Neispunjeno

Tramvaj do Hrasnice ipak neće proraditi do jeseni 2018. godine

Načelnik opštine Ilidža, Senaid Memić najavio je krajem prošle godine završetak projekta izgradnje tramvajske pruge do Hrasnice, koji postoji još od 1997. godine. Prije dvanaest godina potpisan je protokol o saradnji između relevantnih aktera, kantonalnog ministarstva prometa i komunikacija, gradskih uprava i opština, te GRAS-a, ali od tada nije bilo bitnijih pomaka, no Memić je ustvrdio kako su se prošlogodišnjom rekonstrukcijom saobraćajnice između Ilidže i Hrasnice, stvorili uslovi da se ovaj projekat završi.

Radovi su započeli kada smo počeli širenje ceste i ostavili smo jedan zeleni pojas na kojem bi mogle biti šine, ali razmišljamo da ih ipak napravimo na krajevima ceste. Radove će finansirati Općina, a imamo obećanje od Kantona Sarajevo.

Senaid Memić, 27.12.2017.

S obzirom da je još u septembru 2016. najavljivan sličan projekat, kada su navodno postojali i investitori iz Mađarske zainteresovani za gradnju ove tramvajske pruge, postoji razlog za rezervisanost. Interesantno je da, pored toga što po Memiću još nije odlučeno kojom trasom će se postavljati šine, nije obavljena ni izrada postojećeg projekta, gdje je upitna i cijena izrade, ali Memić tvrdi da je sasvim realno očekivati da će radovi biti okončani u jesen 2018. godine, pa bi tako prvi putnici već tada mogli putovati javnim prevozom ka Hrasnici:

Projekti već imaju, ali nam za izradu traže milion i 800 hiljada KM, što je previše…

Napravit ćemo je makar radnim akcijama.

Senaid Memić 27.12.2017.

Međutim, kantonalni premijer, Adem Zolj nedavno je govorio o ovom projektu, te je potvrdio da se radi na izradi glavnog projekta, ali da bi radovi mogli početi tek krajem godine.

Ministarstvo saobraćaja KS angažiralo je projektantsku kuću za izradu glavnog projekta. Nakon toga, slijedi tenderska procedura i početak radova može se očekivati do kraja ove godine. Naravno, ako ne bude bilo prolongiranja zbog procesa javnih nabavki. Finansijeri su KS i Općina Ilidža. Na potezu od kružnog toka na Ilidži do Hrasnice sačuvan je razdjelni pojas za tramvajsku prugu.”

Adem Zolj, 21.06.2018.

Ministarstvo saobraćaja KS je u svoj plan javnih nabavki za 2018. godinu naknadno uvrstilo i izradu glavng projekta za prugu do Hrasnice, te u tu svrhu izdvojilo 150.000 KM.

Dakle, iako su preduzete početne aktivnosti na izgradnji tramvajske pruge do Hrasnice, radovi svakako neće zpočeti prije jeseni ove godine s obzirom na sve procedure koje će prethodno biti potrebno provesti. Imajući to u vidu, Istinomjer će obećanje načelnika Ilidže, Senaida Memića, da će radovi na izgradnji tramvajske pruge do Hrasnice biti okončani do jeseni 2018. godine, ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!