Neispunjeno

Tramvaj do Hrasnice ipak neće proraditi do jeseni 2018. godine

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić najavio je krajem prošle godine završetak projekta izgradnje tramvajske pruge do Hrasnice, koji postoji još od 1997. godine. Prije dvanaest godina potpisan je protokol o saradnji između relevantnih aktera, kantonalnog ministarstva saobraćaja, gradskih uprava i općina, te Grasa, ali od tada nije bilo bitnijih pomaka. Međutim, Memić je ustvrdio da su se prošlogodišnjom rekonstrukcijom saobraćajnice između Ilidže i Hrasnice stvorili uslovi da se ovaj projekat završi.

Radovi su započeli kada smo počeli širenje ceste i ostavili smo jedan zeleni pojas na kojem bi mogle biti šine, ali razmišljamo da ih ipak napravimo na krajevima ceste. Radove će finansirati Općina, a imamo obećanje od Kantona Sarajevo.

Senaid Memić, 27.12.2017.

S obzirom na to da je još u septembru 2016. najavljivan sličan projekat, kada su navodno postojali i investitori iz Mađarske zainteresovani za gradnju ove tramvajske pruge, postoji razlog za rezervisanost. Interesantno je da, pored toga što, prema Memićevim izjavama, još nije odlučeno kojom će se trasom postavljati šine, nije obavljena ni izrada postojećeg projekta, gdje je upitna i cijena izrade. Memić, ipak, tvrdi da je sasvim realno očekivati da će radovi biti okončani u jesen 2018. godine, pa bi tako prvi putnici već tada u Hrasnicu mogli putovati javnim prevozom:

Projekti već imaju, ali nam za izradu traže milion i 800 hiljada KM, što je previše…

Napravit ćemo je makar radnim akcijama.

Senaid Memić 27.12.2017.

Međutim, kantonalni premijer Adem Zolj nedavno je govorio o ovom projektu te je potvrdio da se radi na izradi glavnog projekta, ali da bi radovi mogli početi tek krajem godine.

Ministarstvo saobraćaja KS angažiralo je projektantsku kuću za izradu glavnog projekta. Nakon toga, slijedi tenderska procedura i početak radova može se očekivati do kraja ove godine. Naravno, ako ne bude bilo prolongiranja zbog procesa javnih nabavki. Finansijeri su KS i Općina Ilidža. Na potezu od kružnog toka na Ilidži do Hrasnice sačuvan je razdjelni pojas za tramvajsku prugu.”

Adem Zolj, 21.6.2018.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je u svoj plan javnih nabavki za 2018. godinu naknadno uvrstilo i izradu glavnog projekta za prugu do Hrasnice te u tu svrhu izdvojilo 150.000 KM.

Dakle, iako su poduzete početne aktivnosti na izgradnji tramvajske pruge do Hrasnice, radovi svakako neće početi prije jeseni ove godine s obzirom na sve procedure koje će prethodno biti potrebno provesti. Imajući to u vidu, Istinomjer će obećanje načelnika Ilidže Senaida Memića, da će radovi na izgradnji tramvajske pruge do Hrasnice biti okončani do jeseni 2018. godine, ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!