Smjene, kriza i izbori

Sadik Ahmetović
Sadik Ahmetović

“SDA će pokrenuti inicijativu za smjenu zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića”, saopšteno je iz ove stranke. U saopštenju se navodi da je razlog za ovu inicijativu cinjenica da je SDP ponovo, bez ikakvih razloga pokrenuo inicijativu za smjenu Denisa Zvizdića sa pozicije predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

(SRNA, 5. 9. 2012.)

Komentar:

Politička kriza u BiH, zahvaljujući volji političkih lidera, nema tendenciju smirivanja. Nakon višemjesečne “sapunice” u vezi sa smjenom Denisa Zvizdića, koji je vraćen na mjesto predsjedavajućeg PFBiH odlukom Ustavnog suda FBiH, ova tema je ponovo aktualizirana. No, SDA je, kroz usta svog potpresjednika, ipak ponudila malo ali bitno drugačije “rješenje” samo par dana prije današnje odluke:

“Ukoliko dođe do smjene predsjedavajućeg Predstavničkog doma Federalnog parlameta Denisa Zvizdića, Stranka demokratske akcije će pokrenuti proceduru smjene Denisa Bećirovića, zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH”, kazao je potpredsjednik SDA Sadik Ahmetović. (FENA, 3. 9. 2012.)

S obzirom da je prethodno ovaj korak najavljen u slučaju da dođe do smjene Denisa Zvizdića, što se i pored pokretanja inicijative za njegovu smjenu svakako nije desilo, ovaj potez SDA ocjenjujemo kao nedosljedan.

Halid Genjac

Statuti DF-a i SDP-a BiH demantuju tvrdnju Halida Genjca

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA), Halid Genjac tokom nedavno održanog 7. Kongresa ove političke...

Nakon Deklaracije iz 2015. godine PDP nije “trajno isključio” SDA iz potencijalnih koalicija

Na svom 7. Kongresu održanom 14.09.2019. godine Stranka demokratske akcije (SDA) pored ostalog usvojila je Programsku deklaraciju. Uslijedile su reakcije jednog dijela političkih subjekata i njihovih...Uskoro završetak gradnje polaznog autobuskog stajališta u Vogošći

Polovinom marta  2019. godine, između Opštine Vogošća i firme Termo Beton iz Breze, potpisan je ugovor o gradnji polaznog autobuskog stajališta u Vogošći. Kako je tada navedeno, planirano je...