Smjene, kriza i izbori

Sadik Ahmetović
Sadik Ahmetović

“SDA će pokrenuti inicijativu za smjenu zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića”, saopšteno je iz ove stranke. U saopštenju se navodi da je razlog za ovu inicijativu cinjenica da je SDP ponovo, bez ikakvih razloga pokrenuo inicijativu za smjenu Denisa Zvizdića sa pozicije predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

(SRNA, 5. 9. 2012.)

Komentar:

Politička kriza u BiH, zahvaljujući volji političkih lidera, nema tendenciju smirivanja. Nakon višemjesečne “sapunice” u vezi sa smjenom Denisa Zvizdića, koji je vraćen na mjesto predsjedavajućeg PFBiH odlukom Ustavnog suda FBiH, ova tema je ponovo aktualizirana. No, SDA je, kroz usta svog potpresjednika, ipak ponudila malo ali bitno drugačije “rješenje” samo par dana prije današnje odluke:

“Ukoliko dođe do smjene predsjedavajućeg Predstavničkog doma Federalnog parlameta Denisa Zvizdića, Stranka demokratske akcije će pokrenuti proceduru smjene Denisa Bećirovića, zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH”, kazao je potpredsjednik SDA Sadik Ahmetović. (FENA, 3. 9. 2012.)

S obzirom da je prethodno ovaj korak najavljen u slučaju da dođe do smjene Denisa Zvizdića, što se i pored pokretanja inicijative za njegovu smjenu svakako nije desilo, ovaj potez SDA ocjenjujemo kao nedosljedan.

Kanalizacija stigla, asfalt na čekanju

Desetogodišnji projekat izgradnje kanalizacije u Bijeljini privodi se kraju, ali jedan broj ulica u tom gradu nakon...

Općina Čapljina i službeno postala Grad Čapljina

Početkom marta 2017. godine iz ureda načelnika Čapljine, Smiljana Vidića saopćeno je da je pokrenuta inicijativa da ova općina dobije status grada. Nakon dvije godine od pokretanja inicijative...


Simbol Sarajeva dobija osvjetljenje u narednim mjesecima

Testno osvjetljenje jedne strane releja na brdu Hum urađeno je 20. maja 2019. godine, dok bi u konačnici, za nekoliko mjeseci relej trebao biti u potpunosti osvijetljen. Naime, kako se navodi...