Ispunjeno

Ahmetović inicirao smjenu Crnadka

Nakon što je ministar vanjskih poslova BiH, Igor Crnadak, donio odluku da Ministarstvo vanjskih poslova neće učestvovati u aktivnostima vezanim za organizaciju komemorativnog skupa u Potočarima 11. jula, poslanik u Predstavničkom domu BiH, Sadik Ahmetović je najavio kako će na nerednoj sjednici podnijeti inicijativu za njegovu smjenu.

Sadik

S obzirom na to da predstavljam populaciju Bošnjaka iz RS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, ja sam i predstavnik žrtava genocida. Njihova prava su mi iznad svake politike u BiH i ja ću na narednoj sjednici pokrenuti inicijativu za preispitivanje povjerenja ministru vanjskih poslova Igoru Crnadku”

Sadik Ahmetović, 07.07.2016.

Podsjećamo, spornu odluku Crnadak je donio 04. jula, a razlog tome su prema njegovim riječima, “izjave načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića, koje su u potpunosti suprotstavljene razvoju dobrosusjedskih odnosa”.

Pravo svakoga u BiH je da na skup koji organizuje pozove ili ne pozove bilo koga, ali je isto tako pravo i obaveza Ministarstva da ne podržava i ne pomaže organizaciji događaja koji su suprotni osnovnim prioritetima i interesima vanjske politike BiH. Žao mi je što sam morao donijeti ovakvu odluku, jer iskreno poštujem sve nevine žrtve u Srebrenici, kao i na svim drugim stratištima u BiH, ali nisam mogao dozvoliti da MVP BiH bude dio huškačke i antievropske atmosfere, stvorene izjavama gospodina Durakovića, čime bi se ugrozili interesi BiH i naša vanjskopolitička pozicija.”

Igor Crnadak, 04.07.2016.

Inače, 33. sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH bila je i prva koja se održala nakon Ahmetovićeve najave inicijative za smjenu Crnadka, a prethodna je održana krajem juna.

Pošto je Ahmetović podnio inicijativu kako je i najavio, Istinomjer njegovo obećanje može ocijeniti kao ispunjeno.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!