Sadik Ahmetović

Sadik Ahmetović

Sadik (Ibrahim) Ahmetović je rođen 1. augusta 1969. u mjestu Podgaj kod Srebrenice, gdje i danas živi sa porodicom. Osnovnu školu je završio u Srebrenici 1984. godine. Četiri godine kasnije završio je srednju medicinsku školu u Zvorniku, a diplomirao na Defektološkom fakultetu u Tuzli 2000. godine. Na istom fakultetu je početkom 2009. godine magistrirao.Član je Stranke demokratske akcije (SDA) od 1990. godine. Na izborima 1990. osvojio je zastupničko mjesto u Skupštini općine Srebrenica.

Na lokalnim izborima 2000. ponovno je s 1164 glasa izabran za zastupnika u Skupštini općine Srebrenice. Te iste godine diplomirao je na Defektološkom fakultetu u Tuzli Sljedeće godine izabran je za potpredsjednika Skupštine općine. Za zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske izabran je 2002. s 4189 glasova. Istovremeno je obavljao obe dužnosti do 2006.

Na općim izborima 2006. bio je kandidat za zastupnika u Zastupničkom domu PS BiH. Dobio je 3570 glasova, a u Zastupnički dom ušao je zahvaljujući kompenzacijskom mjestu. Za potpredsjednika SDA izabran je na Petom kongresu 2009. Istovremeno je postao članom Predsjedništva stranke i njezinog Vijeća u Grupi za sigurnosnu politiku. Iste godine magistrirao je na Defektološkom fakultetu u Tuzli.

Zbog blokiranja odluke o donošenju proračuna od strane SDA, pokrenuta je smjena njezinih ministara u Vijeću ministara BiH, među kojima su bili Ahmetović, ministar sigurnosti, Muhamed Ibrahimović, ministar obrane i Fuad Kasumović, zamjenik ministra financija. Zastupnički dom PS BiH izglasovao je odluku o smjeni 5.7.2012., a odluku je potvrdio Dom naroda PS BiH 22.10.2012.

Stranku je napustio 2017. godine.

Neću, hoću, neću “bijeli hljeb”

Nakon što su odlukom Predsjedništva Nezavisnog bloka, poslanici ove stranke u Predstavničkom Domu PSBiH, Salko...

Ahmetović, Sokolović i Backović ukidali, a sada traže nazad “bijeli hljeb”

Sadik Ahmetović, Salko Sokolović i Zaim Backović, sa još osam aktuelnih zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, uputili su apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom traže vraćanje...Mevlid is (not) OK!

"Stanje sigurnosti je, po izvještajima koje smo dobili od policijskih agencija i agencija za provođenje zakona u BiH, zadovoljavajuće. Ništa manje različito od zemalja u regionu i ništa manje...