i pored toga ipak je nastavio insistirati na „izmještanju“ škole, a dokaz tome je činjenica da u Nacrtu regulacionog plana MZ Centar Ilidža nema ucrtanog objekta Prve osnovne škole, inače jedine na području ove mjesne zajednice, što samo potvrđuje njegovu martovsku nedosljednost jer je nacrt izrađen bez konsultacija sa resornim kantonalnim ministarstvom.

Ipak Ministarstvo obrazovanja KS nije dalo saglasnost za takvu odluku zbog mišljenja da bi izmještanje učenika u druge škole svelo kvalitet nastavnog procesa ispod minimuma. Tako će učenici Prve OŠ i pored nastojanja načelnika da ih pošalje u 2km udaljene škole, do daljnjeg ostati tamo gdje su i išli na nastavu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!