Ahmetović inicirao smjenu Crnadka

Nakon što je ministar vanjskih poslova BiH, Igor Crnadak, donio odluku da Ministarstvo vanjskih poslova neće učestvovati u aktivnostima vezanim za organizaciju komemorativnog skupa u Potočarima 11. jula, poslanik u Predstavničkom domu BiH, Sadik Ahmetović je najavio kako će na nerednoj sjednici podnijeti inicijativu za njegovu smjenu.

Sadik

S obzirom na to da predstavljam populaciju Bošnjaka iz RS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, ja sam i predstavnik žrtava genocida. Njihova prava su mi iznad svake politike u BiH i ja ću na narednoj sjednici pokrenuti inicijativu za preispitivanje povjerenja ministru vanjskih poslova Igoru Crnadku”

Sadik Ahmetović, 07.07.2016.

Podsjećamo, spornu odluku Crnadak je donio 04. jula, a razlog tome su prema njegovim riječima, “izjave načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića, koje su u potpunosti suprotstavljene razvoju dobrosusjedskih odnosa”.

Pravo svakoga u BiH je da na skup koji organizuje pozove ili ne pozove bilo koga, ali je isto tako pravo i obaveza Ministarstva da ne podržava i ne pomaže organizaciji događaja koji su suprotni osnovnim prioritetima i interesima vanjske politike BiH. Žao mi je što sam morao donijeti ovakvu odluku, jer iskreno poštujem sve nevine žrtve u Srebrenici, kao i na svim drugim stratištima u BiH, ali nisam mogao dozvoliti da MVP BiH bude dio huškačke i antievropske atmosfere, stvorene izjavama gospodina Durakovića, čime bi se ugrozili interesi BiH i naša vanjskopolitička pozicija.”

Igor Crnadak, 04.07.2016.

Inače, 33. sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH bila je i prva koja se održala nakon Ahmetovićeve najave inicijative za smjenu Crnadka, a prethodna je održana krajem juna.

Pošto je Ahmetović podnio inicijativu kako je i najavio, Istinomjer njegovo obećanje može ocijeniti kao ispunjeno.

(istinomjer.ba)

I Mektić pocijepao boračku knjižicu

Major u nekadašnjoj vojsci Republike Srpske, Brano Pejanović “vidno razočaran u ono zbog čega se borio i krv prolivao”,...

Okončani radovi na regionalnoj cesti Jablanica-Blidinje-Posušje

Izgradnja regionalne ceste Jablanica-Blidinje-Posušje, koja je najkraća cesta koja povezuje Hercegovačko-neretvanski, Livanjski i Zapadnohercegovački kanton sa Dalmacijom, trajala je nekoliko...Započeli pripremni radovi na izgradnji tunela Ivan

Planirano je da tunel Ivan, koji će prolaziti kroz planinski prijelaz Ivan Sedlo, bude “dvocijevni tunel sa po dvije trake”, a predviđeni rok izgradnje je 30 mjeseci. Govoreći o budućim...